Marjayritykset ovat sittenkin saamassa 900 poimijaa Thaimaasta – Lentolippuja on ostettu jo ennen lopullista päätöstä

Tänään16:04Päivitettytänään18:28

Thaimaan työministeri on hyväksynyt ehdollisesti maastapoistumislupien myöntämisen Suomeen tuleville marjanpoimijoille.

Työministeri Arto Satonen (kok) on keskustellut marjanpoimijoiden Suomeen tulosta tänään Thaimaan työministerin Phiphat Ratchakitprakarnin kanssa. Satonen ja ministeriö kertoivat asiasta viestipalvelu X:ssä.

”Ehdollisuus mietityttää, että mitä he vielä haluavat tietää. Hyvä juttu, jos poimijat vihdoin pääsisivät tänne, kommentoi Maaseudun Työnantajaliitto MTA:n toimitusjohtaja Kristel Nybondas.

900 thaimaalaiselle luonnonmarjojen poimijalle on myönnetty oleskelulupa aiemmin heinäkuussa. Poimijat kuitenkin tarvitsevat maastapoistumisluvan Suomeen saapumiseksi.

”Me olemme tehneet valtavasti töitä maaliskuun jälkeen. Tämä olisi voitu tehdä jo keväällä”, Nybondas kritisoi päätösten venymistä.

Nybondasin mukaan poimijat ehtivät Suomeen nyt 2–4 viikkoa myöhemmin kuin heidän olisi pitänyt tulla. Nyt on kiire, sillä paras mustikkasesonki on menossa.

”He menettävät tässä nyt ansioita.”

Marjapula uhkaa nostaa myös kaikkien niiden tuotteiden hintoja, joihin käytetään metsämarjoja. Tärkein marjoista on mustikka.

Suomeen odotetaan tänä kesänä noin 900 thaimaalaista poimijaa. Migrin mukaan luonnonmarjanpoimijoiden hakemuksia tuli yli 1 300 ja päätöksistä kielteisiä oli noin 400.

Viime vuosina Suomessa on ollut vuosittain noin 4 000 ulkomaalaista marjanpoimijaa, joista suurin osa thaimaalaisia.

Poimijat eivät saa tulla Suomeen turistiviisumilla, vaan he tarvitsevat työsuhde- ja oleskeluluvan. Ulkoministeriö keskeytti Schengen-viisumihakemusten vastaanoton Bangkokin-suurlähetystössä. Syynä ovat muutamissa marjoja ostavissa yrityksissä paljastuneet ihmiskauppaepäilyt.

Marjastuskausi kiihtyy.

Suomalaisten keruu tapahtuu pääosin kotikäyttöön.

KUVA: Ari Manninen

Lentoliput odottamassa

Yksi käsiteltävistä asioista on ollut marjanpoimijoiden palkka.

”Olemme tehneet laskelmia, eli 1 700 euroa on poimijan koko kauden nettoansainta, eikä miniminettopalkka, kuten aiemmin on julkisuudessa esitetty. Summa on noin vajaan kahden kuukauden palkka silloin, kun työpäivä on 8 tunnin mittainen ja viisi päivää viikossa”, Nybondas kertoo marjanpoimijoiden ansioista.

Jos marjanpoimija haluaa tehdä vapaaehtoisesti lisätöitä, voi maksimissaan ansaita vajaat 4 000 euroa nettona kuukaudessa, mutta silloin työtä on kuutena päivänä viikossa, maksimissaan 11 tuntia päivässä.

”Nämä ihmiset todellakin haluavat tehdä työtä, ja ketään ei pakoteta mihinkään”, Nybondas sanoo.

”Palkka on aika pieni silloin, jos maksetaan pelkkää takuupalkkaa. Mutta jokin on mennyt silloin pieleen. Eli joko ei ole satoa tai marjanpoimijat eivät ole poimineet ollenkaan. Takuupalkka on eri asia kuin realistinen ansaintamahdollisuus, ja tämä on ollut asia, jota he eivät ole Thaimaan päässä ymmärtäneet.”

Nybondas huomauttaa, että Thaimaassa vuoden keskiansiot ovat noin 2 000 euroa.

Thaimaan viranomaisten lopullinen hyväksyntä tulee mahdollisesti muutamien päivien sisällä.

”Olen ymmärtänyt, että on yrittäjiä, joilla on lentoliput valmiiksi ostettuina työntekijöillensä jo ylihuomiseksi. Lentoliput ovat iso kustannut yrittäjille, ja he ovat siirtäneet lentopäivää jo kaksi kertaa, ja sekin maksaa. Kyllä kiire on.”

Fakta

Ulkomaalaisten poimijoiden panos avainasemassa

Ulkomaalaisten poimijoiden panos marjojen kaupallisessa keruussa on edelleen merkittävä.

Luonnonmarjoista oli viime vuonna noin 87 prosenttia ulkomaisten poimijoiden keräämiä.

Koronavuonna 2020 kotimaisen keruun osuus nousi hieman ja kotimaisen keruun osuus oli 17 prosenttia, mikä ei olisi alkuunkaan riittänyt marjanjalostajien tarpeisiin.

Suomalaisten keruu tapahtuu pääosin kotikäyttöön tai myyntiin suoraan kuluttajille.

Lähde: Ruokaviraston julkistama MARSI 2023-raportti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *