Julkaistu 03.07.2024
Kirjoittaja Tietoevry
Norjalainen öljy-yhtiö osoittaa, että datalähtöiset innovaatiot voivat auttaa koko alaa saavuttamaan kestävyystavoitteet – mutta tämä edellyttää yhteistyötä ja rohkeutta kokeilla uusia teknologioita.
Raskaat teollisuudenalat ovat ennennäkemättömän muutoksen edessä. Ympäristökysymykset haastavat yritykset tarkistamaan toimintatapojaan, minkä vuoksi uusille luoville ratkaisuille on tilausta. Odotukset ovat korkealla erityisesti tekoälyn suhteen. Haasteena on, että raskas teollisuus ei perinteisesti ole ala, jossa uusia teknologioita otetaan nopeimmin käyttöön.
Norjalainen öljy-yhtiö Aker BP on viime vuosina kääntänyt tämän ennakkokäsityksen päälaelleen: innovatiivisten dataratkaisujen avulla yritys on onnistunut sekä vähentämään hiilidioksidipäästöjä että pitämään hinnat kurissa. Valmisteilla oleva, lähes miehittämättömänä toimiva öljy- ja kaasukenttä Yggdrasil on tämän kehityksen lippulaiva, joka saattaa enteillä alan tulevaisuutta laajemminkin.
Tätä taustaa vasten kutsuimme Aker BP:n Chief Digital Officer Paula Doylen käymään keskustelun aiheesta Tietoevry Tech Servicesin Dennis Peterin kanssa. Ajatustenvaihto sivusi niin kestävää kehitystä, Akerin teknisiä läpimurtoja kuin liiketoimintakulttuurin merkitystä digitalisaation kantavana voimana.
Paula Doyle
Muuttuva maailma vaatii uusia ideoita
Akerin nousu altavastaajasta yhdeksi Euroopan suurimmista itsenäisistä öljy- ja kaasuyhtiöistä on huikea menestystarina. Onnistumisten taustalla on vahva dataosaaminen – mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Doyle nostaa esimerkiksi Akerin laitokset, joiden energiantuotanto perustuu kaasuturbiineihin. Nokkelat algoritmit vähentävät niiden tyhjäkäyntiä, mikä parantaa tehokkuutta ja keventää ympäristörasitusta.
“Sama periaate toistuu koko arvoketjumme läpi”, Doyle kertoo.
“Sen seurauksena meillä on yksi maailman pienimmistä hiilijalanjäljistä tynnyriä kohden.”
Peter näkee Akerin toiminnan malliesimerkkinä onnistuneesta tavasta toteuttaa digitalisaatiota: kun dataa hyödynnetään oikein, prosesseista voidaan muokata huomattavasti tehokkaampia ja päätöksenteko helpottuu. Tekoäly mahdollistaa periaatteen jo nyt helpommin kuin koskaan aiemmin.
Myös tässä suhteessa Aker on edelläkävijä: Doyle paljastaa yrityksen pilotoineen generatiivista tekoälyä onnistuneesti muun muassa tutkimusroboteissa ja toimitusketjun datamallien populaation automatisoinnissa. Teknologia on jo nyt ylittänyt kaikki odotukset vähentämällä manuaalista työtä, laskemalla kustannuksia ja laskemalla hiilipäästöjä.
Näin kehittyneet ratkaisut eivät ole itsestäänselvyys. Öljy- ja kaasuteollisuudessa data on usein hajanaista tai siiloutunutta, eikä sen hyödyntäminen moderneissa teknologiatoteutuksissa ole helppoa.
“Riskien välttäminen on alalle tyypillistä”, Doyle avaa.
“Siksi sellaisetkin teknologiat, jotka ovat kuluttajapuolella olleet arkipäivää jo pitkään siirtyvät otetaan käyttöön vuosien viiveellä”.
Nykyisessä maailmantilanteessa aikaa ei ole kuitenkaan hukattavaksi, sillä energiatuotantoon tarvitaan uusia ratkaisuja nopeasti. Tästä syystä Akerin periaatteena on pikemminkin se, että paikalleen jääminen on uusien innovaatioiden epävarmuuksia suurempi uhka.
Luovuutta ruokkiva yrityskulttuuri
Kuinka Aker on onnistunut kulkemaan omaa polkuaan ja menestymään perinteisempien kilpailjoidensa joukossa? Tietoevry on tehnyt Akerin kanssa tiivistä yhteistyötä toimittajan roolissa, ja toimintaa läheltä seuranneena Peter kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että menestyksen juurisyyt löytyvät yritys- ja johtamiskulttuurista. Luovuuteen kannustava ympäristö vaatii tietoista ylläpitoa.
“Tällaisessa kulttuurissa harha-askeleet nähdään kehityksen kannalta välttämättöminä oppimiskokemuksina.”
Dennis Peter
Oppirahat on Doylen mukaan jouduttukin maksamaan useaan kertaan: sekä ottamalla käyttöön tiettyjä teknologioita liian varhaisessa vaiheessa että olemalla liian tarkka sen suhteen, että teknisessä arkkitehtuurissa käytetään juuri tiettyjä komponentteja. Ilman näitä kokemuksia Aker ei olisi kuitenkaan päätynyt löytämään nykyistä ekosysteemipohjaista lähestymistapaansa, joka on palvellut yritystä erinomaisesti.
Tämänkaltainen agile-filosofiasta tuttu “nopean epäonnistumisen” malli liitetään ennemminkin startup-yrityksiin kuin suuriin öljy- ja kaasuyhtiöihin.
“Meidän vahvuutemme on ollut se, että olemme pitäneet ketteryyden periaatteesta kiinni kasvusta huolimatta”, Doyle pohtii.
Tulevaisuus rakentuu yhteistyön varaan
Kestävyystavoitteet ovat Akerin strategiassa keskeisessä roolissa. Energiasiirtymän keskelläkin modernit yhteiskunnat tulevat tarvitsemaan toimiakseen öljyä vielä vuosikymmeniä. Luonnonvarojen käytössä tehokkuus on siksi tärkeä arvo – ja sen ymmärtäminen, että yksikään yritys ei voi ratkaista kestävän kehityksen haasteita yksin.
Aker korostaa toiminnassaan läpinäkyvyyttä, tiedon julkista jakamista ja monialaisten tiimien rakentamista. Erityisesti tekoälyn kohdalla tarvitaan samojen pöytien ääreen niin ohjelmistokehittäjiä, data-asiantuntijoita kuin kyberturvallisuuden ja liiketoiminnan osaajia.
“Ongelman määrittely ja sen ratkaisu eivät yleensä ole saman henkilön heiniä”, Doyle huomauttaa.
Erilaisten osaajien yhteispeliä kaivataan myös siksi, että ongelmiin löydetään niille parhaiten sopivat ratkaisutavat. Esimerkiksi tekoälyn kohdalla on helppo unohtaa, että se ei välttämättä ole paras työkalu kaikkiin yhteyksiin.
Doyle uskoo, että yrityksillä ei ole nykytilanteessa myöskään varaa olla mustasukkaisia innovaatioistaan. Aker on julkaissut tekoälystrategiansa kaikkien nähtäväksi ja osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun aiheen ympäriltä. Yhteisen tavoitteen tulisi uusien teknologioiden suhteen olla maailmanlaajuisesti se, että niiden potentiaali saadaan laajempaan käyttöön mahdollisimman nopeasti. Tällä työllä on mahdollisuus määritellä tulevaisuuden suuntaa.
Ota kuunteluun Data Insiders podcast Spotifyssa ja saa hyödyllisiä kokemuksia ja oppeja datan ja tekoälyn hyödyntämisestä ja vaikutuksista liiketoimintaan. Jaksossa 14 Paula Doyle ja Dennis Peter keskustelevat miten Aker on valjastanut datan ja tekoälyn hyötykäyttöön. Kuuntele nyt.
Lue lisää aiheesta
Prosessiautomaatio tehostaa OP:n liiketoimintaa – ja pitää asiakkaat tyytyväisinä
Digiosaaminen vahvistaa kaupan alan edelläkävijyyttä
Tietoevry
Tietoevry tukee yhteiskunnan kehitystä vastuullisen teknologian avulla. Olemme johtava teknologiayritys, jolla on pitkä historia Pohjoismaissa sekä globaalit kyvykkyydet. Arvojemme – avoimuus, luottamus ja monimuotoisuus – ohjaamana rakennamme asiakkaidemme kanssa digitaalista tulevaisuutta, jossa yritykset, yhteiskunnat ja ihmiskunta menestyvät.
Lue lisää