Irja Toukola, 86, sanoo, ettei itketä yhtään, vaikka itku on yleensä herkässä. Toukola on Vääksyn keskustaan valmistuneen palvelukoti Hermannin ensimmäinen asukas. Muutossa auttavat poika Pekka Toukola, pojantytär Lene Toukola sekä miniä Aija Viikilä.
– Minua niin keljuttaa, kun muut laittavat, ja minä vain katson, Toukola sanoo hyörinää seuratessaan.
Jalka ei nouse kuin nuorena Jenkkapirtillä. Pääkään ei toimi entiseen malliin, hän toteaa.
Pekka Toukola arvelee, että äidin on Hermannissa hyvä olla. Kun äiti asui yksin Lahdessa, eikä vastannut puhelimeen, oli ajettava Asikkalasta varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Pojan valmistamaa ruokaa äiti ei aina muistanut syödä, ja kutsumattomia vieraitakin pelättiin. Nyt huoli helpottaa, kun äiti ei ole enää yksin.
Hermannissa on 40 yhteisöllisen asumisen asukaspaikkaa. Kaikki asunnot ovat samanlaisia 27 neliön yksiöitä keittiöllä, suihkulla ja wc:llä, mutta neljä huoneista on yhdistettävissä kahdeksi kaksioksi. Yksiön vuokra on 670 euroa kuukaudessa sisältäen veden ja sähkön. Kaksion vuokra on puolitoistakertainen.
– Asiakkaat tulevat pääosin hyvinvointialueen ikääntyneiden asiakasohjauksen kautta, joka tekee palvelutarpeen arvioinnin, mutta voi meille muuttaa myös yksityisasukkaana, kertoo Saviria oy:n yksikön johtaja Anna-Mari Jantunen.
Hermanni on Savirian toinen palvelukoti. Ensimmäinen, Herttua, valmistui Lahteen viime kesänä.
Apu on käytännössä aina ihan oven takana.
Anna-Mari Jantunen
– Molemmat ovat varta vasten yksilöllisen asumisen yksiköiksi rakennettuja. Näille on nyt uuden lain myötä tilausta.
Sosiaalihuoltolakia uudistettiin vuonna 2023. Siinä niin sanottu tavallinen palveluasuminen korvattiin yhteisöllisellä asumisella.
Yhteisölliseen asumiseen kuuluu asiakkaalle sopiva asunto sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävää palvelua. Uutta entiseen palveluasumiseen verrattuna on se, että asuminen ja palvelut järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Saviran yksikön johtajalla Anna-Mari Jantusella ja lähihoitaja Seija Pekosella oli Hermannin avauspäivänä myös tietokonehommia. Janne Urpunen
Hermannissa henkilökunta on paikalla päivittäin kello 07–21. Läsnä on vuorosta riippuen vähintään sairaanhoitaja, lähihoitaja, geronomi tai asukaskoordinaattori.
– Yöaikaan apua saadaan tarvittaessa turvahälyn kautta, jonka ainakin alkuun tuottaa hyvinvointialue, Jantunen sanoo.
Taloon on tarkoitus hankkia erilaisia palveluita, kuten kampaajan ja jalkahoitajan vierailuja.
– Käytettävissä ovat kotihoidon lääkäripalvelut. Paikallisen apteekin kanssa tehdään sopimus niin, että apteekki toimittaa lääkkeet.
Yksilöllisen kotihoidon asukkaille tuottaa Saviria.
– Vaikka palveluita pyritään saamaan tänne laajasti, asukkailla on täysi oikeus hoitaa asioitaan talon ulkopuolella ja siihen myös kannustetaan.
Jantunen huomauttaa, että Savirian työntekijät huolehtivat asukkaiden turvallisuudesta ja muista perustarpeista, mutta muu on pitkälti asukkaiden käsissä.
– Meidän kotihoito ei voi jäädä pitemmäksi aikaa seurustelemaan, mutta päiväsaikaan apu on käytännössä aina ihan oven takana. Yhteisöllisen asumisen idea on, että asukkaat saavat seuraa toisistaan.
Asukkaat pääsevät myös vaikuttamaan arkensa ja ympäristönsä suunnitteluun.
– Asukkaille pyritään järjestämään heidän toiveidensa mukaista toimintaa. Herttuassa on muun muassa suunniteltu yhdessä pihaa. On toivottu ryytimaata, marjapensaita ja omenapuita, joita asukkaat voisivat hoitaa.
Jantunen toivoo Hermannin olevan täynnä vuoden lopussa.
– Arvio perustuu siihen, että tässä on viisi paikkaa vähemmän kuin Herttuassa, joka täyttyi tammikuussa.