Ruotsin euroviisuhuuma kääntyi irvokkaaksi poliisitapahtumaksi, ja on vaikea sanoa, kenen vapautta, iloa ja rakkautta se juhlistaa.
Loreen voitti Käärijän ja Ruotsi juhli viime keväänä. Mutta eipä ruotsalaisia paljon hymyilytä vuotta myöhemmin.
Heti Loreenin voiton jälkeen alkoi keskustelu siitä, missä Ruotsin kaupungissa seuraavat euroviisut pidettäisiin.
Hyviä vaihtoehtoja ei ollut. Tukholmaa vaivasi yhtäkkiä samanlainen hallipula kuin Helsinkiäkin viime aikoina. Avicii-arenana tunnettu Globen oli menossa remonttiin, ja jalkapalloseurat kieltäytyivät siirtämästä otteluitaan moniksi viikoiksi pois kotistadioneiltaan. Göteborgin Skandinavium on yli 50-vuotias ja seuraajan rakentamisesta on jo päätetty. Pohjoisen Örnsköldvik ilmoittautui mukaan kisaan, mikä oli sympaattista. Heillä oli areena mutta ei riittävästi majoituskapasiteettia.
Luovat ratkaisut, kuten väliaikaiset teltta-areenat, eivät Ruotsin yleisradioyhtiötä SVT:tä houkuttaneet erittäin epävarmassa taloustilanteessa.
SVT:n ainoa realistinen mahdollisuus oli Malmö. Se järjesti euroviisut viimeksi vuonna 2013. Ne olivat onnistuneet niin kävijöiden, paikallisten yrittäjien kuin kaupungin talousjohtajan mielestä.
7. heinäkuuta viisukaupungiksi julistettiin Malmö. 7. lokakuuta Hamas hyökkäsi Israeliin.
Euroviisujen järjestäminen Malmössä ei yhtäkkiä ollutkaan enää huonoista vaihtoehdoista paras. Se oli kaikista Ruotsin ja ehkä koko Euroopan kaupungeista huonoin vaihtoehto.
Malmö on pitkään ollut levoton
Aina, kun Lähi-idässä tapahtuu, se näkyy levottomuuksina Malmössä. Malmön asukkaista noin kolmasosa on ulkomailla syntyneitä, kun koko Ruotsin väestössä osuus on noin neljäsosa. Virallisia tilastoja ei ole, mutta palestiinalaistaustaisen väestön määrä on merkittävä.
Malmön antisemitismi taas on ollut kansainvälinenkin uutisaihe jo vuosikaudet. Kaupungin juutalaisten määrä on laskenut dramaattisesti erityisesti 2000-luvulla. Kun Malmön juutalaisessa seurakunnassa 1970-luvulla oli noin 2 000 jäsentä, heitä on enää alle 500. Jäsenmäärän laskulle on monia syitä, mutta yksi niistä on juutalaisten poismuuttajien mukaan ollut kaupungin antisemitismi.
Kun Malmössä vuonna 2009 järjestettiin Ruotsin ja Israelin välinen tenniksen Davis Cup -ottelusarja, hallin ulkopuolelle kerääntyi 6 000 mielenosoittajaa protestoimaan Israelin toimintaa vuosina 2008–2009 käydyssä Gazan sodassa. Hamas-liput liehuivat. Poliiseja oli paikalla tuhatkunta, ja mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi mellakaksi, jossa poliisin päälle heiteltiin kiviä, väripommeja ja ilotulitteita.
Ottelut pelattiin lopulta tyhjille katsomoille, kolme lähiseudun koulua suljettiin ja poliisi otti kiinni noin sata mielenosoittajaa. Useat mielenosoittajat saivat myöhemmin rangaistuksia tapahtumista. Malmö suljettiin Davis Cup -ottelujen järjestämisestä viideksi vuodeksi, ja Ruotsin tennisliitto sai sakkoja.
Viime syksynä Malmön kaduilla juhlittiin avoimesti Hamasin hyökkäystä Israeliin. Sittemmin juhlinta on vaihtunut Israelin Gazaan kohdistuneen hyökkäyksen vastustamiseksi säännöllisin mielenosoituksin.
Maaliskuussa euroviisukyltti Malmössä töhrittiin verenpunaisella maalilla, raportoi SVT. Kyltin sokkeliin oli kirjoitettu: ”Free Gaza”.
Terrorismi on uhka myös euroviisuille
Malmö on huono valinta kisakaupungiksi, mutta on Ruotsikin huono valinta kisamaaksi.
Ruotsi on monista syistä islamilaisen terrorismin houkuttelevimpia kohteita juuri nyt. Maassa on poltettu islamin uskon vastustuksena koraaneja. Ruotsi on joutunut myös disinformaatiokampanjan kohteeksi. Arabiankielisiin somekanaviin on levitetty jo kahden vuoden ajan tietoja, että Ruotsin viranomaiset kaappaavat muslimilapsia vanhemmiltaan ”pakkoassimiloidakseen” heidät.
Viime elokuussa turvallisuuspoliisi Säpo nosti Ruotsin terroriuhkan tasoa neljään, asteikolla 1–5. Se tarkoittaa konkreettista uhkaa ja suurta todennäköisyyttä sille, että toimijoilla on aikomus ja kyky tehdä hyökkäyksiä.
Lokakuussa terroriuhka muuttui todelliseksi, joskin Brysselissä. Kaksi ruotsalaista jalkapallofania kuoli terroristin luoteihin. Terroristi sanoi verkkoon lataamallaan videolla, että hän ”kosti Ruotsille muslimien puolesta”.
Yli puolet malmöläisistä pelkää
Nyt Malmössä juhlii noin 100 000 viisuvierasta.
Alueellisen sanomalehden Sydsvenskanin teettämässä mielipidetutkimuksessa 55 prosenttia malmöläisistä ilmoitti olevansa huolissaan turvallisuudesta tapahtuman aikana. Vain yksi neljäsosa vastanneista aikoi liikkua normaaliin tapaan kaupungissa. Ruotsin radion mukaan juutalaisia on jälleen lähtenyt Malmöstä, ainakin viisujen ajaksi.
Ruotsin johtava terrorismitutkija Magnus Ranstorp maalasi Svenska Dagbladetissa rumaa kuvaa tapahtuman riskeistä: mellakat, Israelin esityksen sabotointi, lavalle ryntäys.
Viisuisännät.
Poliiseja ja pommikoiria Malmö Arenan ulkopuolella.
KUVA: EPA/Johan Nilsson/TT
”Vaikka olemme valmistautuneet ja vaikka jopa tanskalaisia ja norjalaisia poliiseja on paikalla, pahoin pelkään, että siitä voi tulla yhtä rumaa kuin pääsiäismellakoissa”, Ranstorp sanoi lehdelle.
Niin sanotut pääsiäismellakat syttyivät eri puolilla Ruotsia pääsiäisenä 2022 koraaninpolttonäytösten seurauksena. Niissä loukkaantui 14 siviiliä ja yli 300 poliisia.
Turvajärjestelyt ovat massiiviset. Niiden hintaa ei ole kerrottu. Malmön kaupungilla oli alunperin melko vaatimaton 30 miljoonan kruunun budjetti viisujärjestelyille, mutta se ei tule riittämään, kertoo Sydsvenskan. Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että turvajärjestelyjen vuoksi kaikki toimialat saavat tarvittaessa ylittää budjettinsa.
Kenen vapaus, ilo ja rakkaus
Viisutorin alle jääneen Möllevångenin kaupunginosan asukkaat ovat valittaneet massiivisista turvatoimista, jotka tekevät normaalielämän alueella mahdottomaksi.
Ruotsin kaikissa julkisissa tilaisuuksissa on viime syksystä alkaen vallinnut laukkukielto, ja viisujen aikana se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Malmön suositulle ulkoilualueelle Folkets Parkiin ei viisuviikon aikana saa viedä mitään, mikä ei mahdu taskuun. Aftonbladetin kulttuurikirjoittaja Shora Esmailian kertoo kolumnissaan vartijoiden vääntäneen häneltä kädet selkään ja poistaneen hänet puistosta, koska hän lapsineen yritti mennä sinne kaksi katuliitua kädessään.
On ihan aiheellinen kysymys, kenen vapautta, iloa ja rakkautta ne 100 000 euroviisuvierasta Malmössä saavat juhlistaa.
Sydsvenskanin kulttuuritoimituksen esihenkilö Maria G Francke kirjoittaa kolumnissaan näin: ”Jos pitää toisen silmänsä kiinni, voi uskotella itselleen, että kaikki on kuten tavallisestikin. Mutta kun katsoo toisellakin silmällä, näkee, että kaikki on pielessä.”
Mikään glittermäärä Malmössä ei riitä voittamaan sodan varjoa.
Gazan tilanne olisi todennäköisesti näkynyt vähemmän Suomessa (Tampereella) järjestetyssä viisufinaalissa kuin nyt Malmössä, mutta silti: Kuka enää haluaisi järjestää euroviisuja? Ja kuka näin ollen haluaisi niitä voittaakaan?