Orimattilan Team Sambylat taas mukana MM-kisoissa

Orimattilan Team Sambylat taas mukana MM-kisoissa

Essi Kaunisto, Julia Leppäaho ja Nuppu Snellman tekevät sen taas. Orimattilan yhteiskoulun kolmikko kisaa toisena vuonna peräkkäin robotiikan MM-kisoissa Yhdysvaltain Dallasissa.

VEX Worlds -kilpailun yläkoulusarjaan osallistuu tänä vuonna 420 joukkuetta. Orimattilan Team Sambylat on kilpailun ainoa suomalaisjoukkue. Kolmikko lunasti paikkansa valioiden joukkoon SM-kisoissa Riihimäellä.

– Tavoite on pärjätä paremmin kuin viime vuonna, linjaa Leppäaho.

Team Sambyloiden divisioonassa kisaa 84 joukkuetta. Viimeksi joukkue sijoittui divisioonan puolivälin paremmalle puoliskolle.

– Nyt halutaan top teniin, divisioonafinaaliin, Snellman tarkentaa tavoitetta.

Joukkueissa on vaihtuvuutta, ja tehtävä eri, joten voimasuhteita ei ole helppo arvioida.

– Tämän vuoden haaste on vaikeampi. Tuskin kukaan saa täysiä pisteitä, Kaunisto povaa.

Tämä ei vie, vaan luo työpaikkoja.

Markus Parviainen

Tehtävä on rakentaa robotti ja putsata sillä pelialusta erivärisistä kuutioista. Robotin suunnittelu alkoi viime keväänä, kun kisatehtävä julkaistiin. Ottelut Dallasissa kestävät minuutin. Pelilaudalla on kahden joukkueen robotit, joiden on määrä tehdä yhteistyötä.

Snellman sanoo, että robottia ohjatessa taktista silmää tarvitaan enemmän kuin viimeksi.

– Pisteitä saa niin monella tavalla, että kaikkia pisteitä tuskin saa kahdellakaan robotilla.

Leppäaho on samoilla linjoilla.

– Tänä vuonna on enemmän vaihtoehtoja, mitä robotilla voi tehdä. Viimeksi oli yksi reitti, mitä kannatti noudattaa.

Eija Seunala ja Markus Parviainen opettavat robotiikkaa Orimattilassa.

Kolmikkoa kaitsevat reissussa opettajat Markus Parviainen ja Eija Seunala. Seunala palkittiin SM-kisojen yhteydessä vuoden robotiikan opettajana. Parviainen on alan opetuksen pioneeri Päijät-Hämeessä.

– Sain ensimmäisen kehitysalustan käsiini 2013. Vuoden 2016 opetussuunnitelmaprosessissa pystyimme tuomaan robotiikan kaikille yhteiseen opetussisältöön. Kymmenisen vuotta tätä on tehty, ja tällä tiellä jatketaan. Tuntuu, että tästä on oppilaille hyötyä, sijoittuvat työelämässä mihin tahansa, Parviainen sanoo.

Orimattilassa robotiikan alkeisiin perehdytään alakouluissa. Seitsemännellä luokalla robotiikkaa opiskellaan käsityön ja matematiikan tunneilla.

– Tänä vuonna käsityössä tehtiin mekaanisia portteja. Mietittiin, minkälaisia mekaanisia ratkaisuja portti voisi sisältää. Matematiikan luokassa ohjelmoidaan portteihin aisteja. Mallinnetaan arjen ilmiöitä. Kun auto lähestyy, portti aukeaa ja tietyn sekuntimäärän kuluttua sulkeutuu, Seunala kertoo.

Koulu ei tee kenestäkään robotiikan taitajaa, mutta voi antaa alkusysäyksen.

– Koulussa mennään opetussuunnitelman mukaan. Innostuville on kerhotoimintaa. Kerhoissa kokeillaan ohjatusti, mutta niille, joiden siivet aukeavat, tarjotaan tilat ja välineet käyttöön omalla ajalla. Kerhotunnit ja opettajien aika on rajallinen, mutta vastuulliset nuoret pystyvät työskentelemään myös itsenäisesti, Parviainen sanoo.

Team Sambylat perustaa pelinsä saumattomaan yhteistoimintaan. Julia Leppäaho asettaa robotin pelikentälle, Nuppu Snellman on valmiina ohjaamaan. Janne Urpunen

Parviainen ja Seunala eivät ole huolissaan siitä, että opettaisivat lapsille alaa, joka vie näiden työpaikat tulevaisuudessa.

– Tämä ei vie, vaan luo työpaikkoja. Robotiikalla tehostetaan prosesseja. Parannetaan sitä kautta Suomen kilpailukykyä, Parviainen näkee.

The VEX Robotics World Championship Dallasissa 3.5. asti.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *