”Olemme historiallisessa risteyksessä” – Eurooppa rakentaa nyt uutta liittoumaa Ukrainaa turvaamaan


2.3.202520:10

Päivitetty3.3.202507:19

Ukraina-huippukokousta Lontoossa sunnuntaina isännöinyt Britannian pääministeri Keir Starmer arvioi Euroopan elävän juuri nyt turvallisuuspolitiikassa hetkeä, joka on edessä vain kerran sukupolvessa.

Hän painotti tiedotustilaisuudessaan, että Ukrainaa on vahvistettava ennen kuin rauhasta voidaan neuvotella.

”Samalla sovimme, että Britannia, Ranska ja muut työskentelevät yhdessä Ukrainan kanssa taistelujen lopettamiseksi. Lähtökohtamme on oltava Ukrainan aseman vahvistaminen mahdollisimman paljon nyt, jotta he voivat neuvotella vahvoina.”

Starmer korosti, ettei Ukraina voi tällä kertaa hyväksyä heikkoa rauhansopimusta, jollaiseksi hän kuvailee Minskin rauhansopimusta.

Britannian pääministerin mukaan lopullista rauhaa turvaamaan kootaan joukko maita, jotka haluavat olla prosessissa mukana.

”Kehitämme edelleen liittoumaa, joka on valmis puolustamaan rauhansopimusta Ukrainassa ja takaamaan rauhan. Kaikki eivät tunne voivansa osallistua, mutta se ei voi tarkoittaa, että emme tee mitään. Britannia on valmis tukemaan tätä saappailla maassa ja lentokoneilla ilmassa yhdessä muiden kanssa. Olemme nyt historiallisessa risteyksessä. Tämä ei ole hetki lisäkeskusteluille, on aika toimia.”

Tasavallan presidentin Alexander Stubbin mukaan Suomi on antamassa panoksensa rauhansuunnitelmaan ja on osa ydinryhmää, joka ratkaisuja etsii. Hän totesi kokouksen jälkeen median mukaan, että Venäjän rajanaapureiden ei edellytetä lähettävän joukkojaan Ukrainaan rauhaa turvaamaan, vaan panoksensa voi antaa muin keinoin.

Ensimmäisenä huippukokouksesta poistunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti toimittajille, että Euroopan pitää nyt uudelleenarvioida täysin se, miten se hoitaa puolustustaan.

Von der Leyenin mukaan Ukraina tarvitsee kattavat turvallisuustakuut, jotka tukevat sen taloudellista ja sotilaallista asemaa.

Komissio esittelee oman konkreettisen suunnitelmansa ensi torstain ylimääräisessä huippukokouksessa.

”Nyt on äärimmäisen tärkeää lisätä puolustusinvestointeja pitkäksi aikaa. Meidän on tässä geostrategisessa ympäristössä, jossa elämme, varauduttava pahimpaan ja siten tehostettava puolustusta”, von der Leyen sanoi.

Mark Rutte: Euroopan on annettava turvallisuustakuut Ukrainalle

Naton pääsihteerin Mark Rutten mukaan kokouksen konkreettisin anti oli se, että eri maat antoivat julkisia lausuntoja puolustusmenojensa korotuksista.

”Minulla on täysi syy uskoa, että lisää ilmoituksia seuraa. Tänään kokouspöydässä kuulin uusia ilmoituksia, ja on erittäin hyvä uutinen, että useammat Euroopan maat lisäävät puolustusmenojaan”, hän kommentoi toimittajille poistuessaan huippukokouksesta.

Rutte korostaa, että rauhansopimusta ei vielä ole, mutta hän kehotti Euroopan maita jo valmistautumaan siihen, että niiden pitää antaa Ukrainalle turvallisuustakuita.

”Haluamme varmistaa, ettei Vladimir Putin koskaan, koskaan enää yritä hyökätä Ukrainaan. Se tarkoittaa sitä, että on eurooppalaisia ​​aktiivisia Ukrainassa varmistamassa, että rauha säilyy, että se on kestävää.”

Rutten mukaan myös Yhdysvallat on edelleen ”erittäin sitoutunut” Naton jäsenyyteen ja ”täysillä” mukana puolustusliitossa.

”Olen puhunut monta kertaa presidentti Trumpin kanssa. Hän on hyvä ystävä. Olemme työskennelleet nyt kahdeksan vuotta yhdessä. Hän on täysin sitoutunut myös Naton viidenteen artiklaan.”

Perhekuva.

Lontoon Ukraina-huippukokoukseen osallistuivat Ukrainan, Ranskan, Saksan, Tanskan, Italian, Alankomaiden, Norjan, Puolan, Espanjan, Kanadan, Suomen, Ruotsin, Tšekin ja Romanian johtajat. Mukana olivat myös Turkin ulkoministeri, Naton pääsihteeri sekä Euroopan komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajat.

KUVA: Pool, Pool/i-Images via ZUMA Press

Starmer ja Macon valmistelevat suunnitelmaa

Starmerin mukaan jo ennen huippukokousta sovittiin, että tietty ryhmä eurooppalaisia johtajia työstää Ukrainan kanssa suunnitelman taistelujen lopettamiseksi ja keskustelee sitten siitä Yhdysvaltojen kanssa ja vie asiaa yhdessä eteenpäin. Käytännössä kyse on Starmerista ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronista.

Ukrainan presidentti Zelenskyi tapasi juuri ennen sunnuntain huippukokousta Italian pääministerin Giorgia Melonin, joka puhui lauantai-iltana puhelimessa Donald trumpin ja tämän varapresidentin JD Vancen kanssa.

“Ilman Yhdysvaltoja meidän eurooppalaisten on vaikea tukea Ukrainaa, meidän on sanottava se rehellisesti. Ja ilman Washingtonia Eurooppa on heikompi”, Meloni kommentoi italialaisille toimittajille.

Zelenskyi kertoi korostaneensa keskustelussaan Italian pääministerin kanssa yhtenäisyyttä.

”Kukaan muu kuin Putin ei ole kiinnostunut sodan jatkumisesta. Siksi on tärkeää säilyttää yhtenäisyys Ukrainan ympärillä ja vahvistaa maamme asemaa yhteistyössä liittolaisten – Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen – kanssa. Ukraina tarvitsee rauhaa, jota tukevat vahvat turvallisuustakuut.”

Tapaaminen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Italian pääministeri Giorgia Meloni neuvottelivat Lontoossa sunnuntaina ennen huippukokouksen alkua.

KUVA: Chigi Palace PRESS OFFICE/FILIPPO ATTILI/ANSA via ZUMA Press

Meloni varoitti lännen jakautumisesta

Italian pääministerinkanslian mukaan Meloni puolestaan vakuutti Zelenskyille, että myös Yhdysvallat haluaa ”oikeudenmukaista ja kestävää” rauhaa Ukrainaan.

Meloni ei peitellyt sunnuntaina ärtymystään siitä, ettei häntä valittu Starmerin ja Macronin joukkoon suunnittelemaan rauhanratkaisua ja mahdollisesti neuvottelemaan Trumpin kanssa.

”Mielestäni on erittäin tärkeää välttää lännen jakautumisen riski. Olen ehdottanut tapaamista Yhdysvaltojen ja Euroopan johtajien välille, koska jos eroamme, olemme kaikki heikompia. Ja uskon, että nimenomaan Britannia ja Italia voivat olla tärkeässä roolissa siltojen rakentamisessa”, hän kommentoi italialaisille toimittajille.

Samaan aikaan Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson kuitenkin arvioi NBC:n haastattelussa, että Zelenskyin pitää erota Ukrainan presidentin paikalta.

”Hänen täytyy tulla järkiinsä ja palata pöytään kiitollisena, tai jonkun muun täytyy johtaa maata”, Johnson sanoi.

”Presidentti Trump yrittää saada nämä kaksi osapuolta rauhanpisteeseen”. Presidentti Zelenskyin käytös Valkoisessa talossa oli tehokas merkki siitä, että hän ei ole vielä valmis siihen, ja mielestäni se on suuri pettymys”, hän jatkoi.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *