Lappilan kyläyhdistys vetoaa tukityöllistymisen puolesta

Lappilan kyläyhdistys vetoaa tukityöllistymisen puolesta

Kärköläläisen Taisto Tuomisen moottorisaha pörrää ja puolikuivunut paju kaatuu Lappilan asemalla.

– On täällä muitakin kaadettavia puita, mutta jotain pitää jättää seuraaviin talkoisiin, tuumii Tuominen.

– Näitä talkoita en hevin väliin jätä. Ne ovat tärkeitä paitsi itselle myös koko kyläyhdistykselle. Viime vuosina talkoisiin on osallistuneet aika paljolti samat naamat, sanoo Risto Itkonen.

Lappilan kyläyhdistyksen kevättalkoissa kaatui puita ja pusikkoja rautatiepysäkin ympäristöstä ja vähän muualtakin. Toistakymmentä talkoolaista oli jakaantunut ryhmiin, osa siistii Lappilantien vartta.

– Olemme saaneet pitää jätekeräyspisteen asemalla, koska olemme sopineet Ratahallintokeskuksen kanssa aseman ympäristön kunnossapidosta. Kylätupa aivan aseman kupeessa on yhdistykselle kaiken toiminnan ydin, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Eerola

Pelkäämme että tulevaisuudessa kylätoiminta näivettyy, jos kylätupa menetetään.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Eerola

Yhdistys on kylätuvan palvelujen lisäksi vastannut Oriharon uimarannan ylläpidosta, tarjonnut nuorille kesätyöpaikkoja yhdessä kunnan ja OP Ylä-Uusimaan kanssa, vastannut Lappilan kuntopuiston ylläpidosta EU-tuilla ja talkootöillä, järjestänyt kevät- ja syystalkoot sekä markkinat, tarjonnut tilat muun muassa diakonissan kuukausittaiselle käynnille ja internetyhteyden sekä avun tietoteknisiin asioihin digituen muodossa.

Taisto Tuomisen moottorisaha katkoo, ja Risto Itkonen on valmiina keräämään oksat. Jussi Karvonen

Vireillä oleva lakiuudistus koskien tukityöllistymistä yhteisöissä tuo mukanaan ikävät seuraukset.

– Yhdistysten tarjoamat palkkatukityöt eivät ole enää työttömälle kannattavia. Kyläyhdistyksemme on pyrkinyt tarjoamaan erilaisia palveluita kyläläisille ja sen toiminta on paljolti riippuvainen kylätuvan olemassaolosta. Tuvan säännöllinen aukipito ei ole mahdollista ilman tukityöllistettyjä työntekijöitä.

– Kaikissa toiminnoissa kylätupa on jollakin tavoin tarpeellinen tukikohta. Pelkäämme että tulevaisuudessa kylätoiminta näivettyy, jos kylätupa menetetään.

Kyläyhdistys on laatinut kunnalle kirjelmän, jonka tarkoitus on herättää keskustelua laajasti kyläyhdistyksissä ja ylipäätään kolmannen sektorin toimijoissa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Eerola pelkää, että tulevaisuudessa kylätoiminta näivettyy, jos kylätupa menetetään. Jussi Karvonen

Matematiikka on lahjomatonta ja Lappilan kyläyhdistyksen osalta numerot osoittavat karua todellisuutta

– Noin 12 000 euron vuotuisista tuloistamme kunnan avustus on ollut 25 prosenttia, talkootöillä muun muassa liikenteenohjauksella saadut tulot ovat olleet 21 prosenttia ja kylätuvan myynti 42 prosenttia kokonaistuloistamme. Noin 11 000 euron kuluista isoimmat menoerät ovat tilavuokria ja tuvan juoksevia kuluja. Kummankin osuus on ollut 27 prosenttia.

– Olemme perustelleet kunnalta hakemaamme ja saamaamme avustusta sillä, että olemme yleishyödyllinen yhdistys erityisesti kylätuvan kautta. Omat tulomme eivät tupatyöntekijän palkkaukseen riitä. Mikäli kylätupaa ei saada pidettyä avoinna, emme voi toimia kuten olemme luvanneet ja perusteet avustuksillekin hupenevat.

Pusikot saivat kyytiä kevättalkoissa. Jussi Karvonen

Eerola muistuttaa, että kunnan strategiaankin on kirjattu kolmannen sektorin kanssa toiminta.

– Tietysti toivomme että lakiuudistus muuttuisi nykyisestään, mutta halusimme jo tässä vaiheessa tuoda esille mahdollisen tulevan tilanteen. Nyt olisi hyvä saada ehdotuksia siitä, miten voimme vaikuttaa asiaan. Emme ole tämän ongelman kanssa yksin, kyse on koko maaseudun hyvinvoinnista, sanoo Eerola.

25

prosenttia on ollut kunnan avustuksen osuus kyläyhdistyksen 12 000 euron tuloista.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *