Koulut ovat kiinnittäneet huomiota kännyköiden käyttöön

Koulut ovat kiinnittäneet huomiota kännyköiden käyttöön

Tällä hetkellä Suomen lainsäädäntö mahdollistaa kouluissa otettavan käyttöön järjestyssäännön, joka kieltää puhelinten käyttämisen oppitunneilla. Oppilaita ei kuitenkaan voida pakottaa laittamaan puhelintaan esimerkiksi säilöön yhteiseen puhelinparkkiin. Poikkeuksena ovat yksittäiset tapaukset. Jos oppilaan puhelimen käyttö häiritsee luokan yleistä oppimisrauhaa, opettajalla on oikeus poistaa opetusta häiritsevä esine. Suurilta osin käytössä olevat puhelinsäännöt ovat koulun puolelta vahvoja suosituksia eivätkä määräyksiä.

Vääksyn Aurinkovuoren koulun alakoulun puoli otti käyttöön tavan, jolla oppilaiden ruutuaika saadaan vähenemään myös oppituntien ympärillä. Koulu laajensi puhelimen käyttöön koskevia sääntöjä koulun alueella. Jatkossa oppilaiden tulee pitää puhelimet piilossa oppituntien lisäksi myös koko koulun alueella 7.30–14.30 välisen ajan.

Idean muutokseen keksi kuudennen luokan opettajana työskentelevä Kimmo Salo, joka on tarkastellut alakoululaisten puhelinten käyttöä koulussa sekä perehtynyt eri tutkimuksiin aiheesta.

Koulussa on tilojen käyttöönottovuodesta 2014 asti on ollut tapana pitää koulupäivän ajan sisätiloissa puhelimet repussa. Kymmenessä vuodessa puhelimen käyttö on yleisesti kuitenkin muuttunut merkittävästi, jonka myötä käytäntöjä oli tarpeen tarkastella uudelleen.

– Huomasimme, että oppilaat ovat aamut koulun pihalla puhelin kädessä, eivätkä kommunikoi toistensa kanssa, ja heti viimeisen tunnin päätyttyä puhelimet kaivetaan taas esiin. Ajattelimme tämän olevan myös asia, jota huoltajat eivät välttämättä tiedosta, vaan uskovat lapsensa ruutuajan painottuvan muulle ajalle. Haluamme kannustaa lapsia aitoon vuorovaikutukseen. Ennen kun ei puhelimia ollut, niin pää aina keksi jotain, eli tällä pyritään myös ruokkimaan mielikuvitusta, kertoo Aurinkovuoren koulun rehtori Petri Manninen.

Uudesta säännöstä kerrottiin koulun oppilaiden huoltajille Wilma-viestillä, johon oli mahdollisuus kertoa myös eriäviä mielipiteitä.

– Tuntui, että osa vanhemmista olisi jo odottanut sitä, että koulu tekisi enemmän lasten ruutuajan vähentämiseksi. Lähes kaikki ottivat asian innolla vastaan, ja tämä tukee merkittävästi uuden linjauksemme onnistumista, sillä nykylainsäädäntö ei tällaisia rajoitteita suoranaisesti tarjoa.

Mannisen mukaan oppilaat ovat kuluneet pari viikkoa toimineet ohjeiden mukaan, eikä puhelimia enää pääosin näy.

– Muutamia kapinoivia oppilaita on, ja välillä joudutaan muistuttamaan yhteisistä säännöistä, mutta nopeastihan lapset tottuvat tähänkin tapaan.

Tönnön koulussa Orimattilassa on vuosia ollut käytössä järjestyssääntö, ettei puhelimia käytetä oppituntien aikana ilman opettajan lupaa, vaan ne pidetään äänettöminä repussa. Säännöistä on keskusteltu vanhempainilloissa sekä vanhempaintoimikunnan kanssa, ja ne ovat saanut laajan kannatuksen.

– Jos puhelinta käytetään oppitunnilla opettajan ohjeiden vastaisesti, tulee puhelin antaa lopputunnin ajaksi opettajan pöydälle, ja se palautetaan oppilaalle sitten tunnin jälkeen. Tästä kirjataan aina tuntimerkintä muistiin, Tönnön koulun rehtori Timo Lohikainen kertoo.

Hänen mukaan vasta viime vuosina oppilaiden puhelimen käyttöön on pitänyt puuttua.

– Perustelemme sääntöjämme sillä, että lapset tarvitsevat face to face -kontakteja toistensa kanssa, ja jos aika käytetään kännykkään, niin se on pois kavereiden kanssa olemisesta. Puhelimia saatetaan välillä käyttää opetukseen, mutta sitä viihdekäyttöä ehtii sitten vapaa-ajallakin tekemään.

Lohikainen muistuttaa, että usein myös nuorimmat oppilaat alkavat käyttää puhelinta heti koulupäivän jälkeen, eikä koukuttuminen puhelimeen koske enää vain alakoulun vanhimpia ikäluokkia.

Myös Nastolan kirkonkylän koululla yleinen toimintakulttuuri on pitää puhelimet äänettömänä repuissa koulupäivän ajan.

– Opettaja voi myös kerätä puhelimet niin sanottuun puhelinparkkiin oman pöytänsä tuntumaan, missä ne ovat kaikkien nähtävillä, mutta ei saatavilla. Vanhimmille oppilaille puhelinparkki on oikeastaan välttämätön, sillä he meinaavat olla koko ajan puhelimilla, kertoo rehtori Suvi Rantalainen.

Koululla on myös voimassa ohjeistus, ettei puhelimia tulisi käyttää välituntisin, jottei kaikki huomio menisi puhelimiin.

– Sekin toimii pääosin hyvin, mutta joskus siihen joudutaan puuttumaan ja keräämään puhelimia pois.

Koulun järjestyssäännöissä on maininta, että koulussa suositaan kaikkea muuta tekemistä koulupäivän aikana kuin kännykällä olemista. Se on käyty huoltajien sekä vanhempainyhdistyksen kanssa läpi.

– Kaikilla henkilökunnan jäsenillä on puhelin, ja jos vanhemmat haluavat saada lapseensa yhteyden kesken koulupäivän, heidän tulee tehdä yhteydenpito opettajan kautta. Mitään niin akuuttia ei voi olla, etteikö se tulisi koulun aikuisten kautta oppilaan tietoon.

Hämeenkosken koulussa toiveena on, ettei puhelimia käytettäisi laisinkaan koulupäivän aikana, ja tämä lukee myös koulun järjestyssäännöissä. Apulaisrehtori Maria Keskisen mukaan sääntöä noudatetaan pääosin hyvin. Oppituntien aikana puhelin on esillä vain opettajan luvalla.

– Oppituntien ajan puhelin tulee olla poissa kokonaan, ja välitunneilla pyritään samaan. Tavallaan olemme täällä tiukempia kuin lainsäädäntö sanoo, mutta se helpottaa meidän arkea. Usein oppilaat tulevat itse kertomaan, jos näkevät jonkun vaikka pelaavan puhelimella välitunnilla, Keskinen sanoo.

Hämeenkosken koulu on pärjännyt hyvin nykyisillä puhelinsäännöillä, johon Keskisen mukaan voi vaikuttaa se, ettei heidän maalaiskoulussaan pienimmillä oppilailla välttämättä ole omia puhelimia, tai ne jätetään kotiin koulupäivän ajaksi.

– Meillä sujuu kouluarki hyvin. Joskus oppilaat saattavat kysyä, että jos ollaan kiltisti, niin voidaanko pitää puhelintunti. Sen huomaa, että lapsilla on kivaa, jos saavat olla yhdessä puhelimilla, mutta ehkä se tulee juuri siitä, ettei puhelimia muuten koulussa käytetä.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *