Kuva on Kaija Saariahon, Sofi Oksasen ja Aleksi Barrièren nykyoopperasta Innocence. Teos sai kantaesityksensä Ranskassa Aix-en-Provencen festivaalilla 2021 ja Kansallisoopperassa 2022.
Kuva: Ilkka Saastamoinen/ Suomen kansallisooppera ja -baletti
Kansallisooppera käynnistää Suomen Kulttuurirahaston tuella uuden oopperan laboratorion, jossa syntyy taiteilijoiden yhteistyönä neljä lyhytoopperaa vuodessa.
Suomen Kulttuurirahasto tukee kolmivuotiseksi suunniteltua oopperalaboratoriota 1,2 miljoonalla eurolla.
Aloite oopperalaboratoriosta tuli Kansallisoopperan taiteelliselta johtajalta Thomas de Mallet Burgessilta.
Tiedotteen mukaan investoinnin tavoitteena on lisätä oopperan monimuotoisuutta ja hyödyttää taidemuotoa tulevaisuudessa, samoin yleisöä sekä taiteilijoita laajasti – myös niitä, joille ooppera on uusi ilmaisumuoto.
Oopperalaboratorion mestariluokkiin, työpajoihin ja mentoroitavaksi valitaan vuosittain enimmillään 12 henkilöä. Valinnat tekee asiantuntijapaneeli.
Valitut muodostavat kolmen hengen tiimejä, joissa on säveltäjä ja kirjoittaja sekä ohjaaja tai dramaturgi. Kunkin ryhmän työn konkreettisena tuloksena syntyy lyhyt nykyooppera.
Aiempi kokemus oopperan parissa ei ole välttämätöntä.
Mukaan tulee myös asiantuntijoita, joilla on kansainvälistä kokemusta uusista oopperatuotannoista, sekä laulajia samoin kuin Kansallisoopperan ja -baletin teknistä ja hallinnollista henkilökuntaa.
”Suomessa tarvitaan juuri nyt Sokeritehtaan kaltaisia aloitteita.”
Susanna Pettersson
Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja
”Sokeritehtaan uuden oopperan laboratorio” on saanut nimensä nimensä Töölön sokeritehtaasta, joka sijaitsi Kansallisoopperan nykyisellä tontilla vuoteen 1965 saakka.
– Toivomme, että tämä mahdollisuus tuo oopperaan monipuolisen kirjon luovia kykyjä sekä tuottaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti merkityksellisiä ajankohtaisia teoksia, Thomas de Mallet Burgess kiteyttää.
Pyrkimys on samalla lisätä oopperan monimuotoisuutta ja inkluusiota.
Suomen Kulttuurirahaston osin rahoittama ohjelma käynnistyy syksyllä 2025.
Ensimmäiset uudet teokset esitetään yleisölle keväällä 2026 Kansallisoopperan Alminsalissa.
– Suomessa tarvitaan juuri nyt Sokeritehtaan kaltaisia aloitteita, Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson sanoo.
– Suomen Kulttuurirahaston tavoitteisiin kuuluu kansallisten ja kansainvälisten läpimurtojen edesauttaminen. Uuden kokeileminen on usein ratkaiseva askel tällä tiellä.