– Pysäyttävä päivä.
Näin luonnehtii väkivaltatyön päällikkö Jarkko-Pekka Kärkkäinen Oulussa torstaina tapahtuneita vakavia väkivallantekoja.
Meri-Toppilassa puukotettiin kuoliaaksi mies ja kauppakeskus Valkeassa puukotettiin hengenvaarallisesti 12-vuotiasta lasta.
Edeltävänä päivänä eli keskiviikkona Kärkkäinen oli itsekin jalkautuneena Oulun keskustaan ja muun muassa Valkeaan.
– Jos olisi ollut jalkautuneena päivän myöhemmin, olisin itsekin saattanut törmätä tähän tilanteeseen paikan päällä, hän sanoo.
– Kaksi tällaista tekoa samana päivänä. Se on todella ikävää, Kärkkäinen kommentoi.
– Inhorealistisesti voisin todeta, että näyttää siltä, että työt eivät ole loppumassa.
Vuolle Setlementin väkivaltatyön päällikkö Jarkko-Pekka Kärkkäinen työskentelee päivittäin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden kanssa. Työllä ehkäistään väkivaltaa Oulun kaduilla.
Kuva: Mikko Halvari
Kärkkäinen toimii väkivaltatyön päällikkönä Vuolle Setlementissä, missä on pyritty vähentämään väkivaltaa jo yli vuosikymmenen ajan.
Vuoteen 2023 saakka sitä tehtiin Via Vis-nimellä, mutta sen jälkeen työtä on tehty Aggredi Pohjois-Suomen nimiin.
Aggredi pyrkii puuttumaan kodin ulkopuolella eli muun muassa kaduilla ja julkisilla paikoilla tapahtuvaan väkivaltaan.
Sen palvelun keskiössä ovat henkilöt, jotka ovat syyllistyneet aiemmin väkivaltarikoksiin. Heidät on tuomittu esimerkiksi henkirikoksista, pahoinpitelyrikoksista tai törkeistä ryöstöistä. Suurin osa on syyllistynyt tavalla tai toisella päihteisiin liittyviin väkivallantekoihin.
Asiakaskuntaan kuuluvat myös henkilöt, jotka vasta suunnittelevat vakavia väkivaltarikoksia.
– Pyrimme toimimaan ennaltaehkäisevästi. Työskentelemme sen eteen, että väkivalta vähenisi tai loppuisi kokonaan eikä uusia väkivallan uhreja enää tulisi, Kärkkäinen kertoo.
Aggredin työmuotoihin kuuluu myös ääriajatteluun liittyvä väkivalta ja väkivalta, jota perustellaan esimerkiksi uskonnolla, ideologialla tai kulttuurilla.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sillä on valmiutta puuttua esimerkiksi äärioikeistolaisten, radikalisoituneiden tai väkivaltaista ääriajattelua edustavien henkilöiden väkivaltaisuuksiin.
Kärkkäinen ei halua ottaa kantaa siihen, onko tällaisia asiakkaita todella kohdattu Oulussa heidän palvelussaan.
– Meillä on mahdollista työskennellä monenlaista ideologiaa edustavien ihmisten keskuudessa, hän tyytyy vastaamaan.
Valtaosa eli noin yhdeksän kymmenestä Aggredin asiakkaasta tulee Pohjois-Suomen vankiloista.
Aggredin työntekijät käyvät tapaamassa väkivaltarikoksista tuomittuja vankiloissa, minkä lisäksi asiakkaita voidaan tavata Aggredin toimistolla. Tukea annetaan myös etäyhteyksin.
Yhteistyö on pitkäjänteistä. Osa asiakkaista on mukana toiminnassa säännöllisesti jopa vuosia.
Viime vuonna Aggredi kohtasi Pohjois-Suomen alueella yhteensä 74 asiakasta. Heistä suurin osa oli yli 30–vuotiaita miehiä. Nuorten osuus on kasvamassa. Iso osa asiakkaista oli Oulun alueelta.
Jarkko-Pekka Kärkkäinen oli jalkautuneena Valkeaan vain päivää ennen puukotustapausta.
Kuva: Mikko Halvari
Aggredin kotisivuilla viitataan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen vuoden 2014 vaikuttavuusarvioon ja todetaan, että peräti 75 prosenttia Aggredin läpikäyneistä asiakkaista lopettaa väkivaltarikokset.
– Mitä sitoutuneempi asiakas on käymään meillä ja mitä useammin hän käy, sitä todennäköisemmin hänen väkivaltarikoksensa ja väkivaltaisuutensa vähenevät, hän sanoo.
Aggredin palvelu on täysin vapaaehtoista eli sen piiriin hakeutuu väkivallantekijöitä, jotka itse haluavat muuttaa käytöstään.
– Me emme ole mitään taikureita emmekä pysty ketään muuttamaan. Muutos pitää aina tehdä itse. Mutta me pystymme olemaan tukena muutoksessa.
Oulun synkkien väkivaltarikosuutisten syövereissäkin Kärkkäinen haluaa korostaa juuri muutoksen mahdollisuutta.
– Olen tehnyt tätä työtä kohta neljä vuotta. Teen tämän ilmiön kanssa töitä koko ajan, mutta en ole silti vaipunut epätoivoon. Ihmiset todella voivat muuttaa elämäänsä.
Jarkko-Pekka Kärkkäinen tekee väkivallan vastaista työtä Vuolle Setlementissä. Hänellä on työparinaan väkivaltatyön asiantuntija Satu Rajavaara.
Kuva: Mikko Halvari
Fakta
Mikä on Aggredi?
HelsinkiMissio on sosiaalipalveluja tarjoava sosiaalialan järjestö.
Aggredi on sen kehittämä työmuoto, jolla yritetään puuttua kodin ulkopuoliseen väkivaltaan eli katuväkivaltaan.
Se on tarkoitettu muun muassa väkivaltarikoksiin syyllistyneille ja henkilöille, jotka oireilevat väkivallalla tai suunnittelevat vakavaa väkivaltarikosta.
Aggredin asiakkaiksi otetaan myös esimerkiksi rikollisista ryhmittymistä irtautuneita ihmisiä ja heidän lähipiiriään.
Aggredissa yritetään vähentää väkivaltaa tai saada se loppumaan kokonaan.
Aggredi Pohjois-Suomen asiakkaaksi otetaan pääasiassa 18-65–vuotiaita henkilöitä.
Työmuotoa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea.
Vuolle Setlementti on oululainen, voittoa tavoittelematon, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys.