Tiistaina iltapäivästä ja alkuillasta saattaa Pohjois-Pohjanmaalla olla ukkospuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa.
Ilmatieteen laitos on asettanut ympäri maata ukkosvaroituksia maanantaiksi ja tiistaiksi. Myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan on annettu varoitus jo maanantaista alkaen, mutta säätiedotteessa ei Oulun seudulla vielä maanantaina näy ennustetta ukkosesta.
Päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta kertoo, että ukkosvaroitus käsittää laajaa aluetta. Maanantain aikana ukkosrintamat liikkuvat lähinnä Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa, ja voimakkaimmat ukkospuuskat maakunnan pohjoispuolta myöten painottuvat tiistaihin.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa kannattaa varautua vasta tiistaina iltapäivällä ja alkuillasta ukkospuuskiin.
– Voimakkaimmillaan tiistaina voidaan odottaa yli kahdenkymmenen metrin per sekunti puuskia, kun maanantaina ne jäävät arviolta reiluun viiteentoista metriä sekunnissa, Bergman kertoo.
– Tiistaina yläilmakehän tuuliolosuhteet ovat potentiaalisemmat ukkospuuskille, kun yläilmakehässä tuulee reippaammin. Kuurot myös liikkuvat tiistaina nopeammin, mikä kasvattaa puuskaa.
Trampoliinien ja muiden pihakalusteiden sitomiseen Bergman ei vielä kannusta, vaan suosittaa säätilanteen seuraamiseen.
– Jos jotain tuulelle arkaa on, niin kannattaa tiistaina seurata ukkosrintaman kehitystä, ja tilanteen vaatiessa varautua ukkospuuskiin.
Poikkeuksellisen voimakasta myräkkää ei ole meteorologin mukaan luvassa.
– Ei tämä mitenkään oikein voimakas säätilanne ole, vaan aika normaalia kesäpäivän ukkostelua kuitenkin.
Heinäkuun aikana on satanut vettä ajoittain reippaastikin, erityisesti viime viikonloppuna. Meteorologi Jaakko Savela Ilmatieteen laitokselta kertoo, että varsinkin edellinen viikonloppu oli koko maassa hyvin sateinen.
– Ennen tätä viikonloppua kuukauden sademäärät olisivat olleet vain hieman tavanomaista runsaampia, mutta nyt kuukausi on keskimääräistesti hyvin harvinaisen runsassateinen monissa paikoin maata.
Pohjois-Pohjanmaalla harvinaisen toistuvaa runsasta sadetta on ollut heinäkuun aikana ainakin Hailuodon ja Kalajoen havaintoasemilla.
Sademäärän erityisyys katsotaan vertaamalla kolmenkymmenen vuoden mittausajanjakson tilastoihin, jotka ovat vuosilta 1991–2020.