11.8.202416:00
Helsingissä Vuosaaren sataman ensimmäinen maasähköliitäntä on otettu käyttöön kesällä.
Maasähköllä tarkoitetaan järjestelmää, joka tuottaa satamassa olevalle alukselle maissa tuotettua sähköä. Tällöin aluksen ei tarvitse tuottaa sähköä pitämällä apukoneitaan käynnissä. Ne toimivat usein fossiilisilla polttoaineilla.
Maasähkön käyttö voi vähentää laivan ilmanpäästöjä satama-alueella jopa 50–80 prosentilla, tiedottaa Helsingin Satama Oy.
Vuosaaren satamaan maasähköjärjestelmä valmistui vuoden 2023 lopulla ja Travemünden satamassa vastaava järjestelmä valmistui alkuvuodesta 2024.
Maasähköjärjestelmä räätälöidään kullekin alustyypille sopivaksi. Vuosaaren C-laiturin järjestelmään kuuluu 4 megawatin muuntaja ja kaksi kauko-ohjattavaa kaapelinosturia.
Tulossa kaikkiin satamiin vuonna 2030
Seuraavaksi Vuosaaren satamassa alkaa rahtiliikenteen tarpeisiin tehtävien maasähköprojektien valmistelu, jotka suunnitellaan RoRo- ja LoLo-liikenteelle. Näiden maasähköjärjestelmien odotetaan valmistuvan vuoden 2026 aikana.
Varustamoyhtiö Finnlinesin aluksille on rakennettu maasähkön vastaanottotekniikka, yhtiö tiedottaa. M/S Finnmaid oli ensimmäinen uuden järjestelmän käyttöön ottanut alus. Myös muut alukset käyttävät järjestelmää.
Merisatamissa on EU-lainsäädännön mukaan toimitettava vuoteen 2030 mennessä lähes kaikille matkustaja- ja konttialuksille maasähköä, jos satamissa on vähintään 50 suurten matkustaja-alusten tai vähintään sata konttialusten satamakäyntiä vuodessa.
Helsingissä ollaan ajoissa.
”Rakensimme ensimmäiset maasähköliitännät Helsingin keskustan satamiin, missä ilmanpäästöjen vähennyksillä on lähellä sijaitsevan asutuksen kannalta merkittävimmät vaikutukset. Ensimmäinen maasähköjärjestelmä Katajanokalla valmistui jo vuonna 2012 ja nyt pystymme tarjoamaan maissa tuotettua sähköä myös Vuosaaressa”, kertoo Helsingin Sataman rahtiliikennejohtaja Vesa Marttinen.
Vuosaaressa järjestelmän suunnittelusta ja sähköasennuksista vastasi Electric Power Finland. Perustukset ja kaapeloinnit toteutettiin sataman omana työnä.