5.8.202405:30Päivitetty5.8.202415:10
Uudistetussa Nissan Qashqaissa pistää ensimmäisenä silmään miltei koko etupään peittävä musta etusäleikkö, joka viestii valmistajan halusta lisätä auton haluttavuutta; onhan Qashqai Nissanin syömähammas Euroopassa.
Auto osoittautui helposti lähestyttäväksi. Käyttökytkimet ovat loogisissa paikoissa ohjauspyörässä ja kojelaudassa, kaksialueisen ilmastoinnin säätimet ovat helppokäyttöiset ja suunnanvaihtaja eli vaihdekeppi vaivaton käyttää. Lisäksi melutaso oli koeajossa alhainen, paitsi Suomen tiestöä muistuttavilla, tieosuuksilla, jolloin rengasmelu oli kuuluvasti läsnä.
Digiä.
Leveä keskinäyttö dominoi kojetaulua.
KUVA: Bo Ingves
Sähköajoa bensiinin voimalla
Koeajoauton voimalinjana oli e-Power, eli kyseessä on auto, jossa polttomoottorin tehtävänä on jauhaa sähköä sähkömoottorille ja pienelle akulle. Varsinaisten sähköautojen tavoin autossa ei ole vaihteita, vaan sähkömoottori vaikuttaa suoraan vetäviin pyöriin. Auto tarjoaakin miellyttävän sähköautomaisen ajokokemuksen, se esimerkiksi reagoi heti kaasunpainallukseen.
Tuttu profiili.
Sivusta katsottuna eroa edeltäjään ei juuri näe.
KUVA: Bo Ingves
Ainoa ero oikeaan sähköautoon verrattuna on oikeastaan bensiinimoottorin ääni, vaikka totuuden nimissä se kuului ainoastaan kiihdytyksissä. E-Power voikin olla eräänlainen välivaihe ihmisille, jotka haluavat ajaa sähköisesti, mutta arvostavat bensiinikäyttöisen auton vaivatonta tankkausta. Päästöihin järjestelmällä ei ole suurta vaikutusta, koska auto kuluttaa wltp-mittauksen mukaan yli viisi litraa bensiiniä sadalla kilometrillä.
Mahtuu.
Takaistuimelle pääsy on reilusti avautuvan oven ansiosta helppoa. Polvitilaa on aikuiselle juuri riittävästi.
KUVA: Bo Ingves
Ohjaus osoittautui sekä taajama-ajossa että maanteillä kevyeksi ja tarpeeksi tarkaksi, ja alusta tuntui normaaliajossa vakaalta ja mukavalta. Kun seuraavana päivänä ajoimme vähän rivakammin auto kallisteli, mutta pysyi hanskassa tiukoissakin mutkissa, vaikkakin renkaat välillä vinkuivat.
Edeltäjänsä tavoin muut käyttövoimavaihtoehdot ovat 140- ja 158-hevosvoimaiset kevythybridit, jossa pienempitehoinen on käsivaihteinen ja suurempitehoinen automaatti.
Kevythybridi ei ollut koeajettavana, mutta koska e-Powerin lisähinta siihen verrattuna on noin 4 000 euroa, kevythybridi tulee jatkamaan mallin suosituimpana versiona. Kevythybridi on myös ainoa vaihtoehto, jos mielii nelivetoista autoa.
Olkoon Google kanssasi
Yksi oleellinen lisä uudistetussa Qashqaissa on Googlen kartta- ja viihdepalvelujen integroituminen multimediajärjestelmään. Ainoa poikkeus sääntöön on alin Acenta-varustetaso, jossa leveän digitaalisen mittariston sijaan on pienempi värinäyttö.
Viitisensataa litraa.
Tavaratila on kohtuullisen kokoinen.
KUVA: Bo Ingves
Parannettu 3D-kamerajärjestelmä, joka näyttää koko autoa ympäröivän alueen, osoittautui tarkaksi ja hyvin toimivaksi. Kun kamerat eivät vääristäneet näkymää, peruuttaminen niiden avulla oli helppoa. 360-asteen kamerajärjestelmä on muissa varustetasoissa paitsi Acentassa, jossa kuitenkin on normaali peruutuskamera.
Designia.
Ajovalojen päälinssien alapuolella olevat päiväajovalot koostuvat viidestä pienestä linssistä, jotka ovat saman muotoiset kuin etusäleikön kolmiulotteiset elementit.
KUVA: Bo Ingves
Näkyvyyttä.
Auton takavaloyksikön sisällä olevien valojen kokoonpanoa on muutettu, mutta ulkonäkö on pysynyt samana.
KUVA: Bo Ingves
Myös kuljettajaa avustavia järjestelmiä on päivitetty. Esimerkiksi jalankulkijoiden, ja pyöräilijöiden tunnistusta sekä automaattista hätäjarrutustoimintoa on paranneltu. Yksi kuluttajaystävällinen ominaisuus on ärsyttävästi piippaavien turvajärjestelmien helppo poiskytkentämahdollisuus.
Laaja hintahaitari
Koeajettu auto edusti periaatteessa toiseksi korkeinta Tekna-varustetasoa, mutta siinä oli lisänä Bosen äänijärjestelmä, joka Suomessa kuuluu vasta Tekna+-varustetasoon.
”Kevythybridi on ainoa vaihtoehto, jos mielii nelivetoista autoa.”
Sen verran hyvältä äänijärjestelmä kuulosti, että jo sen takia 3 000 euron lisähinta voisi olla hifisteille järkevä syy valita ylin varustetaso. Lisäksi kaupan päälle tulee mm. kattoikkuna, laadukkaammat materiaalit ohjaamossa ja penkeissä, sähkösäätöinen etumatkustajan istuin sekä hierontatoiminto etuistuimissa.
Euroopassa Qashqai on säilyttänyt asemansa kompaktien suvien myydyimpänä mallina, mutta Suomessa malli on valahtanut alaspäin myyntitilastoissa, ollen viime vuonna vasta 15. eniten myyty auto. Petrattavaa siis on.
Ensimmäiset Englannissa valmistetut autot ovat jo tulleet Suomeen ja asiakastoimitukset alkavat hiljalleen. Hintahaitari on laaja, alkaen käsivaihteisen Acentan 32 650 eurosta päättyen melkein 48 000 euroa maksavaan e-Power Tekna+-versioon.
FAKTAT
Nissan Qashqai
Voimalinjat: 140- ja 158-hevosvoimaiset kevythybridit ja 190 hevosvoimainen e-Power
Kiihtyvyys: Kevythybridi 9,2/10,2 s ja e-Power 7,9 s / 0–100 km/h
Kulutus: Kevythybridi 6,2–7,1 ja e-Power 5,1–5,3 l/100 km
CO2-päästöt: Kevythybridi 117–120 ja e-Power 141–160 g/km
Paino: 1420–1777 kg
Mitat: 4425 x 1848 X 1625 mm (pxlxk). Tavaratila: 455–504 l. Perävaunumassat: kevythybridi 700–750 / 1400–1800 kg, e-Power 750/750 kg
Hinta: 32 650–47 790 euroa
Kunnon kiekot.
Koeajoautossa oli Tekna-varustetason 19-tuuman renkaat.
KUVA: Bo Ingves