Vääksyn kanavalla tehdään vuosittain noin 4 000–4 400 sulutusta. Kanavaa valvovat sulkumestarit mahdollistavat kymmenien tuhansien veneilijöiden liikkumisen Vesijärven ja Päijänteen välillä.
Vääksyn kanavasta vastaa Väyläviraston aliurakoijana toimiva Mismo oy sulkumestareineen. Valvontakopista käsin on mukava seurata Vääksyn kaunista kesäistä luontoa ja veneilijöitä, mutta työ ei sovi kaikille.
– Pitää asennoitua oikein valvomotyöhön. Tämä on tarkkaa hommaa silloin, kun sulutellaan. Ja kesälomia ei kauheasti kesän aikana pidellä. Tämä sopii minun luonteelleni, sulkumestari Jarmo Savolainen avaa.
– Pakkohan tästä työstä on tykätä, kun neljästoista vuosi on menossa Vääksyssä. Kesällä tämä sitoo, talvella on rauhallisempaa. Mutta talvella toimin ainakin osittain firman sähköurakointipuolella.
Pääosin mukavaan työhön mahtuu myös epämiellyttäviä puolia.
– Päihtyneet veneilijät, jotka eivät usko ohjeita, Savolainen tuhahtaa.
Vääksyn kanavan sulkumestarin pääasiallinen tehtävä on kanavan sulutus.
– Tässä kattellaan näyttöjä, tuleeko ketään. Jokainen sulutus valvotaan kameroilla ja suoralla näköyhteydellä katsotaan, että kaikki on ok. Sulutus keskeytetään, jos siellä on jotain hämminkiä, Savolainen kertoo.
Vääksyn valvomosta käsin operoidaan myös Kellosalmen sillan aukaisua sekä Kalkkisten ja Kimolan itsepalvelusulkuja.
– Niitäkin voidaan tästä operoida kaukokäytöllä, jos siellä tulee häiriöitä.
Kesä–elokuussa Vääksyn kanava on vesiliikenteelle avoinna kello 9–24.
–Tätä tehdään kahdessa kahdeksan tunnin vuorossa. Siinä on pieni päällekkäisyys. Aika monesti siinä on yhdeksän aikaan ensimmäiset kalastajat jo menossa järveltä toiselle.
Sulkumestarin työkiireet voivat vaihdella kelien mukaan ääripäästä toiseen.
– Ketään ei ole liikennöimässä, jos arkipäivänä sataa vettä. Jos on aurinkoinen viikonloppu, kuten pari viimeistä ovat olleet, niin ei kerkeä muuta tekemään kuin täyttämään ja tyhjentämään sulkua.
Savolaisen aikana Vääksyn kanavan yhden päivän sulkumäärien ennätys on 68.
– Silloin vesi ei käytännössä seisahda koko päivän aikana juuri ollenkaan. Nyt oli lauantaina 54 sulutusta, se on kesäkuun alkuun ihan ennätysmääriä. Ruuhkapäivinä kanavassa saa varautua puolenkin tunnin odotusaikoihin.
Kanavan liikennöintimäärät ovat olleet alkukesästä suuret. Viime vuonna 3. kesäkuuta Vääksyn kanavalla oli tehty 446 sulutusta, kun tänä vuonna lukema oli 714.
– Toukokuun loppupuolen kelit ovat tehneet sen, että kaikki ne ovat lähteneet järvelle, joilla on mahdollisuus siihen.
Kovin sateisina päivinä kanavan läpi ei välttämättä kulje yksikään vene. Mitä sulkumestari tekee, kun kanavalla ei tapahdu mitään?
– Valvomossa pitää olla, vartotaan sitten niitä veneitä ja mitä ajankulua keksiikään, ristikon täyttämistä ynnä muuta.
Kanavan sulutus sujuu tyypillisesti ilman ongelmia.
– Joskus joutuu opastamaan veneilijöitä, että miten sulutuksessa kannattaa pitää köysistä kiinni varsinkin ylöspäin elikkä Vesijärvelle päin mennessä, että vene pysyy paikoillaan. Opastamme ihan mielellämme ja neuvomme, jotta kaikki sujuu turvallisesti. Neuvomiseen meillä on aina aikaa, Savolainen vinkkaa.
Sulkumestarilla on selkeä ohje kanavan läpi veneileville.
– Pitäkää sulussa liivejä. Se on vaarallinen paikka, jos veden varaan joutuu. Siellä on täytettäessä kovat virtaukset, ja tyhjennettäessä pinta näyttää tyyneltä, mutta sieltä lähtee viisi kuutiota sekunnissa vettä pois. Pinnan alla on aika imu. Jos veden varaan joutuu, niin pinnan alle varmasti vaipuu. Naruista kiinni pitäviä täytyy koko ajan pitää silmällä, ettei mitään satu, varsinkin jos sulku on täynnä veneitä.
– Muutama vuosi sitten yksi vene lähti täydessä sulussa eteenpäin ja työnsi edellä olevan veneen aukeavan portin väliin. Vene jäi sinne jumiin ja yksi henkilö tippui veden varaan.
Savolaisella on toive myös sillalla liikkuville.
– Autoilijoiden olisi syytä pysähtyä, kun punainen valo syttyy. Silloin puomit tulevat alas. Jos on kiire, niin kiinteän sillan kautta kannattaa kiertää. Kesäviikonloppuisin kanavan silta on aika usein pystyssä.
Silta oli avattu kesäkuun 3. päivään mennessä 311 kertaa.