Tuplamestaruutta jahtaava Ranska selviytyi Argentiinan seuraksi MM-unelmafinaaliin – sitkeä Marokko antoi hallitsevalle maailmanmestarille välierässä täyden vastuksen

Ranska juhli Theo Hernandez 1–0-osumaa jalkapallon MM-kisojen välierässä.

Kuva: Noushad Thekkayil

Jalkapallon miesten MM-lopputurnaus Qatarissa huipentuu sunnuntaina MM-finaalissa unelmakohtaamiseen. Aiemmin loppuotteluun selviytyneestä Argentiinasta ottaa mittaa Ranska, joka kukisti välieräpelissä turnauksen suuryllättäjän Marokon 2–0.

Ranska oli kisoissa ensimmäinen joukkue, joka kykeni tekemään Marokon verkkoon maalit. 1–0 laukoi jo 5. minuutilla lentopotkulla pompauttaen AC Milanin puolustaja Theo Hernandez, jolle pallo poukkoili Kylian Mbappen laukaisuyritysten jälkeen.

Vaihtopelaaja Randal Kolo Muani laukoi ottelun ensimmäisestä kosketuksestaan 79. minuutilla 2–0 Mbappen oivasta syötöstä.

Aiemmin turnauksessa pallo oli eksynyt Marokon verkkoon pelitilanteessa vain alkulohko-ottelussa Kanadaa vastaan. Tuolloin osuma merkittiin omaksi maaliksi.

Reilun neljän vuoden takainen maailmanmestari Ranska pääsee MM-finaalissa yrittämään temppua, joka on viimeksi onnistunut Brasilialta runsaat 60 vuotta sitten. Brasilia uusi tuolloin vuonna 1962 mestaruutensa neljän vuoden takaa.

Myös Italia on lajin MM-historiassa voittanut peräkkäiset maailmanmestaruudet, vuosina 1934 ja 1938.

Giroudilla maalipaikkoja

Kroatian lauantaina pronssiottelussa kohtaava Marokko oli saanut välieräpeliin avauskokoonpanoonsa tärkeitä pelaajiaan sairastuvalta.

Puolustuksessa aloitukseen palasi Portugali-puolivälierän toisen puoliajan alussa kentältä pois vaihdettu Marokon kapteeni Romain Saiss. Niin ikään keskikentän avainpelaaja Hakim Ziyech aloitti MM-välierässä, vaikka oli joutunut jättämään puolivälierän kesken.

Saissin välieräpeli jäi piipahdukseksi, sillä hän joutui tulemaan vaihtoon jo parinkymmenen peliminuutin jälkeen.

Portugali-välierästä poiketen kolmella topparilla aloittaneen Marokon puolustus näytti olevan ottelun alussa hieman eksyksissä.

Kun arabikatsojien kannustama Marokko joutui MM-välierässä nopeasti takaa-ajajaksi, sen puolustukseen jäi aukkoja, joita Ranska vastahyökkäyksillään täytti. Englanti-puolivälierän 2–1-maalillaan ratkaisseella Olivier Giroudilla oli ensimmäisellä puoliajalla hyvä paikkoja lisätä Ranskan johtoa. Hän laukoi 17. minuutilla puolittaisesta läpiajosta vasempaan tolppaan.

Avauspuoliajan viimeinen kymmenminuuttinen oli tukevasti Marokon hallintaa. Puolustaja Jawad el Yamiq laukoi puoliajan lopussa saksipotkulla tolppaan. Ranskan maalivahti Hugo Lloris tosin oli tilanteessa näppeineen hyvin mukana.

Marokko ansaitsee hatunnoston

Toisen puoliajan alussa Marokon vaihtomies Selim Amallah tarjosi syötöllään Portugali-puolivälierässä osuneelle Youssef en-Nesyrille maukkaan maalipaikan, mutta tämä ei saanut laukausta aikaan. Ranska oli välillä Marokon painaessa päälle kovassa pyörityksessä.

Ranska keskittyi toisella puoliajalla puolustamaan, ja hyökkäyksessä yksinäisenä kärkenä kärkkyi viisi maalia turnauksessa tehnyt Mbappe. Lisäajalla pallo pomppi Ranskan maaliviivan tuntumassa, mutta onnikaan ei ollut Marokolla myötä.

Lisäjännitettä MM-välierään tarjosi Ranskan ja Marokon keskinäinen historia. Marokko on Ranskan entinen siirtomaa.

Marokon esitys tämänkertaisessa MM-lopputurnauksessa on välierätappiosta huolimatta kunnioitusta herättävä. Se ylsi ensimmäisenä afrikkalaismaana MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon välieriin.

Viime elokuussa Marokon päävalmentajaksi tullut Walid Regragui rakensi maajoukkueeseen pikavauhtia noin kolmessa kuukaudessa pitävän puolustuksen.

Marokko olisi tarvinnut hyökkäyksen kärkeensä lisää maalintekovoimaa.

Argentiina ennakkosuosikki

Historiansa kolmatta maailmanmestaruutta vuosien 1998 ja 2018 titteliensä jatkoksi hakeva Ranska on tehnyt Qatarin turnauksessa vakuuttavaa jälkeä, alkulohkon merkityksettömästä Tunisia-tappiosta huolimatta.

Ranska lähti menestysvalmentajansa Didier Deschampsin johdolla MM-Qatariin arvoituksellisena joukkueena. Sen miehistöstä puuttui loukkaantumisten takia laatuluokan pelaajia, kuten Karim Benzema, N’Golo Kante ja Paul Pogba.

Välieräesitysten perusteella Argentiina on Lionel Messin johdolla MM-finaalissa Ranskaa vastaan hienoinen ennakkosuosikki.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 23.32.