Katsoin kosmetiikkavideoita Tiktokista, pysähdyin miettimään vasta kun omat hyllyt pursuivat

Tänään21:00

Shopping haul, ostest, unboxing. Tiktokin uutisvirta on täynnä videoita, joissa kaava on sama: paketista tai ostoskassista puretaan tuoreimpien trendien mukaisia hyödykkeitä.

Milloin kyseessä on ultrapikamuotia tuottavien Sheinin kaltaisten jättien markkinointikikka, jonka ydin on lähettää sisällöntuottajille vaatteita vastapalveluksena mainostilasta vaikuttajien somesisällöissä tai milloin viattoman oloinen vinkkivideo hyviksi havaituista päivittäistavaroista.

Huomasin, että oma algoritmin suitsema kaikukammioni suolsi puhelimeni näytölle loputtoman virran kosmetiikkasuosituksia, ihonhoitovinkkejä ja minioppitunteja meikkitrendeistä. Alkuun en ajatellut asiaa juuri lainkaan. Sisältö oli harmitonta ja sen kulutus ei vaatinut ajatustyötä, kuin videomuotoista valkoista kohinaa.

Ei ihme, että lapset lankeavat ostohysteriaan

Herätys kriittisempään ajatteluun asiasta tuli vasta siinä kohtaa, kun huomasin meikkihyllyjeni pursuavan kosmetiikasta, jota en edes tarvinnut. Tiktok kulutukseen yllyttävine videoineen oli päässyt takaraivooni. Vaikken juossut tietoisesti kuluttamaan trendaavien tuotteiden kiilto silmissä, on pakko myöntää, että alitajuisesti näin kävi.

Näin siis kävi minulle, mediaa kriittisesti kuluttavalle aikuiselle. Ei siis ole ihmekään, että nuoret, joiden harkintakyky on vasta kehittymässä, lankeavat ostohysteriaan. Talvella Tiktokissa kohistiin niin sanotuista Sephora-lapsista. Sephora on ranskalaisomisteinen kosmetiikkaa myyvä ketju, jonka kivijalkaliikkeet alkoivat ruuhkautua jopa kaaokseen asti meikkejä ja ihonhoitotuotteita shoppailevista lapsista.

Myymälöiden kannalta leikki on kuitenkin kaukana

Sosiaalisen median inspiroimina lapset lähtivät liikkeisiin kokeilemaan tuotteita, joita ei edes ole tarkoitettu heidän ikäisilleen. Mutta se, mikä sen sijaan on heidän ikäisilleen ominaista, on leikkiminen. Ja leikiksihän se menikin.

Myymälöiden kannalta leikki on kuitenkin kaukana: avattuja pakkauksia, sotkettuja kokeilutuotteita ja myymälä sekasorron vallassa. Suomeksi siis rahallista tappiota.

Lisää kiertotaloushenkeä

Kulutushysterian lietsomisen sijaan toivoisin Tiktokilta ja muilta somealustoilta uutta trendiä, nimittäin vastuullisten kulutusvalintojen sekä kestävien ja laadukkaiden tuotteiden arvostusta.

Sosiaalinen media on mitä parhain mainospaikka, mutta haluaisin nähdä mieluummin kuumiksi trendeiksi nousemassa kotimaisia ja kestäviä hyödykkeitä sekä kiertotaloushenkeä kuin ultrapikamuotia ja kertakäyttökulttuuria.

Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *