Kesätöitä on pk-sektorilla tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, kertoo tuore Yrittäjägallup. 23 prosenttia Yrittäjägallupiin vastanneista pk-yrityksistä aikoo palkata tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä useammin kesätyöntekijöitä aiotaan palkata. Kymmenen henkilöä tai enemmän työllistävistä yrityksistä 65 prosenttia kertoo aikovansa palkata kesätyöntekijöitä.
Useimmin kesätyöntekijöitä otetaan kaupan alalla, jossa 38 prosenttia pk-yrityksistä aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Teollisuudessa alan yrityksistä 36 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä.
– Kyselyn tuloksissa heijastuu osaltaan talouden epävarma tilanne. Suuremmissa yrityksissä mahdollisuus kesätöiden tarjoamiseen on luonnollisesti suurempi kuin pienempien työnantajien kohdalla, Suomen Yrittäjien johtaja Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.
– On tärkeää, että yritykset panostavat kesätyöntekijöiden perehdytykseen ja tarjoavat heille mahdollisuuden kesäpestiin. Monelle kesätyö on ensimmäinen kokemus työelämästä. Lisäksi toivon, että yritykset vastaavat jokaiselle kesätyötä hakevalle. Nuoret kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja mahdollisesti myös tulevia yrittäjiä. Heihin kannattaa suhtautua sen mukaisesti, Rytkönen-Sandberg jatkaa.
Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi maaliskuussa 1 128 pk-yritysten edustajaa. Verianin toteuttaman gallupin tarkempiin tuloksiin voi tutustua tästä.
Näin rekrytoit oikein
1. Kartoita työtehtävät
Kartoita ne työtehtävät, joihin kesätyöntekijöitä tarvitaan. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet. Pohdi jo etukäteen, miten uudet työntekijät saadaan mukaan työyhteisöön ja miten heitä voidaan työssä parhaalla tavalla tukea.
2. Hoida rekrytointiprosessi oikein
Suhtaudu rekrytointiprosessiin avoimesti ja huolehdi, että jo työpaikkailmoitus houkuttelee työntekijöitä hakemaan ja huomioi mahdolliset hakijat yhdenvertaisesti.
Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen. Muista ilmoittaa kesätyöntekijöiden valinnasta myös työnhakijoille, jotka eivät tulleet valituksi.
3. Tee kirjallinen työsopimus
Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste. Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.
4. Perehdytä työntekijä kunnolla
Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain määräaikaisesti ja huolehtia siitä, että nuori tietää, kenen puoleen voi kääntyä, mikäli työhön liittyen esiintyy kysymyksiä tai haasteita.
5. Muista palkkalaskelma ja työtodistus
Palkanmaksun yhteydessä tulee antaa myös palkkalaskelma. Kun kesätyöntekijän työsuhde loppuu, muista antaa hänelle työtodistus. Lisäksi palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin myös lyhytaikaisista työsuhteista.