Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan hänen tietoonsa ei ole tullut, että alkoholinkäyttö olisi vaikuttanut elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) työn jälkeen.
Saarikko ei myöskään koe, että muut olisivat kyseenalaistaneet Lintilän kykyä hoitaa työtehtäviään. Saarikko kommentoi asiaa sähköpostitse STT:lle.
– Ministeri Lintilään kohdistuvat väitteet ovat kovia ja nimettömiä. Hän on itse kiistänyt olleensa työtehtävissä päihtyneenä, Saarikko sanoo lausunnossaan.
– Minun on mahdotonta ottaa kantaa sellaisiin yksittäisiin esiintymisiin, tilaisuuksiin ja matkoihin, missä en ole ollut paikalla.
Saarikko kertoo, että hän on nostanut alkoholinkäytön esiin Lintilän kanssa kahdesti. Saarikon mukaan molempiin kertoihin liittyi huhupuheita, joiden todenperäisyyden hän halusi tarkistaa.
– Liiallinen alkoholinkäyttö työtehtävissä ei ole hyväksyttävää. Tästä ministeri Lintilä oli kanssani samaa mieltä. Molemmissa keskusteluissa hän kiisti alkoholin vaikuttaneen hänen työntekoonsa, Saarikko sanoo.
Lintilän alkoholinkäyttöä koskevista huhuista uutisoivat perjantaina Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Saarikko kommentoi asiaa aiemmin Ilta-Sanomille.
Saarikon ja Lintilän keskusteluista jälkimmäinen liittyi IS:n mukaan joulukuun 15. päivään, jolloin eduskunnassa käsiteltiin sähkön hintaa ja muita energia-asioita. Saarikko arvioi IS:lle, että aiempi keskustelu ajoittui syksylle 2020.
Ilta-Sanomien mukaan epäilyt elinkeinoministeri Mika Lintilän alkoholinkäytöstä ajoittuvat erityisesti koronaneuvottelujen aikaan loppukesällä 2020. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen
Vanhanen Ylellä: ”Selvästi ajojahdista kyse”
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, ettei hän ole havainnut alkoholinkäytöllä olleen vaikutusta Lintilän työntekoon.
Vanhanen kertoo olleensa Lintilän työtoveri jo vuodesta 1999, jolloin Lintilä nousi eduskuntaan.
– En ole kertaakaan havainnut, että hänen työntekonsa olisi häiriintynyt tästä, Vanhanen sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Vanhanen sanoi, ettei Suomessa ole kieltolakia.
– Minä en käytä alkoholia, mutta en myöskään moralisoi muiden käyttöä. Tässä on selvästi ajojahdista kyse.
Lintilä on kiistänyt IS:lle ja IL:lle, että alkoholinkäytöllä olisi ollut vaikutusta hänen työtehtäviensä hoitamiseen.
Väitetään käyttäneen karkeaa kieltä
Ilta-Sanomien mukaan epäilyt Lintilän alkoholinkäytöstä ajoittuvat erityisesti koronaneuvottelujen aikaan loppukesällä 2020.
Lehden mukaan Lintilän väitetään olleen neuvotteluissa päihtyneenä ja hänen kerrotaan käyttäneen karkeaa kieltä erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) kohtaan.
Vanhanen toimi tuolloin hallituksessa valtiovarainministerinä. Vanhanen sanoi Ylellä, että hallituksella oli viikoittaiset ”erittäin pitkät, voisi sanoa ihan kohtuuttoman pitkät” koronakeskustelut.
– Oli alkoholia käytetty tai ei, niin siellä jotkut muutkin käyttivät hyvin karkeaa kieltä. Tällainen karkea kielenkäyttö ei varmaankaan ole rikos, Vanhanen kommentoi.
IS:n mukaan Lintilän kuvataan käyttäytyneen koronaneuvotteluissa loppukesällä 2020 ainakin kerran niin karkeasti, että pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui ottamaan asian esiin hallituskumppani keskustan kanssa.
Lehden mukaan Saarikko ei kuitenkaan muista keskustelleensa Lintilän alkoholinkäytöstä Marinin kanssa.
Lintilän ja Marinin esikunnista ei ole lauantaina vastattu STT:n yhteydenottoihin.
Saarikko kaavaili Lintilälle jopa kahta salkkua
STT kysyi Saarikolta, nousivatko väitteet Lintilän alkoholinkäytöstä esille, kun keskusta päätti joulukuussa puolustusministerin sijaisesta Antti Kaikkosen (kesk.) vanhempainvapaan ajaksi.
Saarikko oli alun perin sanonut 13. joulukuuta, että hän esittää puolustusministerin sijaiseksi Lintilää. Se olisi tarkoittanut, että Lintilä olisi hoitanut vajaan kahden kuukauden ajan kahta ministerinsalkkua.
Tilanne kuitenkin muuttui pikavauhtia, sillä jo 15. joulukuuta keskusta päätti, että puolustusministerin sijaiseksi ryhtyy kansanedustaja Mikko Savola (kesk.).
Saarikko sanoo STT:lle, että päätös puolustusministerin sijaisesta liittyi vain ja ainoastaan elinkeinoministerin jo valmiiksi painavaan työtaakkaan.
Hän kertoo arvioineensa ensin, että kokenut ministeri hallituksen sisältä olisi ollut hyvä vaihtoehto lyhyen sijaistuksen hoitamiseen.
– Luovuin tästä ajatuksesta kuitenkin jo ennen valintakokousta, koska oma ja yhteinen arvio puolueen sisällä kehittyi siihen suuntaan, ettei energiakriisin keskellä elinkeinoministerin työtehtäviä ole syytä lisätä, Saarikko sanoo lausunnossaan.