Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mielestä elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) toiminta ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä.
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Eduskunnan täysistunnossa äänestetään tänään perussuomalaisten elinkeinoministerin Wille Rydmanin asemasta.
Eduskunta keskusteli juhannuksen alla vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden hallitukselle jättämästä välikysymyksestä, joka koski Rydmania. Tänään puoliltapäivin vuorossa on luottamuslauseäänestys.
Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mielestä Rydmanin toiminta ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä.
Puolueiden mukaan Rydman on ministerin asemassa hyökännyt toistuvasti julkisesti mediaa ja hänen toiminnastaan kertoneita naisia vastaan.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei viime torstaina eduskunnassa ryhtynyt varsinaisesti puolustelemaan Rydmanin toimintaa, vaikka sanoikin, että journalismin sisällöistä tai toimituksissa tehdyistä valinnoista on voitava käydä kriittistä, avointa keskustelua. Orpo kehysti edessä olevan luottamuslauseäänestyksen ennen muuta äänestykseksi hallituksen jatkosta.
Hallituspuolueilta odotetaan tukea Rydmanille
– Kun hallituspuolueiden edustajat tässä salissa antavat tukensa ministeri Rydmanille, he eivät anna tukeaan sille, miten tämä toimii tai on toimimatta yksityiselämässään. He antavat tukensa sille, että hallitus jatkaa työtään Suomen turvallisuuden, kestävän talouden ja hyvinvoinnin turvaamisen eteen, Orpo sanoi.
Keskusta ei ole mukana vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden välikysymyksessä, mutta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on esittänyt kilpailevan epäluottamuslause-ehdotuksen. Hänen mukaansa Rydmanilla ei enää ole edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen eikä hallituksella toimintakykyä.
Kysymys Rydmanin asemasta nousi uudelleen esiin sen jälkeen, kun syyttäjä jätti nostamatta syytteet kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan kesäkuun alkupuolella. Rydman oli aikanaan tehnyt rikosilmoituksen HS:n jutusta, jossa kerrottiin Rydmanin painostavaksi koetusta käytöksestä alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia kohtaan.
Eduskunnassa käydään tänään myös muun muassa keskustelu yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä.