Koko Seutu4-lehtien ilmestymisalue on toistaiseksi harvan susikannan aluetta, mutta susihavaintoja ilmoitetaan kuitenkin säännöllisesti. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan levikkialueellamme ei ole vakiintunutta susireviiriä, eli susiparia tai laumaa, joka olisi ottanut tietyn alueen omaksi alueekseen.
– Lähimmät vakiintuneet reviirit ovat Lahden seudulta katsottuna Helsinki–Tampere-moottoritien länsipuolella sekä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla, kertoo Etelä-Hämeen riistapäällikkö Henri Mutanen.
Vaikka Asikkalan, Hollolan, Nastolan ja Orimattilan alueella ei ole ollut lähivuosien aikana vakiintunutta susilaumaa, on kaikilta alueilta tehty susihavaintoja kuluvan talven aikana. Mutasen mukaan susihavaintojen määrä on viimeaikoina lisääntynyt, ja voidaan ajatella, että suden voi nähdä kaikilla edellä mainituilla alueilla.
– Pääosin viime vuosien aikana kyse on ollut yksittäisistä yksilöistä tai alueelta läpikulkevista. Tämä alkuvuosi näyttää havaintojen osalta melko vilkkaalta. Pari vuotta sitten havainnot olivat yksittäisiä, ja nyt puhutaan kuitenkin kymmenistä.
Orimattilan ja Kärkölän alueella on ollut havaintoja susiparista, joka voi johtaa siihen, että parin vuoden sisään ne vakiinnuttavat alueen.
Lisääntyneet havainnot kertovat siitä, että reviirejä voisi muodostua lähivuosien aikana.
Henri Mutanen, Etelä-Hämeen riistapäällikkö
– Lisääntyneet havainnot kertovat siitä, että reviirejä voisi muodostua lähivuosien aikana.
Yksinään liikkuvien susien määrä vaihtelee ajankohdan mukaan, ja voi hetkittäin olla suurikin suhteessa laumoissa elävien susien määrään.
– Jos nuoret sudet lähtevät liikkeelle etsien omaa elintilaansa, tyypillisin aika ajoittuu kevääseen ja kesään. Suden biologiaan kuuluu olla lauma- ja reviirieläin, eli lähtökohtaisesti se pyrkii etsimään kaverin ja sopeutumaan laumadynamiikkaan. Toki osa voi etsiä sopivaa paikkaa pidemmänkin aikaa.
Mutanen on työskennellyt alueellamme kahden vuoden ajan, ja sen aikana sudet eivät ole aiheuttaneet suurempaa haittaa tai kotieläinvahinkoja.
– Sellainen tapaus on ollut Lahden seudulla, että yksittäinen yksilö on menettänyt luontaisen ihmisarkuutensa, ja poliisi on joutunut hoitamaan asian. Ensisijaisesti suden ihmisarkuus pyritään palauttamaan, ja susi karkottamaan asutuksen luota. Uhkaa ja vaaraa aiheuttavien yksilöiden osalta viimeinen keino on lopettaminen.
Ihmisarkuuden menettämiselle on määritelty erilaisia asteita, mutta yleisesti ottaen se tarkoitetaan sitä, että susi liikkuu ihmisasutuksen lähellä säännöllisesti tai käyttäytyy ihmistä kohtaan pelottomasti.
Susihavainnoista olisi aina hyvä ilmoittaa paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle, joka kirjaa havainnot ylös. Yhteystiedot löytyvät Riistakeskuksen verkkosivuilta osoitteesta riista.fi. Tassujärjestelmän kirjaukset huomioidaan Luken muodostaessa kanta-arviota.
– Tavallisesti ilmoitetut suurpetohavainnot käydään tarkistamassa jäljistä. Suden käynneistä pihalla on tärkeää ilmoittaa aina, sillä karkotuspäätökset tehdään tapauskohtaisesti, ja silloin kaikki ilmoitetut havainnot nousevat merkittävään asemaan. Havaintojen määrä on tärkeää myös siinä kohtaa, jos kunta alkaa harkitsemaan koulukyytejä susien takia.
Mutanen ohjeistaa soittamaan hätänumeroon, jos asutuksen keskellä liikkuu susi, joka ei lähde hätistyksistä huolimatta, ja jos tilanteen kokee uhkaavaksi tai vaaralliseksi.