Alun perin Anna Saaren ja Miro Vaanelan oli tarkoitus vain lainata retkeilyauto ja kokeilla siinä asumista kevään aikana.
– Sovimme, että nyt mennään kerrankin rauhallisesti niin, että lainataan tai vuokrataan joltain tutulta auto, joka on kesäkäytössä. Asutaan siinä pääsiäiseen asti ja katsotaan sitten, tykkäämmekö siitä vai emme, Anna Saari kertoo.
Pariskunta törmäsi kuitenkin retkeilyautoja katsellessaan tarjoukseen, jota eivät voineet ohittaa.
He päätyivät ostamaan itselleen uuden retkipakun, joka on samalla Annan ensimmäinen auto ja Miron ensimmäinen omistusasunto. He irtisanoivat asuntonsa vuokrasopimuksen.
– Saimme auton helmikuun viimeisellä kokonaisella viikolla, ja siitä saakka olemme tässä nukkuneet. Aluksi meillä oli vielä backuppina kämppä, mutta maaliskuun alusta asti olemme olleet ilman sitä.
Neliöt pienenivät murto-osaan
Retkeilyauton asuintilat muodostuvat noin kuusi metriä pitkästä ja kaksi metriä leveästä auton peräosasta. Siihen mahtuu kaikki tarvittava: sänky, keittiö, pöytä, suihku ja kokonaispinta-alaan nähden runsaasti säilytystilaa.
Anna Saaren ja Miro Vaanelan matkassa kulkee myös Onni-koira, joka nauttii uusista ympäristöistä ja tuoksuista.
Kuva: Marttiina Sairanen
Retkeily- ja matkailuautot sekä matkailuvaunut ovat monelle tuttuja lomamajoituksena. Niissä voi kuitenkin asua myös pysyvästi.
Muutto 50-neliöisestä asunnosta retkipakuun vaati tavaroiden karsimista. Kalleimmat astiat Anna myi kirpputorilla ja suuret kalusteet Facebook-kirpparilla. Sen jälkeen pariskunta piti kahden päivän kotikirpparin, jossa ostajat saivat maksaa omantunnon mukaan.
– Sitten oli vielä sellainen ”hae mitä tarvitset” -päivä, jolloin tavaroita sai hakea ilmaiseksi, Miro lisää.
Jäljelle jääneet tavarat eräs yhdistys nouti myytäväksi omalla kirpputorillaan.
Pariskunnan omaisuus kulkee mukana retkipakussa kahta poikkeusta lukuun ottamatta.
– Kausivaatteemme ovat säilössä mummini verkkokellarissa, koska hän ei sitä käytä. Miron vanhempien luona on sitten yksi perintöhylly, josta emme halunneet luopua, Anna kertoo.
Pienen kodin siivoaminen on nopeaa
Ennen yhteistä liikkuvaa kotia molemmat osapuolet olivat ehtineet tahoillaan haaveilla reissuelämästä. Miro on tottunut reppureissaamiseen esitysteknikon työkeikkojen takia, mutta retkipaku on ollut parannus aiempaan: koti kulkee nyt mukana keikoille.
Anna Saaren ja Miro Vaanelan postiosoitteet ovat kummankin omilla vanhemmilla. Suurin osa postista tulee kuitenkin Omaposti-palveluun nettiin.
Kuva: Marttiina Sairanen
Tiny House -jenkkisarjoja seurannutta Annaa houkutteli ajatus siitä, että pienen kodin siistinä pitäminen on helppoa ja nopeaa. Kevättalven aikana kertynyt kokemus on osoittanut odotukset todeksi.
– Meillä on yhdet lautaset ja yhdet mukit. Niiden tiskaamiseen menee pari sekuntia. Imuroitavaa lattiapinta-alaa on ehkä kolme neliötä, joten imurointi on helppoa, Anna sanoo.
Pyykinpesukonetta retkipakussa ei ole, mutta ystävät ja sukulaiset ovat tarjonneet apua vaatteiden pesuun. Koneellinen pyykkiä peseytyy kyläilyn lomassa. Lisäksi pyykinpesu onnistuu tarvittaessa itsepalvelupesuloissa tai leirintäalueilla.
Töitä voi tehdä kirjastossa
Kun Anna ja Miro muuttivat retkeilyautoon, monet kysyivät, eikö tila käy ahtaaksi ja toisen naama ala ärsyttää.