Kesäistä nykytaidetta Orimattilan Taidemuseossa

Kesäistä nykytaidetta Orimattilan Taidemuseossa

Jenni Hiltusen näyttely Summer on Paper avaa Orimattilan taidemuseon kesän. Esillä on parikymmentä Hiltusen öljyväreillä paperille maalaamaa kesäaiheista teosta.

– En ole koskaan maalannut talvea. Minulle talvi on vähän hankala, valon ja värien puute ei inspiroi minua. Mun teoksissa on aina kesä.

Kesä ei valikoitunut teemaksi sattumalta.

– Anniina on tehnyt tosi hyvää työtä. Meillä oli aika iso määrä teoksia, joista valikoitiin tähän näyttelyyn sopivat. Annina otti siihen kesänäkökulman, Hiltunen kiittelee näyttelyn kuratoinutta museoamanuenssi Anniina Kiiskistä.

Hiltusen maalaukset on koottu eri vuosilta, esimerkiksi asetelmamaalaukset ovat tänä vuonna maalattuja. Hiltusen mukaan hän ei ole suunnitellut teoksia nimenomaan tätä näyttelyä varten, siihen ei olisi aika riittänyt, kun työn alla on kaksi muutakin näyttelyä.

Hän kertoi ilahtuneensa Orimattilan taidemuseon kokoelmasta löytyneistä yllätyksistä.

– Löysin täältä kokoelmista vastaavia teoksia, jotka menevät hirveän hienosti vuoropuheluun asetelmieni kanssa. Se oli tosi hauska yllätys.

Hiltusella on mukaan suurin osa teoksista ei ole ollut aiemmin esillä.

Mun teoksissa on aina kesä.

– Minusta on kiva antaa oma arvonsa näille paperiteoksille, koska nämä ovat tosi tärkeä osa mun työskentelyä. Tuolla on sellaisia aika isoja 160 x 130-senttisiä paperiteoksia, joita en ole koskaan nähnyt seinällä, Hiltunen tunnelmoi.

Hiltusen teos Girl with a Cup, 2021, öljy paperille. Jenni Hiltunen

Hiltunen on piirtänyt ja maalannut pienestä pitäen, mutta taiteilijuus ei kuitenkaan ollut itsestään selvä valinta.

– Ei ollut mitään yksittäistä hetkeä, että olisin tajunnut, että minusta tulee taiteilija. Tekeminen on aina vaan tuntunut kauhean luontevalta.

Alalle päätyminen ei ole kaduttanut.

– Minusta tuntuu, ettei vaihtoehtoja kuitenkaan ollut. Tämä on niin osa itseä ja niin luonteva tapa elää, ettei sitä osaa katua.

Apurahojen jatkuva hakeminen ja huoli työskentelyn rahoittamisesta ovat Hiltusen mukaan ammatin varjopuolia.

– Parasta on se, että saa tehdä sitä, mistä tykkää kaikista eniten. Vapaus, oma aikataulu ja matkustaminen ja kaikki muu ihana, mikä tähän liittyy, Hiltunen listaa ammattinsa hyviä puolia.

– Yksi hyvä puoli on kaikki taideresidenssit, joissa pystyy työskentelemään ja tapaamaan muita taiteilijoita, Hiltunen jatkaa ja kertoo olevansa lähdössä syksyllä Italiaan sikäläiseen residenssiin.

Galleria Forsblom on edustanut taiteilijaa vuodesta 2010.

– Näyttelyt siellä ovat olleet tosi kiinnostavia ja merkittäviä. Forsblomin kautta olen päässyt taidemessuille Miamiin ja Kööpenhaminaan.

Hiltunen on tehnyt erilaisia taideprojekteja ja pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä ympäri Suomea ja maailmaa. Esimerkiksi yksi viime vuoden projekteista oli Submergée-elokuvan ateljeehuoneen lavastus maalauksilla Ranskassa.

Tällä hetkellä hänellä on meneillään ryhmänäyttely Lontoossa, ja elokuussa aukeaa Forsblomille yksityisnäyttely.

Hiltunen kannustaa ihmisiä tutustumaan nykytaiteeseen.

– Nykytaiteessa on kivaa se, että jokainen voi katsoa niitä ihan omalla tavallaan. Siinä ei tarvitse olla mitään ennakko-odotuksia, että mitä se on. Jokainen voi katsoa teoksia ja heijastella niihin omia juttujaan ja niistä voi tulla mieleen mitä vaan. Ehkä ne myös herättävät jotain uusia ajatuksia, Hiltunen kuvailee.

Jenni Hiltusen Summer on Paper -näyttely 25.8. asti Orimattilan taidemuseossa.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *