Tänään8:15Päivitettytänään8:53
Ranskalaiset äänestävät tänään sunnuntaina ennenaikaisten parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Vaalit järjestetään, koska presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen eurovaalien tuloksen selvittyä.
Tuoreimman perjantaina julkistetun Ifop Fiducialin gallupin mukaan äärioikeisto eli Marine Le Penin Kansallinen liittouma saisi 36 prosentin kannatuksen. Keskusta-vasemmiston ja vihreiden koalitio on gallupin mukaan saamassa 28 prosenttia äänistä ja Macronin keskustaoikeistolainen koalitio noin 20 prosenttia.
Poliittisia riskejä analysoivan analyysiyhtiö Eurasia Groupin Eurooppa-politiikkaan erikoistunut tutkija Mujtaba Rahman kertoo pitävänsä jo varmana, että “anti-eurooppalainen” Kansallinen liittouma nousee kansalliskokouksen suurimmaksi ryhmäksi ensimmäistä kertaa Ranskan historiassa.
“Viimeiset gallupit ennen Ranskan parlamenttivaaleja ovat hälyttäviä Emmanuel Macronille, Ukrainalle ja EU:lle”, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Ajatuspaja Bruegelin vanhempi tutkija Jean Pisani-Ferry sanoo, että Kansallisen liittouman suurin ongelma on sen asenne Venäjään ja Eurooppaan. Hän muistuttaa The Economistille kirjoittamassaan analyysissä, että Marine Le Pen on muun muassa luvannut järjestää kansanäänestyksen Ranskan perustuslain ensisijaisuudesta Eurooppa-oikeuteen nähden.
Myös Eurasia Groupin johtaja, professori Ian Bremmer arvioi, että parhaassakin tapauksessa Ranskalla on edessään pitkä poliittinen umpikuja ja sekasorto, jolla voi olla massiivisia seurauksia Euroopan ja Ukrainan tulevaisuuteen.
Pisani-Ferry ennakoi lisäksi, että Kansallinen liittouma saattaisi valtaan noustuaan pyrkiä ohjaamaan eurooppalaisen politiikan suuntaa erityisesti estämällä Ukrainalle annettavan avun ja pysäyttämällä EU:n laajentumisen. Erityisesti Ranskan tuki Ukrainalle olisi vaakalaudalla, sillä kansalliskokouksella on suuri sananvalta Ranskan budjettiin.
Vaalien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon pääsevät ne ehdokkaat, jotka saavat vähintään 12,5 prosenttia vaalipiirinsä äänistä. Viikon kuluttua pidettävän toisen kierroksen voittaa se vaalipiirin ehdokas, joka saa eniten ääniä.
Jos Kansallinen liittouma saa gallupien povaaman vaalivoiton, Ranskan pääministeriksi nousee todennäköisesti Marine Le Penin nuori suojatti, 28-vuotias Jordan Bardella. Le Pen itse keskittyy jo vuoden 2027 presidentinvaleihin.
Vaalihuoneistot sulkeutuvat Ranskassa kello 20 Suomen aikaa.