Ullis-mummeliksi esittäytynyt Ulla Haikonen oli keskiviikkona ensimmäisten joukossa tenttaamassa Rakokiven kulttuuripuistossa vieraillutta Lahden kaupunginjohtajaa Niko Kyynäräistä. Kielen päällä oli varsinkin sote-keskuksen kohtalo.
– Terveyskeskuksen kontit näkyvät kotini ikkunasta. Sillä rahalla, mikä niihin kontteihin on mennyt, olisi voinut varmasti tehdä vaikka mitä.
Nastolaan on puuhattu uutta sote-keskusta pitkään. Väliaikaisissa tiloissa on toimittu maaliskuusta 2022, kun vanha terveyskeskus jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmien takia. Etelä-Suomen Sanomien jutun mukaan väistötilojen vuokra on lähes 100 000 euroa kuukaudessa.
Sote-asiat huolettavat Haikosta muutenkin.
– Palvelut ovat härpäkkeissä, joita vanhemmat ihmiset eivät osaa käyttää. Kotiapu käy viidessä minuutissa. Ennen siivosivat ja pesivät pyykkiä, mutta eivät vie enää edes roskapussia. Ei koske pelkästään Nastolaa. Sama homma on joka puolella Suomea.
Kaupunginjohtajalta kysyttiin myös muun muassa kirkonkylän koulun ja kunnantalon kohtalosta. Esikoulua ollaan siirtämässä Rakokiveen, joka vaikuttaisi kirkonkylän koulun jatkoon.
Kyynäräinen sanoi, että tilanne on saanut alkunsa oppilasmäärien pienenemisestä ja käänsi katsetta isompaan kuvaan.
– Lahden alueella joudutaan paljon ratkomaan tilanteita oppilasmäärien kehityksen suhteen. Tämä tulee johtamaan yhdistymisiin.
Heikennyksiä palvelutasoon tulee.
Niko Kyynäräinen
Kunnantalo on heikossa kunnossa ja koulukin elinkaarensa päässä.
– Epäterveistä kiinteistöistä halutaan luopua. Ensi viikolla käsitellään kunnantaloon liittyviä tekijöitä, ja tarkoitus on, että siihen tilalle saadaan jotain uutta aikaan. Lahden alueella on valitettava tilanne. Kun paljon on rakennettu uutta ja sitä kautta kehitetty erityisesti koulupuolen olosuhteita, meillä on valtaisa määrä käytöstä poistettuja kiinteistöjä, joita ei ole aikanaan niin hyvin kehitetty.
Kaupunginjohtaja esitteli juuri sopivasti ennen vierailuaan Rakokivessä oman ohjelmansa kaupungin talouden tasapainottamiseksi seuraavalle kolmelle vuodelle.
Suurimmat sopeutustoimet kohdistuvat esityksessä vuodelle 2026.
– Lähdetään siitä, että heikennyksiä palvelutasoon tulee, mutta pyritään siihen, etteivät olisi niin dramaattisia, että johtaisivat kokonaisten koulujen tai palvelukokonaisuuksien lakkauttamiseen.
Taina Salonen tuli paikalle uteliaisuuttaan.
– Halusin nähdä, mitä täällä tapahtuu. Kaupunginjohtajan puheita kuuntelin, että olisiko tullut uutta tietoa.
Tuliko?
– Ei sen kummempaa, mutta kun kertoi itsestään, sain tietoa siitä, mikä hän on miehiään.
Minkälaisen vaikutelman olet uudesta kaupunginjohtajasta saanut?
– Vaikuttaa tavalliselta, fiksulta, mukavalta ja helposti lähestyttävältä. Odotan, että on pätevä työssään.
Minkälaista on eläkeläisen asua Nastolassa?
– Se on tietysti makuasia, mutta tykkään asua pienellä paikkakunnalla, jossa luonto on lähellä. Järvet, metsät ja polut ovat ainakin minulle tärkeitä. Täällä on rauhallista. Ei ole kaupungin meteliä.
Puuttuuko jotain?
– En oikein osaa kaivata mitään. Suurin huoli on terveyskeskus. Pahoin pelkään, että uutta terveyskeskusta ei tänne tule, kun hallitus karsii niitä joka puolelta, Salonen sanoi.
Kaupunginjohtajan vierailu ja muu ohjelma houkutteli paikalle hyvinkin parisataa kävijää.