Eilen6:30
Talouden elpyminen ei toistaiseksi näy laajasti yritysten arjessa, minkä vuoksi työllisyystilanne jatkuu haastavana vielä loppuvuonna erityisesti pk-yrityksissä.
Suomen Yrittäjien johtajan ja pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan pohja alkaa irtisanomisissa tulla vastaan, mutta käänne parempaan vaatii kuitenkin pidempään jatkunutta ja vahvempaa suhdannetta. Ihan sellaista ei ole koettu, vaikka merkkejä paremmasta on.
”Ekonomistien ennusteet ovat tässä vaiheessa enemmän odotuksia kuin todellisuutta, koska yrityksillä on edelleen haasteita ja suhdanne on hauras. Vaikka negatiivinen kehitys on pysähtynyt, ei tässä mitään voimakasta kasvua vielä eletä.”
Ekonomistit povaavat Suomeen keskimäärin 1,5 prosentin talouskasvua ensi vuodelle. Myös Brotherus pitää sitä riittävänä kääntämään työllisyystilanteen paremmaksi, ja uskoo tilanteen helpottavan ensi vuoden aikana. Työmarkkinat reagoivat käänteeseen aina viiveellä.
Palveluala hyötyy, kun kuluttajakysyntä vahvistaa suhdannetta ensi vuonna.
Tällä hetkellä pk-yritykset pitävät Brotheruksen mukaan nykyisistä työntekijöistään kiinni viimeiseen asti. Kun kysyntä elpyy, osaavia tekijöitä tarvitaan, mutta uusia rekrytointeja yritykset eivät juuri nyt uskalla tehdä.
”Rekrytoinnit lähtevät liikkeelle sitten, kun kysyntä on ollut vahvaa jo tovin. Siinä kestää aikansa, sillä usein yritykset lisäävät yrittäjän omaa ja nykyisten työntekijöiden työpanosta ennen uusia rekrytointeja.”
Toimialoista pahiten ovat kärsineet teollisuus ja rakentaminen, jotka ovat luisuneet syvään, globaaliin alamäkeen. Parhaiten heikossa suhdanteessa taas on pärjännyt palveluala.
Palveluala on Brotheruksen mukaan myös ensimmäisiä hyötyjiä, kun kasvava kuluttajakysyntä vahvistaa suhdannetta ensi vuonna. Tämä ei yhtä lailla hyödytä teollisuutta, joka on perinteisesti reagoinut piristyvään suhdanteeseen ensimmäisenä.
”Teollisuuskin tulee kääntymään plussalle, mutta tilanne on sen verran surkea, että ensimmäinen hyötyjä on palveluala. Talouskäänne tapahtuu kulutuskysynnällä, kun ostovoima parantuu ja korot laskevat, ja tuottajapalveluiden kysyntä heijastuu sitten alan työllisyyteen”, Brotherus sanoo.
”Suopein asia on, että näkymät kuitenkin paranevat eri toimialoilla. Myös velallisten ja korkoherkkien yritysten asema helpottaa. Emme ole vain yhden kortin varassa, ja siksi tilanteen paranemiseen on syytä uskoa.”