ITÄISEN SUOMEN YRITTÄJÄJÄRJESTÖJEN KANNANOTTO
Itäisen Suomen Yrittäjäjärjestöt ovat kirjoittaneet yhteisen kannanoton, joka pyrkii vahvistamaan itäisen Suomen elinvoimaa ja kilpailukykyä innovatiivisin sekä rohkein toimenpitein. Keskitymme erityisesti kestävän kasvun, uusien investointien sekä mobiiliyhteyksien ja digitaalisten palveluiden parantamiseen – avaintekijöihin, jotka avaavat ovia tulevaisuuden mahdollisuuksille.
Itäisen Suomen ohjelmaa ollaan laatimassa vastaamaan alueen kohtaamiin erityisiin haasteisiin, kuten taloudelliseen taantumaan, väestön vähenemiseen ja nuorten poismuuttoon. Alue kärsii myös paikoitellen heikosta saavutettavuudesta, joka vaikeuttaa liiketoiminnan ja matkailun kehittämistä. Lisäksi koulutuksen ja osaavan työvoiman saatavuuden puute rajoittaa elinkeinoelämän ja yritysten kasvua ja innovaatioiden syntyä. Venäjän sota on tuonut mukanaan uusia turvallisuus- ja huoltovarmuushaasteita, jotka korostavat entisestään alueen kehittämistarpeita. Nämä haasteet tekevät välttämättömäksi kehittää kokonaisvaltaisia ja kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat Itä-Suomen elinvoimaa ja kilpailukykyä pitkällä aikavälillä.
Kannatamme hiilineutraalien teollisuuspuistojen perustamisen selvittämistä Itäiseen Suomeen. Näkemyksemme mukaan tällaiset keskittymät voisivat luoda merkittäviä uusia työpaikkoja ja edistää kestävää kehitystä alueella. Nettonollakeskittymien perustaminen Itä-Suomeen toisi mukanaan monipuolisia etuja yrityksille, kuten alennettu yhteisöverotus, kiinteistöverovapaus ja nopeutettu luvitus.
Tuulivoiman kompensaatio- ja pilotointialueiden perustaminen Itäiseen Suomeen on myös tärkeä askel kohti vihreämpää tulevaisuutta. Työ- ja elinkeinoministeriön ja puolustusministeriön raportti osoittaa, että tämä olisi mahdollista, ja se vaatii tuulivoimakehittäjien sitoutumista sekä selkeitä rahoitusmalleja.
Matkailun vetovoiman parantamiseksi pelkkä kasvuohjelma ja matkailustrategia eivät riitä. Tarvitsemme innovatiivisia ratkaisuja, kuten palvelusetelimallin, joka tukee matkailuyritysten kasvua ja investointeja. Näin voidaan lisätä alueen houkuttelevuutta matkaajille ympäri maailman.
Koulutuksen ja osaavan työvoiman saatavuus on keskeinen tekijä alueen menestykselle. Ehdotamme Norjan mallin käyttöönottoa, jossa opiskelijat, jotka työskentelisivät harvaan asutussa Itä-Suomen kunnassa tietyn ajanjakson, saisivat opintolainat anteeksi. Tämä kannustaisi kansainvälisiäkin opiskelijoita jäämään alueelle valmistumisensa jälkeen ja rikastuttaisi paikallista elinkeinoelämää.
Alueellisesti saavutettavuutta parantavat toimenpiteet, kuten itäisen Suomen kriittisten rata- ja maantiesiltojen korjausohjelmat, ovat erittäin tärkeät koko maan turvallisuuden, huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kannalta.
Yksi keskeisimmistä toimenpiteistä on mobiiliyhteyksien ja digitaalisten palveluiden parantaminen. Alueen mobiiliyhteyksien parantaminen on kriittistä elinvoiman ja kilpailukyvyn kannalta. Mobiilimastojen ja tukiasemien lisääminen varmistaisi, että myös itäisessä Suomessa on riittävä signaalin voimakkuus ja kapasiteetti. Digitaalisten palveluiden saavutettavuus tulee taata kaikille asukkaille ja yrityksille, ja alueen digitaaliseen infrastruktuuriin investoiminen on välttämätöntä, jotta yritykset voivat hyödyntää nykyaikaisia teknologioita ja palveluita.
Lisäksi esitämme erityistalousaluekokeilun toteuttamista itärajan seutukunnissa. Tämä innovatiivinen kokeilu toisi alueelle kaivattua taloudellista piristystä ja auttaisi vahvistamaan elinvoimaa pitkällä aikavälillä.
Yhteenvetona, Itä-Suomen elinvoima ja kilpailukyky ovat koko maan hyvinvoinnin kulmakiviä. Tarvitsemme konkreettisia toimenpiteitä, jotka parantavat alueen kokonaisvaltaista saavutettavuutta. Näin voimme yhdessä luoda kestävää kasvua ja uusia mahdollisuuksia Itä-Suomen yrityksille ja asukkaille.
Heidi Loukiainen, Etelä-Savon Yrittäjät
Merja Blomberg, Pohjois-Karjalan Yrittäjät
Pasi Toropainen, Etelä-Karjalan Yrittäjät
Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjät
Heta Vihervirta-Vuontelo, Kymen Yrittäjät
Jari Junkkari, Kainuun Yrittäjät