Tuoreessa Yrittäjien kuntabarometrissa yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Keski-Suomen tuloksissa nähtiin roima parannus kahden vuoden takaisesta, sijoituksessa maakuntien välillä kirittiin sijalta yhdeksän jaetulle kolmannelle sijalle. Olemme siis yrittäjyysmaakuntien TOP 3:ssa! Parhaiten Keski-Suomen kunnat ovat suoriutuneet yrityspalveluissa, sijoitus niissä on jopa Suomen paras. Jyväskylä, Konnevesi, Muurame ja Karstula niittivät menestystä omissa kokoluokissaan valtakunnallisissa sarjoissa.
Kuinka rakentuu puoleensavetäviä seutuja yrittäjien, isojen yritysten ja kaikenikäisten asukkaiden näkökulmasta?
Tulokset kertovat siitä, että kunnissa on ryhdytty systemaattisen ja vaikuttavaan työhön elinvoimaisen toimintaympäristön rakentamiseksi eri kokoisille yrityksille ja erilaista yrittäjäriskiä ottaville yrittäjille. Työtä erinomaisuuden eteen kannattaa jatkaa yhdessä kuntatoimijoiden, yrittäjien ja koko verkoston kanssa. Kun yritykset pärjäävät, kunnissa on palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, eli hyvän ja innostavan arjen elementit.
Petrattavaakin tuloksista löytyy, eniten kuntien puoleensavetävyydessä, hankinnoissa ja ulkomaisen työvoiman saatavuudessa. Paikoin omaa kuntaa ei koeta puoleensavetäväksi eikä omaa kuntaa haluta suositella toisille yrittäjille. Puoleensavetävyyttä on resurssiviisasta tarkastella laajemmin kuin kuntakohtaisesti. Kuinka rakentuu puoleensavetäviä seutuja yrittäjien, isojen yritysten ja kaikenikäisten asukkaiden näkökulmasta?
Jyväskylä sijoittuu isojen, yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa, neljänneksi. Kiri on merkittävä edellisen mittauksen sijalta yhdeksän. Yhdeksän suurimman kaupungin joukossa Jyväskylä on kärjessä, mikä on upea sijoitus. Konnevesi sijoittui kokonaistuloksissa pienten kuntien sarjan seitsemänneksi, Karstula yhdeksänneksi. Kestomenestyjä Muurame oli jälleen kärkikahinoissa keskikokoisten kuntien sarjassa, tällä kertaa kuudentena. Laukaa keräsi kyselyssä huiman määrän vastauksia, kolmanneksi eniten koko maassa. Se myös paransi omaa suoritustaan.
Keski-Suomen viiden kärki kokonaistuloksissa on Konnevesi, Muurame, Karstula, Hankasalmi ja Toivakka. Asteikolla 1-5 yli kolmosen kokonaisarvioon yltävät lisäksi Keuruu, Viitasaari, Laukaa, Kyyjärvi, Jyväskylä, Äänekoski ja Jämsä.
Ne kunnat pärjäävät parhaiten, joissa osataan riidellä ja rakastaa yhtä aikaa.
Kokonaisuutena kuntiemme saamat arviot ovat varsin hyviä ja niissä on myönteistä kehitystä. Vahvuuksia ja pohjaa erinomaisuuden rakentamiselle löytyy. Jos oman kunnan arvio jää kovin alhaiseksi, on hyvä istua yhdessä yrittäjien ja kunnan toimijoiden alas ja pohtia suuntaa ylöspäin. Kunnan koko vaikuttaa tuloksiin ja arjessa elinvoiman kehittämisen keinoihin. Kannattaa pohtia asemoitumistaan ja mahdollisuuksiaan oman kokoisten sarjassa. Rehellinen yhteinen keskustelu tilannekuvastakin on tärkeää. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa 14.-15.5. opimme, että ne kunnat pärjäävät parhaiten, joissa osataan riidellä ja rakastaa yhtä aikaa.
Sanna-Mari Jyräkoski, Keski-Suomen Yrittäjät
Kirjoitus on julkaistu myös Keskisuomalaisessa 20.5.2024.
Lisätietoja:
Sanna-Mari Jyräkoski, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, 050 563 7780