27.9.202404:30
Tukholman pörssi on tuottanut sijoittajalle merkittävästi Helsingin pörssiä paremman tuoton viime vuosina.
Helsingin pörssin kokonaistuotto, eli kurssinousut ja osingot huomioiden, on vuoden 2019 alusta ollut 44 prosenttia. Tukholman pörssin tuotto on ollut 122 prosenttia.
”Merkittävä ero”, sanoo Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä Markkinaraati-ohjelmassa.
”Ja kun katsotaan tuloskehitystä, se menee käsi kädessä tämän kehityksen kanssa. Helsingin pörssin tuloskehitys on jäänyt vaatimattomaksi. Varsinkin viime vuosina on ollut tosi vaikeaa.”
”Tuloskehitys on ollut paljon heikompaa ja tässä on lopputulos”, Kenkkilä toteaa.
Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman nostaa esiin, että pelkkä indeksien, joissa suuryhtiöiden vaikutus on merkittävä, tuijottaminen ”jättää laajemman kehityksen täysin pimentoon”.
”Siellä (Tukholmassa) on tullut enemmän uusia yrityksiä listalle. Suomessa ei juurikaan. Eli uusiutumiskyky, se näyttää jääneen Suomessa heikommaksi.”
Samalla Husman korostaa, että Ruotsissa on tehty jo vuosikymmeniä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti töitä pääomamarkkinoiden kehittämiseksi.
Hän nostaa esiin, miten Ruotsissa jo 1980-luvulla ryhdyttiin edistämään kansalaisten rahastosäästämistä, sitten uudistettiin eläkejärjestelmää niin, että osan varoista saattoi sijoittaa itse ja vuonna 2005 perintö- ja lahjavero korvattiin luovutusvoittoverolla.
”Kansalaisten vaurastumista on edistetty paljon pontevammin.”
Kenkkilä puolestaan nostaa esiin Danske Bankin kyselytutkimuksen, joka jälleen osoitti, miten suomalaiset pitävät lottoamista todennäköisimpänä keinona vaurastua.
”Me kaikki tiedämme, että asiahan ei ole valitettavasti niin”, Kenkkilä sanoo.
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri peräänkuuluttaakin lisää taloustaitojen opettamista suomalaisille. Hän toivoo, että Suomessa otettaisiin enemmän esimerkkiä Ruotsista.
”Meillä on hyvä tilanne siinä mielessä, että meillä on tässä naapurissa ikään kuin Euroopan mestari pääomamarkkinoiden pyörittämisessä. On tehty pitkäjänteistä systemaattista talouspolitiikkaa nimenomaan sen eteen, että kansalaiset vaurastuisivat.”