Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaili Vilhelm Junnilan eroa raskaaksi.
Kuva: MAURI RATILAINEN
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) ympärillä hallituksessa ja sen ulkopuolella kasvanut paine päättyi eroilmoitukseen perjantaina. Kysymykset hänen seuraajastaan ja hallituksen tulevasta yhteistyökyvystä jäivät odottamaan vastausta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvailee sosiaalisessa mediassa Vilhelm Junnilan (ps.) eroa ministerin pestistä raskaaksi.
– Vilhelm Junnilan päätös on äärimmäisen raskas sekä hänelle itselleen että meille kaikille muille, Purra sanoi.
Purran mukaan Junnila osoitti suoraselkäisyyttä vyörytyksessä, joka olisi vahingoittanut Suomea ja perussuomalaista kansanliikettä.
– Syytösten paineessa Junnilalla riitti voimaa nähdä kokonaiskuva ja asettaa Suomen etu kaiken muun edelle. Kiitos Vilhelmille, Purra jatkoi.
Purra kommentoi puolueensa ministerin eroa sosiaalisessa mediassa. Hän ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön.
Purra vihjailee hallituksen hajottamisella
Purra sanoi myös, että perussuomalaiset ei voi työskennellä nyt nähdyillä tavoilla.
– Pelisääntöjen on pidettävä ja hallituksen on toimittava yhtenäisesti, Purra kirjoitti ja painotti hallituksen toimivan joko yhdessä tai ei ollenkaan.
Purra viittasi myös STT:n juttuun, jossa käsitellään sisäministeri Mari Rantasen (ps.) kirjoitusta väestönvaihdosta, jota koskevaa salaliittoteoriaa hänen ministeriönsä pitää äärioikeiston perusteluna väkivallalle. Hän kommentoi sanomalla perussuomalaisten puhuvan tosiasioista jatkossakin.
– Hallituksen tulee olla yhtenäinen, mikäli se haluaa tällaisena koalitiona jatkaa, hän lisäsi vielä.
Orpo: Hallitus toimintakykyinen
EU:n huippukokoukseen osallistunut pääministeri Petteri Orpo (kok.) vakuutti, että hallitus on edelleen toimintakykyinen. Hän kuvaili Junnilan eron olleen oikea ja ainut mahdollinen ratkaisu.
Hän sanoi toivovansa, että Junnilan ero katkaisee alkaneen kansainvälisen keskustelun aiheesta. Hän viittasi ulkomaalaisten tiedotusvälineiden uutisointiin sekä huippukokouksessa käymiinsä keskusteluihin. Tilanteen jatkuminen ei olisi ollut Orpon mukaan missään tapauksessa hyväksi Suomelle.
– Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun, Orpo sanoi Junnilan erosta.
Myös presidentti Niinistö kommentoi kohua
Ennen eroilmoitusta presidentti Sauli Niinistö oli sanonut pitävänsä Junnilaan liittyvää kohua ”kovin kiusallisena hallitukselle, vähintään”.
– Tietysti noin yleisemmin hallituksen täytyy pitää huolta siitä, että sen politiikka ulkomailla tiedetään ja politiikan sisältö on sellaista, joka myöskin nauttii läntistä arvostusta ja on meidän arvojemme mukaista, Niinistö totesi, Niinistö sanoi aamulla MTV:lle.
Junnilaa myös haastettiin suoraan hallituksen sisältä. Hän oli aiemmin jäänyt vaille hallituspuolue RKP:n tukea, kun hänen luottamuksestaan oli äänestetty eduskunnassa keskiviikkona.
Äänestyksen syynä oli ollut muun muassa Junnilan esiintyminen äärioikeistolaisen järjestön tapahtumassa tuoreena kansanedustajana neljä vuotta sitten.
Perjantaina hänen suhteensa myös kristillisdemokraatteihin alkoi kriisiytyä. Puolueen pitkäikäisin kansanedustaja Päivi Räsänen oli pyytänyt Junnilaa sanoutumaan irti eduskunnassa niin ikään neljä vuotta sitten tekemästään aloitteesta. Sen mukaan Suomen pitäisi pyrkiä hillitsemään ilmastonmuutosta edistämällä abortteja Afrikassa.
Junnila väitti kannanoton olevan uuden hallitusohjelman mukainen. Räsäsen mukaan tässä tuli vastaan hänen oma rajansa.
Hallitus koolla tiistaina
Hallitus nimitettiin viime viikon tiistaina. Sen on tarkoitus keskustella sisäisistä säännöistä ja toiminnastaan ensi viikon tiistaina. Junnilan eroilmoitus lisää odotuksia tapahtumaa kohtaan.
Perjantaina ei ollut tietoa, kenestä tulee uusi elinkeinoministeri. Kahden vuoden päästä tehtävän oli tarkoitus siirtyä toisen kauden kansanedustaja Sakari Puistolle (ps.), josta tuli sitä odottaessa eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja.
Eron toteutuessa Junnilan ministerikaudesta tulee yksi Suomen lyhytkestoisimmista. Suomen historian toistaiseksi lyhyimmän uran ministerinä on tehnyt kenraaliluutnantti Karl Lennart Oesch, joka istui 12 päivää apulaissisäministerinä vuonna 1932.
Juttua muokattu 19.07: täydennetty Purran kommentteja. Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.40.