”Surullista, että eläkkeen karkaamista harmitellaan”

Työolobarometrin tuoreimpien selvitysten mukaan vuosien 2021 ja 2022 aikana työuupumuksen ja haitallisen stressin kokemukset ovat olleet kasvussa.

Ilmarisen työkykyjohtamisen palveluiden osastonjohtaja Kati Huoponen kannustaa paneutumaan työpaikoilla uupumisen juurisyihin.

”Työpaikoilla on tärkeää tehdä yksilöä tukevia ratkaisuja”, Huoponen sanoo.

Psykologi, OK5:n toimitusjohtaja Ilonan Rauhala muistuttaa, että toisaalta väsyminen kuuluu normaalina osana ihmisen elämään pitkän ja vaativan työelämän varrella.

Huoponen ja Rauhala keskustelivat aiheesta Kauppalehden Tänään töissä -podcastissa.

Hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka onnistuneesti torjuvat työuupumista löytyy Mieli ry:n Hyvän mielen työpaikka -listauksesta.

”Näillä työpaikoilla lähtökohtaisesti jatkuvan parantamisen henki on hyvin vahvasti läsnä. Siellä halutaan olla ajan tasalla – jo ennen kuin huolia ilmenee. Innovatiivisia ratkaisuja tehdään jaksamisen tueksi ja työterveyden tuki on äärimmäisen hyvä”, Huoponen kertoo.

Nelipäiväistä työviikkoa on kokeiltu muun muassa Britanniassa ja Belgiassa. Jouston mahdollisuus on Rauhalan mielestä kannatettava.

”On hyvä, että tulee enemmän mahdollisuuksia. Joku voi haluta tehdä vaikka kuusi päivää viikossa. Pidän hyvänä ilmiönä, että on mahdollisuuksia valita – myös iäkkäämpänä.”

FAKTAT

Tänään töissä -podcast

Tänään töissä -podcastissa keskusteltiin työuupumuksesta, ketkä sitä kokevat ja miten uupumista voi ehkäistä. Vieraina podcastissa olivat Ilmarisen työkykyjohtamisen palveluiden osastonjohtaja Kati Huoponen ja psykologi, OK5:n toimitusjohtaja Ilona Rauhala.

Podcastin juontajina toimivat ­ Anni Erkko, Hanna Eskola ja Anne Lahnajärvi.

Kaikki jaksot on kuunneltavissa Kauppalehden verkossa.

Huoposen mukaan nelipäiväisen viikon vaikutukset vaikuttavat hyviltä.

”Luin Britannia tuloksista ja siellä vaikutti siltä, että työntekijöiden kokonaishyvinvointi parantui ja työn tuottavuus parani.”

Rauhala peräänkuuluttaa myös työurien pidentämisen edistämistä. Eläkeiän täyttymisen ei tulisi olla ainoa työuran päättämisen peruste.

”Tietyillä aloilla, joissa on hyvä ammattitaito ja työnteosta nautitaan, pidän hassuna, että lakataan kontribuoimasta tietyssä iässä.”

Rauhalan mukaan osallistuminen tuottavaan työhön tuottaa iloa vielä iäkkäänäkin. Huoponen on samaa mieltä.

”Työ luo hyvinvointia ja pitäisi olla enemmän normaalia, että tähyillään työn tekemistä huomattavasti pidemmällä jänteellä. On surullista, että monta kertaa kuulee, että eläkkeen tavoiteiän karkaamista harmitellaan.”

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *