Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työnantaja ei suostu huomioimaan hintojen nousua palkkaratkaisun mitoittamisessa.
Kuva: Aamulehti
Työnantajan edustajan mukaan sovittelu Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä on alkamassa pian.
Työnantajajärjestön toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen tiistaina illansuussa lähettämän tviitin mukaan sovittelu käynnistetään keskiviikkona.
Teollisuusliitto sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tiistaina lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin. Kolmipäiväiset lakot alkaisivat helmikuun ensimmäisenä päivänä.
Teknologiateollisuuden työnantajien ja YTN:n välillä sovittelu alkaa torstaina, kertoo STT:lle johtaja Johanna Laine Teknologiateollisuuden työnantajista.
Valtakunnansovittelija kertoi tiistaina Twitterissä, että työriitojen sovittelut pyritään aloittamaan mahdollisimman nopeasti.
Työtaistelutoimet perutaan, jos osapuolet pääsevät sopuun.
Teollisuusliiton ensimmäinen lakkovaroitus koskee 50:tä toimipaikkaa, esimerkiksi lukuisia ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita useilla paikkakunnilla sekä Outokummun terästehdasta Torniossa.
Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.
Liitto julistaa samalla teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden toimialoille ylityökiellon.
Suomen viennin kannalta keskeisen teknologiateollisuuden kaikilla sopimusaloilla alkoi sopimukseton tila joulukuun alusta. Sen jälkeen työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet uudesta sopimuksesta.
Teollisuusliiton neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta katkesivat maanantaina sekä teknologiateollisuudessa että kemianteollisuudessa.
YTN kohdistaa toimensa kymmeneen yritykseen
YTN:n antama lakkovaroitus koskee noin kymmentä teknologiateollisuuden sopimusalan yritystä. Lakon piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.
Samalla YTN julisti teknologiateollisuuden ja suunnittelu- ja konsulttialan sopimusaloja koskevan ylityökiellon, työasioissa matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon, jotka tulevat voimaan välittömästi.
Ammattiliitto Pro jätti lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Pro edustaa teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöitä.
Myös Pron lakko koskisi muun muassa Outokummun terästehdasta Torniossa sekä energiateknologiayhtiö Oilonia Lahdessa.
Samalla Pro on päättänyt sopimusaloja koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.
Pron ja Teknologiateollisuuden työnantajien neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta alkoivat lokakuussa. Palkoista ei ole syntynyt sopua. Pro on esittänyt 8,5 prosentin korotuksia ja kaksivuotista sopimusta, mutta toteaa, että osapuolten välinen näkemysero on suuri.
– Pron jäsenet vaativat, että liitto turvaa sopimusratkaisulla heidän toimeentulonsa näinä vaikeina aikoina. Riittävä yleiskorotus on käytännössä ainoa tapa taata toimihenkilöiden ostovoima. Ennustettu inflaatio edellyttää, että palkankorotukset ovat tuntuvasti korkeampia kuin edellisillä sopimuskierroksilla, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoi tiedotteessa.
Teknologiateollisuuden työnantajat: Tulella leikkimistä
Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Ruohoniemi kertoo olevansa pahoillaan siitä, että neuvotteluissa turvaudutaan jälleen työtaistelutoimiin. Hänen mukaansa uhkailu on valitettavaa tulella leikkimistä, sillä talouden näkymät ovat synkentymässä ja epävarmuus on poikkeuksellisen suurta.
Ruohoniemen mukaan työnantaja on hakenut ratkaisua työehtosopimuksista aktiivisesti koko syksyn, mutta aitoa neuvottelua ei saatu aikaan.
– Ay-puolen strategiana oli koko syksyn neuvottelujen tietoinen pitkittäminen, Ruohoniemi sanoo tiedotteessa.
Ruohoniemen mukaan työnantajapuoli on ymmärtänyt palkansaajien huolia inflaatiosta ja ostovoimasta ja tullut erittäin merkittävällä tavalla vastaan.
Myös Kemianteollisuus pitää Teollisuusliiton työtaistelu-uhkaa koskevia päätöksiä valitettavina ja alan yritysten kilpailukykyä rapauttavina.
– Ymmärrys yritysten tilanteesta ja kuluvan vuoden talousnäkymistä on valitettavasti edelleen kateissa, sanoo Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.
Korotuksiin on varaa, katsovat liitot
Teollisuusliitto torjuu työnantajan näkemyksen, että palkankorotukset vaarantaisivat Suomen kilpailukyvyn. Kilpailijamaa Saksassa on tehty viime vuonna aiempaa suurempia palkkaratkaisuja, ja Suomessa pitkään harjoitettu maltillinen palkkapolitiikka luo tilaa palkankorotuksille.
– Teollisuusliiton palkkavaatimukset eivät vaaranna kilpailukykyä, mutta niillä turvataan talouden ostovoimaa. Kotitalouksien heikentynyt luottamus on keskeisin syy sille, miksi Suomi saattaa pian olla taantumassa. Paras tapa vahvistaa luottamusta on palkkojen korottaminen, Aalto neuvoo.
Työnantajaliitto Kemianteollisuuden Etu-Seppälän mukaan Saksan lukujen lainaaminen korotustason haarukoinnissa ilman historian perusteellisempaa tarkastelua on vähintäänkin harhaanjohtavaa.
YTN:n puheenjohtajan Teemu Hankamäen mukaan neuvottelujärjestön tavoite on ostovoiman alentumista kiinni kurova palkkaratkaisu, joka painottuu yleiskorotukseen.
– Kaikille tuleva palkankorotus on erityisen tärkeä korkean inflaation aikana. Jos palkansaajien ostovoimasta huolehtiminen jää näinä poikkeuksellisina aikoina toisarvoiseksi, vaikutukset näkyvät pian koko taloudessa. Pitää muistaa, että maan kustannuskilpailukyky ja yritysten tuloskunto ovat edelleen hyvässä kunnossa, Hankamäki sanoi.
Päivitetty klo 15.24: lisätty Jarkko Ruohoniemen kertoma.
Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 19.43.