Ruotsi päätti tylysti nuorten Leijonien mestaruusjahdin

Joukkueen kapteeni Oliver Kapanen vei Suomen johtoon avauserässä.

Kuva: Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi MM-kilpailujen puolivälieräottelun Ruotsille maalein 2–3. Victor Stjernborg teki voittomaalin alivoimalla reilu minuutti ennen loppua.

Nuoret Leijonat johti Suomen aikaa maanantai-iltana Kanadan Monctonissa pelattua ottelua ensin Oliver Kapasen avauserän ja sitten Niko Huuhtasen kolmannen erän maalilla, mutta Leo Carlsson nosti Ruotsin kahdesti tasoihin.

Maalivahti Jani Lampinen piti Suomen pelissä erityisesti toisessa erässä, mutta oli voimaton Stjernborgin voittomaalissa, jota edelsi Suomen puolustuksen heikko pelaaminen keskialueella.

– Kova pudotuspeliottelu. Molemmat joukkueet olivat ytimessä. Tämä oli meidän paras ottelu, mutta lopussa oli muutamassa minuutissa taivas ja helvetti, päävalmentaja Tomi Lämsä kertoi TV5:n haastattelussa.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän viimeksi 2018, jolloin Tshekki nujersi Jussi Ahokkaan valmentaman Suomen maalein 4–3 voittolaukauskilpailun päätteeksi. Vuotta myöhemmin Ahokas luotsasi Suomen maailmanmestariksi. Vuonna 2020 Raimo Helmisen valmentama maajoukkue selvitti puolivälierän, mutta Suomi jäi neljänneksi.

Nuoret Leijonat selvitti puolivälierän myös Antti Pennasen komennossa 2021 (pronssi) ja 2022 (hopea) matkalla mitaleille, mutta Tomi Lämsä ei onnistunut luotsaamaan Suomea mitalipeleihin vaan peräkkäisten välieräpaikkojen sarja jäi neljään.

– Ei päästy tavoitteeseen, mitä haluttiin, Lämsä sanoi.

Ruotsin välierävastustaja selviää puolivälieräpareista Tshekki–Sveitsi, Yhdysvallat–Saksa ja Kanada–Slovakia. Suomen turnaus päättyi.

Alkusarjan jälkeen Ruotsi joutui vaihtamaan pelipaikkakunnan Halifaxista Monctoniin.

Suomi kokeili viiden ensimmäisen peliminuutin aikana viidesti Ruotsin maalivahti Carl Lindbomin virettä. Kapteeni Kapanen näytti esimerkkiä ja sivalsi avausosuman jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Ruotsi ei laukonut ensimmäisen viisiminuuttisen aikana kertaakaan kohti Jani Lampisen vartioimaa Suomen maalia.

Ruotsi yllätti Lampisen erän lopulla ottelun toisella maalia kohti suuntautuneella laukauksellaan. Leo Carlsson ohjasi Ludvig Janssonin laukauksen maaliin, kun puolustaja Otto Salin ei pitänyt kurissa Carlssonin mailaa.

– Ei tarvinnut hakea latausta. Voitto tai ulos. Nämä ovat jännittäviä, mutta ikimuistoisia otteluita, puolustaja Jimi Suomi kiteytti pelin hengen taukohaastattelussa.

Ruotsi oli väkevä toisessa erässä ja kilautti pari kertaa maalikehikkoa erän puolivälissä. Nuoret Leijonat kesti Kalle Väisäsen kahden minuutin rangaistuksesta seuranneen alivoiman.

Erän lopulla puolustaja Aleksi Malinen päästi Ruotsin hyökkääjä William Strömgrenin läpiajoon, mutta laukaus viuhui päätypleksiin.

– Molemmilla oli saumat mennä johtoon. Turha miettiä panoksia. Pitää vain keskittyä peliin. On turha stressata, puolustaja Topias Vilen sanoi.

Nuoret Leijonat tuli terävästi kolmanteen erään, ja Huuhtanen laukoi johtomaalin neljän minuutin jälkeen. Suomi kesti kahden minuutin alivoiman, mutta päästi sen jälkeen Ruotsin tasoihin. Ilta pimeni lopullisesti, kun Stjernborg teki voittomaalin reilut kaksi minuuttia Carlssonin tasoituksen jälkeen.

Moncton, Kanada:

Alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailujen puolivälierät:

Suomi–Ruotsi 2–3 (1–1, 0–0, 1–2)

1. erä: 3.10 Oliver Kapanen (Joakim Kemell, Ville Koivunen) 1–0, 16.55 Leo Carlsson (Ludvig Jansson, Filip Bystedt) 1–1.

Jäähyt: 13.01 Aleksi Heimosalmi S 2 min, 13.22 Isak Rosen R 2 min.

2. erä: ei maaleja.

Jäähyt: 29.44 Kalle Väisänen S 2 min.

3. erä: 44.03 Niko Huuhtanen (Verner Miettinen) 2–1, 56.33 Leo Carlsson (Filip Bystedt, Fabian Wagner) 2–2, 58.55 Victor Stjernborg 2–3.

Jäähyt: 47.52 Brad Lambert S 2 min, 50.58 Fabian Wagner R 2 min, 58.14 Fabian Lysell R 2 min.

Jäähyt yhteensä: Suomi 3×2 min=6 minuuttia, Ruotsi 3×2 min=6 minuuttia.

Maalivahtien torjunnat: Jani Lampinen Suomi 1+9+7=17, Carl Lindbom Ruotsi 8+11+14=33.