Orimattilan Teatterin puheenjohtajaa Lassi Puodinketoa kyrsii kuin pientä jyrsijää. Teatterin kotipesä Jymylinna on pantu myytävien kiinteistöjen listalle osana kaupungin säästötoimia. Puodinkedon mukaan päättäjät ovat lahtaamassa lypsävän lehmän.
– Maksamme 130 neliön toimisto-, varasto- ja harjoitustiloista yli 1 600 euroa kuukaudessa vuokraa kaupungille. Alakerrasta maksetaan erikseen käytön mukaan. Tammi-helmikuulta, jolloin meillä oli monologiesitys alakerrassa, Orimattilan teatteri ry maksoi tilavuokria kaupungille melkein 5 000 euroa. Kiinteistö on ollut vuosikausia tyhjillään, lähes olemattomalla käytöllä. Kun tiloihin on vihdoin löytynyt kipeästi tiloja kaivannut käyttäjä, joka maksaa rakennuksen heikko kunto huomioiden todella korkean vuokran, noin 12 euroa neliöltä, kiinteistö halutaan myydä. Onhan tämä merkillinen tilanne, Puodinketo jyrisee.
Teatterinjohtajan mukaan Jymylinnan käyttökustannukset ovat noin 28 000 euroa vuodessa.
– Olisimme valmiit vuokraamaan kiinteistön vuoden ympäri tuolla summalla sillä ehdolla, että saamme ulosvuokrausoikeuden. Meitä ei rakennuksen sisäilmaongelma haittaa. Tulimme niin märistä tiloista Kehräämöltä, että tämä on meille luksusta, vaikka kellari vähän döfää.
Jätinpesän kesäteatteri esittää Agatha Christien Kuolema Niilillä. Ninni Parviaisen ohjaaman näytelmän ensi-ilta on 6. heinäkuuta. Johannes Wilenius
Myönteistäkin on tapahtunut. Suomen kulttuurirahasto myönsi Orimattilan Teatterille 15 000 euroa Kuolema Niilillä -näytelmän tuotantoon.
Kutistutaan ulkoilmateatteriksi.
– Onneksi joku näkee meidän potentiaalin. Hakemuksessa avasimme teatterin haastavaa taloudellista tilannetta. Jos teemme nykyehdoilla kolme produktiota vuodessa, keväällä ja syksyllä näytelmän Jymylinnan alakertaan ja kesäteatteriproggiksen, kaupungille maksettavat vuokrat kohoavat suunnilleen 26 000 euroon. Kesäteatterista maksetaan nimellistä vuosivuokraa. Se on muutaman tonnin. Juuri ja juuri pärjätään, mutta ei se kummoista heilahdusta tarvitse, ja olemme todella pulassa. Kokonaisvuokrassa ollaan kipurajoilla, Puodinketo sanoo.
Teatterin lipputulot ovat Puodinkedon mukaan noin 100 000 euroa vuodessa. Niistä maksetaan vuokrat ja työntekijöiden palkat.
– Liikevaihtomme vastaa pk-yritystä. Kesäteatteritoiminta on sen verran isoa. Työllistämme vuoden aikana määräaikaisiin työsuhteisiin kolmattakymmentä ihmistä. Kaupungilta on saatu 5 000–6 000 euroa kulttuuriavustusta viime vuodet, mutta tässä taloustilanteessa sekin uhkaa mennä leikkuriin.
Puodinketo kutsuu Orimattilan Teatteria ammattilaisjohtoiseksi harrastajateatteriksi.
– On minulla jo sen verran natsoja, että noin voi sanoa. Proggiksiin on yleensä palkattu ammattilaisohjaaja. Puvustajat, lavastajat ja muusikot voivat olla ammattilaisia projektista riippuen. Tänä kesänä iso kuluerä on bändi. Voidaan sanoa niin, että muulle taiteelliselle ensemblelle maksetaan palkkioita paitsi näyttelijöille, jotka ovat harrastajia.
Jos Jymylinna menee kaupaksi, teatterin on sopeutettava toimintaansa.
– Kutistutaan ulkoilmateatteriksi, kunnes uusi tila löytyy. Aika näyttää. Jymylinna on meille mieleinen paikka. On teatterilämpiö narikoineen, kahvitilat ja sali. Sali ei ole tuollaisenaan aivan optimaalinen näyttämötaiteen kannalta, mutta nousevan katsomon sinne voisi kasattavana ja purettavana rakenteena toteuttaa.
Puodinkedon mukaan yhdistyksellä tuskin on mahdollisuutta lunastaa vuonna 1928 rakennettua entistä suojeluskuntataloa omaksi.
– Rakennuksessa on korjausvelkaa. Vaikka saisimme kiinteistön nimelliseen hintaan, omistamiseen liittyy riskejä, joita yhdistyksen, jonka tulonlähteitä ovat esitystoiminnasta saatavat lipputulot ja mahdolliset avustukset, ei todennäköisesti ole järkevä ottaa.