Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan sote-alan palkankorotuksilla alan työntekijöiden tulevaisuus näyttää valoisammalta.
Kuva: Mauri Ratilainen
Sosiaali- ja terveysalan neuvotteluissa on sovittu alan tehtäväkohtaisten palkkojen nousemisesta vuosien 2022–2027 välillä vähintään 20,9 prosentilla. Asiasta päätettiin kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja työntekijöitä edustavien Tehyn ja SuPerin neuvotteluissa.
Neuvottelutuloksen myötä SOTE-sopimuksen palkkoja korotetaan vuonna 2023 yhteensä 6,7 prosenttia ja vuonna 2024 yhteensä 6,5 prosenttia. Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen, eli KVTES:n, osalta korotukset ovat vuonna 2023 yhteensä 5,2 prosenttia ja vuonna 2024 yhteensä 4 prosenttia.
Tehyn mukaan korotukset ovat historialliset.
– Tämä tarkoittaa, että sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla. Nyt on avattu latu sille, että alan työntekijöiden palkkakuoppa pienenee ja tulevaisuus näyttää valoisammalta. Tämän puolesta Tehy ja SuPer taistelivat yhdessä viime vuonna periksi antamatta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi järjestöjen tiedotteessa.
Kyse on niin sanotusta perälaudasta, eli työehtosopimuksen kirjauksesta, jossa säädetään miten palkkojen korotuksessa menetellään, ellei paikallisesti ole sovittu toisin.SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan ratkaisu pienentää naisvaltaisten alojen palkkaeroa miesvaltaisiin aloihin verrattuna.
– Kyse on konkreettisesta toimesta – siitä, että naisvaltaisella alalla saadaan parempaa palkkaa. Tätähän myös päättäjät ovat juhlapuheissaan toivoneet. Tästä työtä on hyvä jatkaa, Paavola sanoo.
SOTE-sopimuksessa tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee vähintään 20,9 prosenttia vuosina 2022-2027.
KVTES-sopimuksessa tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee vähintään 14,1 prosenttia *) vuosina 2022-2027. Palkankorotuksista ja palkkaohjelmista tarkemmin tietoa liitteessä ja Tehyn työelämäoppaassa.