Vaisalan omistajasuvun jäsenten äänivalta laskee – Hallituksen puheenjohtaja selittää nyt, mistä on kyse

Ville Voipion mukaan Vaisalan omistajasuku ei ole myymässä osakkeita, vaikka pörssin ulkopuolisia äänivaltaosakkeita vaihdettiin pörssilistatuiksi pienemmän äänivallan osakkeiksi.

Mittauslaitteita valmistava Vaisala kertoi päivällä useista suuromistajien liputusilmoituksista. Suomalaisen Tiedeakatemian, Anja Caspersin, Raimo Voipion ja Mikko Voipion ääniosuudet alittivat samalla kerralla jokaisen osalta viiden prosentin liputusrajan. Samalla perustajasuvun sijoitusyhtiö Novametorin ääniosuus kasvoi 13,84 prosentista 21,53 prosenttiin, kun muiden äänivaltaisten osakkeiden määrä väheni reilusti. Novametor omistaa yhteensä 10,36 prosenttia Vaisalan kaikista osakkeista.

Liputusten taustalla ei ollut osakemyyntejä, vaan yllämainituista omistajista muiden kuin Novametorin äänivaltaisia K-osakkeita muunnettiin A-osakkeiksi. Vaisalan yhtiöjärjestyksen mukaan K-sarjan osakkeen omistaja voi pyytää hallitukselta K-sarjan osakkeen muuntamista A-sarjan osakkeeksi. Nyt Vaisalan hallitus päätti 2. päivä toukokuuta kokouksessaan yhteensä runsaan kolmen miljoonan K-sarjan osakkeen muuntamisesta A-osakkeiksi.

Yhtiöllä oli kuun vaihteessa yhteensä noin 6,7 miljoonaa K-osaketta ja noin 29,7 miljoonaa A-osaketta. K-osake oikeuttaa yhtiökokouksessa 20 ääneen ja A-osake yhteen ääneen. A-osake on ainoa, jolla voi käydä pörssissä kauppaa.

Äänivaltaiset K-osakkeet ovat keskittyneet pitkälti Vaisalan perustajasuvun jäsenille, mutta myös Suomen Tiedeakatemialla on ollut vielä huhtikuun lopulla noin 1,8 miljoonaa K-osaketta.

Vaisalan hallituksen puheenjohtaja ja omistajasuvun edustaja Ville Voipio kertoo Tiedeakatemian halunneen konvertoida osakkeita pörssilistatuiksi salkunhoidollisista syistä.

Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia korkeatasoista tiedettä edustavien tutkijoiden yhdyssiteenä. Se muun muassa jakaa vuosittain yli 2,5 miljoonaa euroa apurahoja ja palkintoja suomalaiselle tieteelle.

Suomalaisen Tiedeakatemian äänivalta laski 21,44 prosentista 1,74 prosenttiin osakekonversion myötä, vaikka osakemäärässä omistus pysyi ennallaan 5,05 prosentissa koko osakekannasta.

Samalla Vaisalan perustajan Vilho Väisälän perilliset, eli enimmäkseen Väisälät ja Voipiot joutuivat pohtimaan omien Vaisala-omistustensa tilannetta.

”Vaisalahan on siinä mielessä erikoinen yhtiö, että se on sekä perheyhtiö että pörssiyhtiö. Akateemisesta tutkimuksestakin tiedetään, että perheomistaja on hurjan hyvä arvonluonnin kannalta, mutta siihen liittyy usein tasapainoilun elementti. Haluamme perheen piirissä, että Vaisala on aito listayhtiö, eikä pörssilistalla oleva piilotettu perheyritys”, Voipio sanoo.

Hänen mukaansa ei ole hyvä, että perheen ääniosuus on liian suuri yhtiössä. Kun yksi suuri omistaja halusi vähentää ääniosuuttaan, perhe pohti, mitä kannattaa tehdä, jotta valtarakenne säilyy samantyyppisenä.

Voipion mukaan omistajasuvun osakekonversioiden taustalla ei ole perheen halu myydä osakkeita pörssissä tai esimerkiksi institutionaalisten sijoittajien toive äänivallan tasaamisesta.

”Tämä on identiteettikysymys monella omistajalla. Tätä ei pidä nähdä niin, että perhe olisi irtautumassa Vaisalasta. Jos osakeluetteloa katsoo, niin monella suvun edustajalla on ollut (listattuja) A-osakkeita aika paljon tähänkin asti. Jokainen puhuu omasta puolestaan, mutta kyllä meillä on aika kova sitoumus yhtiöön”, Voipio sanoo.

Kahden osakesarjan yhtiörakenteen tulevaisuudesta voi Voipion mukaan keskustella yleisellä EU-tasolla pitkän aikavälin näkökulmasta, mutta nyt sukuomistajien konversiopäätökseen ei liity hänen mukaansa erityisiä taustatekijöitä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *