Hevospitäjästä Itämerikomission hallitukseen ja meppiehdokkaaksi

Hevospitäjästä Itämerikomission hallitukseen ja meppiehdokkaaksi

Orimattilalainen Johanna Ekman (ps.) valittiin keskiviikkona CPMR:n Itämerikomission hallituksen jäseneksi. Vuonna 1973 perustettu CPMR [Conference of Peripheral Maritime Regions] ja sen Itämerikomissio kertovat toimivansa tasapainoisemman Euroopan aluekehityksen puolesta. Keskeisimpiä toimialoja ovat aluekehitys-, energia- ja meripolitiikka sekä ilmastonmuutokseen ja saavutettavuuteen liittyvät kysymykset.

Ekman, 37, edustaa komissiossa Päijät-Hämeen liittoa.

– Kun maakuntahallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.)siirtyi Euroopan alueiden komiteaan, hänen tilalleen tarvittiin maakunnan edustaja, Ekman kertoo.

Itämerikomissio on alueiden edunvalvoja varsinkin EU:n suuntaan.

– Päijät-Hämeen kannalta tärkeimpiä asioita ovat liikenne ja energia. On myös vihreää siirtymää ja ilmastokysymyksiä. Komission jäseninä on alueita Suomesta, Ruotsista ja Virosta sekä Mecklenburg-Etu-Pommeri Saksasta.

Ekman on ollut mukana Itämerikomission toiminnassa vuoden alusta. Hän toimii komission liikennetyöryhmän varapuheenjohtajana.

Kehityksessä täytyy olla mukana, mutta laukalle ei pidä lähteä.

Ekman kärkkyy paikkaa Euroopan parlamenttiin. Onnistuminen on valtavan vuoren takana. Suomesta valitaan 15 ”meppiä”. Päijät-Hämeestä kukaan ole päässyt EU-parlamenttiin suoralla kansanvaalilla.

– Historiaan peilaten haastavaa on, mutta en näe läpipääsyä mahdottomaksi, jos päijäthämäläiset keskittävät ääniä minulle. Vähintään 30 000 ääntä tarvitaan.

Perussuomalaisille eurovaalit tulevat hankalaan saumaan sikäli, että puolueen kannatus on ollut laskussa, ja poikkeuksellisen negatiivista julkisuuttakin puolue sai, kun kansanedustaja Timo Vornanen ampui taskuaseellaan Helsingin yössä.

– Onhan tämä haastava aika kampanjoida. Hallitusvastuu näkyy gallupeissa. Leikattava on, koska velkaantumisvauhti on kestämätön. Hallitusohjelma on puolueiden välinen kompromissi, mutta leikkaukset henkilöityvät valtiovarainministeri Riikka Purraan ja perussuomalaisiin. Vornaseen puolue otti selvän linjan, ettei tuollaista hyväksytä, ja hänet erotettiin puolueesta.

Ekman ei ole persuista persuin. Helsingin Sanomien eurovaalikone sijoittaa hänet lähelle arvokartan keskustaa. Ekman sanoo haluavansa kehittää Suomea osana Euroopan unionia.

– Kehityksessä täytyy olla mukana, mutta laukalle ei pidä lähteä. EU:ssa on Suomelle paljon hyvää, kuten sisämarkkinat ja työvoiman vapaa liikkuvuus, mutta tarvitaan kriittisempää edunvalvontaa. Enemmän on saatavissa hyötyjä kuin on tähän mennessä saatu.

Suomi on ollut Ekmanin mukaan liian passiivinen EU:n suuntaan.

– Meidän pitää paremmin myydä EU:lle erityistarpeemme. Pelkkä reagointi ei riitä. Kun olemme jossain hyviä, sitä ei pidä piilotella. Esimerkiksi Suomen pullonpalautusjärjestelmä on Euroopan paras. Se pitäisi ottaa käyttöön koko Euroopassa sen sijaan, että kehitetään uusi ja huonompi järjestelmä.

Kauppatieteiden ylioppilas Ekman on työskennellyt myynnin ja asiakaspalvelun tehtävissä. Hän valmistuu pian hevospalveluohjaajaksi Salpauksesta.

– Tarjoan yksilöllisiä ratsastusvalmennuspalveluita. Toimin myös Orimattilan kaupungin brändilähettiläänä. Sijaisopettajankin töitä olen tehnyt, pääasiassa Jokivarren koulussa, mutta myös Tönnössä.

Politiikkaa Ekman ei ole jättämässä kävi EU-vaaleissa miten tahansa.

– Näen, että minulla olisi annettavaa EU-tason päätöksentekoon. Jos paikka ei vielä aukea, toivon, että pääsen ehdolle kunta- ja aluevaaleihin sekä eduskuntavaaleihin.

Viime eduskuntavaaleissa Ekman keräsi ensikertalaiseksi kelpo potin, 4 146 ääntä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *