Maahanmuutosta puhuttaessa painotetaan usein, kuinka suomalainen järjestelmä on epäonnistunut maahanmuuttajien integraatiossa. Ratkaisuksi tarjotaan yhä enemmän resursseja ja tukipalveluita, mutta maahanmuuttajilta itseltään ei juuri odoteta oma-aloitteisuutta. Miksi vastuu kotoutumisesta sälytetään lähes kokonaan vastaanottavalle yhteiskunnalle?
On selvää, että integraatio on tärkeää, mutta maahanmuuttajien tulisi itse aktiivisesti pyrkiä sopeutumaan yhteiskuntaan. Esimerkiksi kielitaito on keskeinen osoitus onnistuneesta kotoutumisesta. Suomessa on ilmaiset kirjastot ja oppimateriaalit, joten kielen oppiminen on ensisijaisesti tahdosta kiinni. Jos maahanmuuttaja ei vuosien jälkeen vaivaudu oppimaan suomea, voiko hän todella haluta integroitua?
Meillä on esimerkki tästä ajattelusta: Ylen päätös aloittaa somalinkieliset uutiset. Vuosikymmeniä Suomessa asuneet eivät opi kieltä, mutta ratkaisu on tarjota lisää palveluita omalla äidinkielellä. Näin integraatio ei kuitenkaan edisty.
Integraation täytyy olla molemminpuolinen prosessi, jossa myös maahanmuuttajilta odotetaan aktiivista osallistumista. Ilman tätä asennemuutosta kohtaamme enemmän ongelmia.
Kirjoittaja on lahtelainen alue- ja kuntavaaliehdokas (ps.)