Sergei Lavrov ja Mevlut Cavusoglu tapasivat pitkäperjantaina Ankarassa.
Kuva: NECATI SAVAS
Venäjä haluaa, että rauhanneuvottelut Ukrainassa keskittyvät uuden maailmanjärjestyksen rakentamiseen, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perjantaina.
Lavrov esitti kommenttinsa vieraillessaan Turkissa, jossa hän on ollut kokouksessa turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglun kanssa. Turkki on pitänyt välinsä yllä sekä Ukrainan että Venäjän kanssa.
– Kaikkien neuvottelujen tulee perustua siihen, että Venäjän edut ja huolenaiheet otetaan huomioon, Lavrov sanoi.
– Niissä pitäisi olla kyse periaatteista, joille uusi maailmanjärjestys pohjautuu.
Lavrov sanoi Venäjän myös torjuvan yksinapaisen maailmanjärjestyksen, jota johtaa yksi hegemoninen toimija.
Venäjä on pitkään väittänyt kamppailevansa kansainvälisellä areenalla Yhdysvaltain valta-asemaa vastaan. Venäjän mukaan sen hyökkäyssota Ukrainassa on yksi osa tätä taistelua.
Tällä viikolla Venäjän hallinto sanoi, ettei se näe diplomaattista ratkaisua tilanteeseen, vaan omien sanojensa mukaan joutuu jatkamaan yli vuoden kestänyttä hyökkäystään Ukrainassa.
”Pohdimme onko sopimus tarpeellinen”
Sekä Venäjä että Ukraina ovat merkittäviä viljan ja muiden maataloustuotteiden viejiä, ja hyökkäyssota on osaltaan lisännyt huolta maailmanlaajuisesta ruokakriisistä. Turkki oli välittämässä viljasopimusta, jolla mahdollistettiin elintärkeiden vientituotteiden lähettäminen Mustanmeren satamista.
Turkin vierailunsa yhteydessä Lavrov uhkasi, että Venäjä voisi vetäytyä viljasopimuksesta, jos venäläisten vientituotteiden rajoituksia ei poisteta.
– Jos venäläisten lannoitteiden ja viljan viennin esteiden poistamisessa ei tapahdu edistystä, pohdimme, onko tämä sopimus tarpeellinen, Lavrov sanoi.
Turkin vierailun edellä Venäjä sanoi jatkaneensa viljasopimusta 60 päivällä ”hyvän tahdon eleenä”.
Venäjä on kuitenkin toistuvasti uhannut jättävänsä sopimuksen, joka on mahdollistanut yli 25 miljoonan viljatonnin viennin.
Venäjä on valittanut, ettei sen puolta sopimuksesta ole kunnioitettu. Venäjälle oli luvattu, että maa voisi viedä lannoitteita ilman, että länsimaiset pakotteet vaikuttaisivat niihin.
Turkki vaatii viime heinäkuussa solmitun alkuperäisen sopimuksen mukaisesti 120 päivän pidennystä. Sodan osapuolten ja Turkin lisäksi neuvotteluissa oli mukana myös YK.