Ukrainan sotilaita Zaporizhzhjan alueella 2. maaliskuuta.
Kuva: STR
Ukrainan joukot onnistuivat edelleen viikonloppuna pitämään puolensa jatkuvia hyökkäyksiä vyöryttäviä venäläisiä vastaan Bahmutissa maan itäosassa. Kaupungin hallinnasta on käyty raskaita taisteluita kuukausikaupalla.
Ukrainan armeijan mukaan Bahmutissa ja sen lähiseudulla on torjuttu yli 130 hyökkäystä vuorokaudessa, kun venäläiset ovat yrittäneet piirittää kaupungin. Ukrainan viranomaiset ovat vakuuttaneet, että kaupunkia puolustetaan viimeiseen saakka.
– Ukrainan armeijan johto on kuitenkin viestittänyt, että jos piirityksen riski kasvaa liian suureksi, kaupungista vetäydytään, kirjoitti yhdysvaltalainen ISW-ajatushautomo tilannekatsauksessaan.
ISW arvioi, että Ukrainan mahdollisuudet huoltaa kaupunkia puolustavia joukkoja vähenevät koko ajan.
Bahmutilla ei juuri ole strategista merkitystä, mutta pitkät taistelut ovat tehneet liki täysin tuhotusta kaupungista symbolisesti merkittävän.
Hyökkäykseen kenttälapion kanssa
Britannian puolustusministeriön päivittäisen tilannekatsauksen mukaan lähitaistelujen määrä kasvaa Ukrainassa koko ajan. Tämä johtuu puolustusministeriön mukaan todennäköisesti siitä, että venäläiskomentajat vaativat sotilaita hyökkäämään, vaikka tykistön tukitulta ei pystytä antamaan ammuspulan takia.
Venäläissotilaita on komennettu hyökkäämään vahvoja ukrainalaisasemia vastaan aseinaan vain kiväärit ja kenttälapiot. Eräs taisteluun komennetuista reserviläisistä kuvaili, ettei ollut ”sen paremmin fyysisesti kuin henkisesti valmis” tällaiseen hyökkäykseen.
Ukrainan sotilaita Zaporizhzhjan alueella 2. maaliskuuta.
Kuva: STR
”Venäjä käyttää voimalaa ydinkilpenä”
Sodan taistelujen keskus on Itä-Ukrainassa, mutta maan eteläosassa Zaporizhzhjassa kerrostaloon osuneen iskun kuolonuhrien määrä nousi viikonloppuna 13:een.
Zaporizhzhja on Donetskin, Luhanskin ja Hersonin ohella yksi neljästä alueesta, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Ne eivät kuitenkaan ole missään vaiheessa olleet täysin miehittäjien hallinnassa.
Venäjän joukot ovat pitäneet hallussaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaa nyt hieman yli vuoden. Laitos on toistuvasti noussut otsikoihin ja herättänyt pelkoa ydinonnettomuudesta, joka voisi muistuttaa Ukrainassa vuonna 1986 tapahtunutta Tshernobylin katastrofia.
Energodarin maanpaossa oleva pormestari kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Venäjä käyttää voimalaa joukkojensa ja kalustonsa ”ydinkilpenä”.
Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan ydinlaitoksen lähellä tapahtuneesta pommituksesta, ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on lähettänyt sinne tarkkailijoita.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina, että Venäjä otti ydinvoimalan ”panttivangiksi” vuosi sitten ja muutti sen käytännössä sotilasharjoitusalueeksi.