Zelenskyi vierailulla Britanniassa, tapasi pääministeri Sunakin ja kuningas Charlesin – jatkoi matkaansa Ranskaan

Zelenskyi vierailulla Britanniassa, tapasi pääministeri Sunakin ja kuningas Charlesin – jatkoi matkaansa Ranskaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi keskiviikkona länsiliittolaisiinsa, jotta nämä lähettäisivät Ukrainaan hävittäjiä. Zelenskyi esitti vetoomuksensa puheessaan Britannian parlamentille Westminster Hallissa.

Zelenskyi vieraili keskiviikkona pikaisesti Britanniassa.

Zelenskyi tapasi muun muassa Britannian pääministerin Rishi Sunakin sekä keskusteli Britannian kouluttamien ukrainalaissotilaiden kanssa.

Presidentti jatkoi Britanniasta matkaansa Ranskaan, jossa hänen on määrä tavata maan presidentti Emmanuel Macron ja tiettävästi myös Saksan liitokansleri Olaf Scholz. Zelenskyin odotetaan vierailevan myös Brysselissä. Turvallisuussyistä vierailua ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Keskiviikkoiset vierailut Euroopan pääkaupungeissa ovat Zelenskyin ensimmäisen vierailut Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Britannia asetti Venäjälle uusia pakotteita

Brittihallitus ilmoitti keskiviikkona uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista. Ulkoministeri James Cleverlyn mukaan uudet pakotteet kohdistuvat organisaatioihin, joihin Venäjän presidentti Vladimir Putin armeija tukeutuu.

– Ne kiihdyttävät taloudellista painetta, joka kohdistuu Putiniin, samalla kaivaen maata hänen sotakoneistonsa alta, ja auttavat näin Ukrainaa voittamaan, Cleverly sanoi.

Zelenskyi tapasi vierailunsa aikana myös kuningas Charlesin, kertoi Buckinghamin palatsi.

Britannia aikoo myös laajentaa Ukrainalle tarjottavaa sotilaskoulutusta hävittäjälentäjiin ja merijalkaväkeen.

Britannian pääministerin kanslian mukaan Britannia on kuluneen puolen vuoden aikana kouluttanut 10 000 ukrainalaissotilasta rintamalle. Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus kouluttaa vielä 20 000 sotilasta lisää.

Britannia ei kuitenkaan ole suostunut toimittamaan Ukrainalle Typhoon- tai F-16-hävittäjiä. Britannian mukaan niiden käyttö vaatisi kuukausien tai jopa vuosien koulutusta.

Myöskään Yhdysvallat ei ole lämmennyt hävittäjätoimituksille, mutta esimerkiksi Puola on suhtautunut ajatukseen myönteisemmin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.57. 

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *