Tänään7:00
Maailma on yhä levottomampi, joten puolustusteollisuusyrityksillä menee loistavasti. Ruotsalainen Saab ei ole poikkeus. Se kertoi tiistaiaamuna kasvattaneensa tilauskantaansa kolmannella vuosineljänneksellä peräti 41 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen vertailukauteen. Sen liikevaihto on kasvanut orgaanisesti tänä vuonna 21 prosenttia. Myynti kasvaa kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Länsimaat täyttävät ase- ja ammusvarastojaan ja tukevat Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan. Jos ja kun Ukrainan sota joskus loppuu, edessä on Ukrainan jälleenrakennus, myös sen puolustuksen.
Enemmän kuin myynnistä onkin siis kyse siitä, riittääkö kapasiteetti ja pysyykö kannattavuus.
Toimitusjohtaja Micael Johanssonin mukaan ammustuotannon kapasiteetti nousee tästä päivästä kaksinkertaiseksi vuoden 2026 alkuun mennessä uusien tuotantolinjojen ja tuotannon automatisoinnin avulla. Sen jälkeisinä vuosina käyttöön tulee kaksi uutta tehdasta Intiassa ja Yhdysvalloissa.
Saab on onnistunut nostamaan hieman marginaaliaan viime vuodesta. Liiketulos on kasvanut suhteessa enemmän kuin liikevaihto, 30 prosenttia.
Tilauskanta on ennätystasolla
Yhtiö on edellä tavoitteitaan, muttei nosta näkymiään. Se odottaa liikevaihdon kasvavan tämän vuoden aikana 15–20 prosenttia, joskin tarkentaa nyt uskovansa, että kasvu on lähempänä 20:ta kuin 15:ä prosenttia. Yhtiö uskoo liiketuloksen kasvuprosentin ylittävän liikevaihdon kasvun ja operatiivisen kassavirran kääntyvän koko vuoden osalta positiiviseksi.
Kassavirta oli heinä–syyskuussa positiivinen mutta koko vuoden osalta edelleen 1,06 miljardia kruunua miinuksella. Koska Saab toimittaa kaikkea sukellusveneistä ja hävittäjistä ammuksiin ja palveluihin, sen kassavirta vaihtelee yksiköstä ja kvartaalista toiseen merkittävästi. Se on jo aiemmin kertonut, että maksuja tilauksista tulee toisella vuosipuoliskolla ensimmäistä enemmän.
Tilauskanta on kaikkien aikojen ennätystasolla, 190 miljardissa kruunussa. Mihin kaikki tilaukset menevät? Täytetäänkö niillä tyhjentyneitä varastohyllyjä vai lähetetäänkö ammukset suoraan Ukrainaan? Tähän toimitusjohtaja Johansson ei osannut tiistain analyytikkopuhelussa vastata.
”En rehellisesti sanottuna tiedä, eikä minun ehkä pidäkään tietää maakohtaisesti. Mutta olisi hyvä, jos voisimme keskustella hallitusten kanssa pitkän aikavälin tavoitteista, millaisia varastotasoja ne haluaisivat ja millainen tuotanto meidän pitäisi sitä varten rakentaa.”
Välillä Ruotsissa pelättiin jo, että Gripen E -hävittäjiä ei ostakaan kukaan muu kuin Ruotsi, mutta Saab on nyt vahvistanut, että se neuvottelee myyntisopimuksesta Thaimaan kanssa. Lisäksi kilpailutuksia on käynnissä ainakin Kolumbiassa ja Filippiineillä, ja Perukin suunnittelee hävittäjähankintoja. Brasilia on suunnitellut ostavansa lisää Gripeneitä nyt toimituksessa olevien lisäksi.
”Kaikenlaista on meneillään, paljon kiinnostusta”, Johansson sanoi analyytikkopuhelussa ja onnistui kuulostamaan samalla kertaa täysin epämääräiseltä ja vakuuttavalta.
Osake entistä edullisempi
Saabin osakkeen hinta oli ennen tiistaita painunut alkukesästä lähes 20 prosenttia alaspäin, mikä tekee siitä entistä houkuttelevamman. Laskun taustalla on todennäköisesti ainakin sotaväsymys ja usko, että tilaushuippu on ohitettu. Saabin luvut eivät vahvista tätä.
Kaksi viikkoa sitten hinta romahti päivässä 6,4 prosenttia, kun yhtiö tiedotti, että Yhdysvaltain oikeusministeriö pyytää siltä tietoja kymmenen vuoden takaisista Gripen-kaupoista Brasilian kanssa.
Enempää asiasta ei tiedetä. Johansson vetosi tiistaina salassapitovelvollisuuteen ja toisti, että sekä Brasilian että Ruotsin viranomaiset ovat aiemmin tutkineet kauppaa mutta lopettaneet tutkimukset löytämättä moitittavaa.
Mikäli oikeusministeriö löytäisi väärinkäytöksiä, taloudelliset seuraamukset voisivat olla Saabille merkittävät. Tämäkin näkyy nyt osakkeen hinnassa.
Tiistaina iltapäivällä tulosjulkistuksen jälkeen osakkeen hinta oli jälleen kuuden prosentin nousussa.
Yhdysvaltain presidentinvaaleilla on vaikutusta Saabin liiketoimintaan, mutta minkä suuntaista, sitä pystyy tuskin kukaan ennustamaan. Jos Donald Trump voittaa vaalit, Eurooppa todennäköisesti varustautuu entistä pelokkaampana. Tämä lisäisi puolustusteollisuuden kysyntää. Mikäli Trumpin onnistuisi pakottaa Ukrainaan aselepo tai mikäli hän lopettaisi Yhdysvaltain aseavun Ukrainalle, kysyntä taas oletettavasti vähenisi.
FAKTAT
Tuoreimmat isot tilaukset
Saab on saanut yhden ison puolustustarviketilauksen joltakin länsimaalta. Se ei kerro tilauksesta muuta.
Liettua on tilannut Saabilta mobiilin lyhyen kantaman ilmatorjuntajärjestelmän. Tilauksen arvo on 1,2 miljardia kruunua.
Ruotsi on tilannut Giraffe 1X -tutkan, arvoltaan noin 700 miljoonaa kruunua.
Lisäksi Saab kertoo saaneensa useita merivalvontaan ja -tiedusteluun liittyviä tilauksia.