Koko junaliikenteen maanantaina pysäyttävässä veturinkuljettajien työriidassa hiertää erityisesti kysymys viikkolevosta. Asiasta kertoo STT:lle työriidan osapuolet. Palkoista keskustelua ei ole enää käyty.
Rautatiealan Unionin (RAU) puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo, että työriidan loppuvaiheessa kiistaa on ollut viikkolevosta sekä työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista.
Kiistan ytimessä hänen mukaan on se, että RAUn edustajisto haluaa kirjata tiettyjä työhyvinvointiin liittyviä asioita työehtosopimukseen. Työantajapuolella taas halutaan sopia niistä työryhmissä.
– Tämä on se suurin kiista ja ongelman ydin. Meidän pitää löytää ratkaisu siihen, Palomäki sanoo.
Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että viikkolepokysymyksellä on merkittävä kustannusvaikutus.
– Toteutuessaan se olisi johtanut yleisen linjan ylittävään ratkaisuun. Siinä mielessä kysymykset, jotka pöydässä ovat olleet, ovat isoja, hän sanoo.
Työriidan neuvottelijat pääsivät torstaina työriidassa neuvottelutulokseen, mutta RAUn edustajisto hylkäsi ratkaisun, sillä työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan. Palomäen mukaan taustalla vaikuttavat aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä, vaikka neuvottelijoilla olikin edustajistoa enemmän uskoa siihen.
RAUn edustajisto hylkäsi ratkaisun tiukan äänestyksen jälkeen. Äänet jakaantuivat 38–33.
RAUn hallitus oli esittänyt neuvottelutuloksen hyväksymistä. Neuvottelutuloksen hylkäämistä voi pitää hyvin poikkeuksellisena.
Paltan ja RAUn työriidan ratkomista on tarkoitus jatkaa heti alkuviikolla. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoi STT:lle sunnuntaina illalla, että vielä ei ole kuitenkaan sovittu tarkkaa aikaa.