22.10.202419:45
Sähköauton omistavissa kotitalouksissa hiilijalanjälki on jossain määrin korkeampi kuin polttomoottoriauton omistavissa talouksissa, Turun yliopistossa laaditussa tutkimuksessa on todettu. Ero on noin 8 prosenttia – tai ainakin oli kaksi vuotta sitten. Kyselyaineisto kerättiin vuonna 2022.
Satunnaiskohinan mahdollisuuden vuoksi ero ei ole kuitenkaan tilastollisesti merkittävä.
Äkkiseltään eriskummallisen kuuloinen ilmiö selittyy yhdellä tai kahdella tekijällä, tutkijat kirjoittavat Plos Climate -lehdessä.
Tekijöistä yksinkertaisempi on raha. Sähköautojen omistaminen painottuu tutkimusaineistossa äärimmäisen selkeästi ylempiin tuloluokkiin. Varakkaammat ihmiset omistavat enemmän autoja, ajavat niillä enemmän ja muutenkin kuluttavat enemmän.
Toisaalta sähköauton omistaminen itsessään pienentää käyttäjiensä hiilijalanjälkeä. Tutkijoiden arvion mukaan nykyisin sähköauton omistavat kansalaiset kuormittaisivat ilmastoa jopa 50 prosenttia enemmän kuin polttomoottoriautoilijat, jos kaikilla olisi allaan tasapuolisesti polttomoottori.
Toisin sanoen sähköautoilijat leikkaavat omista henkilökohtaisista päästöistään pois 28 prosenttia sähköautoon vaihtamalla.
Toinen tekijä liittyy käyttäjäprofiiliin. Psykologian erikoistutkija Nils Sandmanin johtama ryhmä sai selville myös, että sähköauton omistajat voidaan varsin hyvin jakaa kahteen lokeroon. Noin 60 prosenttia sähköautoilijoista painottaa ajattelussaan sähköautojen ekologisuutta. Heidän kokonaishiilijalanjälkensä olikin noin viisi prosenttia polttomoottoriautoilijoita pienempi.
Jäljelle jäävä noin 40 prosenttia kuitenkin arvostaa korostetusti sähköautojen brändiä sekä tehoa ja muita suoritusarvoja. Heidän hiilijalanjälkensä osoittautui huomattavasti korkeammaksi kuin minkään muun ryhmän.
Yhteensä 3 857 kyselyyn vastaajasta vain 141:llä oli ainakin yksi sähköauto. Heistä 843:lla ei ollut autoa laisinkaan, ja 2 873:lla oli ainoastaan polttomoottoriauto tai -autoja.
Sähköauton omistajien keskimääräinen koulutustaso on muita selkeästi korkeampi, joskaan ero ei ole edes likimain niin räikeä kuin tulotason osalta.
Tutkimuksen tekoon osallistuivat Sandmanin ohella Elisa Sahari ja Aki Koponen. Tieteellinen artikkeli on vapaasti luettavissa.
Poliittinen kanta: Kokoomus ja Vihreät
Sandmanin ryhmä selvitti tutkimuksessaan myös poliittisia mielipiteitä. Sähköauton omistajat erottuvat tässä varsin selkeästi väestön keskiarvosta.
Jos tyhjät vastaukset (tässä 7,8 prosenttia) skaalataan pois kannatusluvuista samaan tapaan kuin Ylen ja Helsingin Sanomien yleisissä mielipidekyselyissä, kokoomus saisi sähköautoilijoilta 35 prosentin kannatuksen ja vihreät 25 prosenttia.
Yhteensä 130:n tutkimukseen vastanneen ja ei-tyhjää äänestäneen sähköautoilijan joukko on kuitenkin pieni. Siksi mainittujen lukujen tilastolliset virhemarginaalit ovat isot: noin ± 7 prosenttiyksikköä.
Joka tapauksessa kannatuksen painottuminen kokoomuksen ja vihreiden suuntaan on päivänselvää.
Toinen vastaava tilastollisesti selkeä ilmiö on se, että sähköautoilijat eivät tue perinteisiä vasemmistopuolueita SDP:tä ja vasemmistoliittoa kovinkaan paljon. Näiden kahden puolueen yhteenlaskettu kannatusosuus jäi vain seitsemään prosenttiin.
Paljon tämän suurempia poliittisia päätelmiä ei voida tehdä aineiston tilastollisen niukkuuden takia.