Nastolassa uimavesistä puhuttiin jo maaliskuussa, kun Villähteen Kukkasen uimarannan tilanne sai paikalliset huolestumaan. Lähistöllä sattuneen öljyvuodon yhteydessä rannalla havaittiin polttoöljyn hajua. Varotoimenpiteistä huolimatta öljyä oli päässyt vuotamaan ojan kautta myös järveen. Lahden kaupungin terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä kuitenkin kertoo, että viranomaiskierroksella 3.6. tilanne arvioitiin jo hyväksi.
– Ei näyttänyt siltä, että öljyä enää olisi, Niemelä kommentoi.
Veden öljypitoisuus mitataan hänen mukaansa pääasiassa aistinvaraisesti.
– Uskon, että se olisi kyllä havaittu, rannalla on käynyt jo sen verran paljon ihmisiä, Niemelä arvioi.
Keväällä öljyvuoto havaittiin juuri lukuisten paikallisilta tulleiden yhteydenottojen johdosta. Enää kesäkaudella uimarannan kävijöiltä ei ole tullut ilmoituksia eikä kyselyitä Kukkasen rannan tilanteesta, ainakaan Lahden terveydensuojelulle.
Aika ja siivoustoimenpiteet ovat siis tehneet tehtävänsä, ja Villähteen Kukkasessa uskaltaa hyvin uida.
Möysän uimaranta, arkistokuva. Sami Kuusivirta
Lisää ilouutisia: myös muilta osin Lahden alueen uimavedet ovat pääosin hyvälaatuisia. Terveydensuojeluinsinööri Katarina Vyhnalek vahvistaa, että kesäkuussa viranomaiset ovat arvioineet kaikkien uimarantojen kuntoa niin silmämääräisesti kuin laboratorionäytteilläkin, eivätkä 28.6. mennessä ole havainneet merkittäviä huolenaiheita tavanomaisen sinilevätilanteen lisäksi. Huomattavia muutoksia edeltäviin vuosiin ei Vyhnalekin mukaan ole tapahtunut.
Uskon, että se olisi kyllä havaittu, rannalla on käynyt jo sen verran paljon ihmisiä.
Sami Niemelä
– Tilanne on suhteellisen normaali, hän kertoo.
Isommilta EU-uimarannoilta vesinäytteet haettiin jo 4.6., mutta 25.6. alkanut näytteenottokierros kattoi niiden lisäksi myös yleiset pienet uimarannat. Näytteenotolla tutkitaan uimaveden uimakelpoisuutta eli mikrobiologista laatua. Yhdestäkään järvestä ei löytynyt merkittäviä määriä E. coli- tai enterokokki-bakteereja.
Uimavesien lämpötilat vaihtelivat näytteidenottohetkellä 20,5–22,1 asteen välillä.
Järvikohtaiset näytetulokset voi halutessaan tarkistaa uimarannan ilmoitustaululta tai Lahden kaupungin verkkosivuilta. Heinäkuussa ja elokuussa tehdään uudet tarkastuskierrokset, jotta tiedot rantojen ja vesistöjen turvallisuudesta pysyvät ajan tasalla.
Lisäksi Niemelä muistuttaa kävijöitä pitämään kiinni uimarantojen säännöistä, jotta rannat pysyvät jatkossakin hyvässä kunnossa.
Aistinvaraisesti vedestä voi arvioida paitsi öljyn myös jätteiden ja sinilevän määrän. Vyhnalek kertoo, että uimaturvallisuuteen vaikuttavaa jätettä tarkistuskierroksilla ei löytynyt.
Sinilevätilanne puolestaan voi muuttua sääolosuhteiden myötä nopeasti, jopa tuntien sisällä.
– Vaikka aamupäivällä näyttäisi hyvältä, iltapäivällä sinilevää voi jo olla paljon, Vyhnalek toteaa.
Hellekelit tekevät järvistä mukavan lämpimiä uida, mutta valitettavasti ne innostavat myös sinilevän leviämään. Juuri järvien hitaasta lämpenemisestä johtuen sinilevää on yleensä eniten loppukesällä, mutta hellejaksot voivat nopeuttaa tilannetta.
Pieni määrä sinilevää ei haittaa uimista, vaikka veden päätymistä suuhun on hyvä välttää ja suihkussa käyminen uinnin jälkeen on suositeltavaa. Mikäli sinilevää on silminnähden runsaasti, on viisainta siirtää uintireissu toiselle päivälle tai rannalle.
– Aika hyvin ihmiset osaavat päätellä itse tilanteen, Vyhnalek kertoo.
– Jos jostakin tulee paljon palautetta, käymme erikseen uudella arviointikierroksella.
Näin on tapahtunut jo muutaman uimarannan kanssa.
– Kävimme eilen Ankkurin Rantapuiston uimarannalla ja Mukkulan Kartanonpuiston uimarannoilla, siellä oli vähän sinilevää.