Apple tuo tekoälyn ryminällä laitteisiinsa – tällaisia ovat uudet tekoälyominaisuudet

Apple on paljastanut WWDC-tapahtumassaan pitkän liudan tekoälyyn liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat saapumassa iPhone-, iPad- ja Mac-laitteille.

Yhdysvaltalaisen teknologiajätin harppausta keinoälyn maailmaan on odotettu jo tovi, ja nyt esitellyt ominaisuudet selkeästi hyödyntävät yhtiön omaa ekosysteemiä.

Huomionarvoista esityksessä oli se, miten vähän Apple lopulta käytti sanaa tekoäly. Sen sijaan yhtiö keskittyi puhumaan ”Apple Intelligencestä” tai ihan vain älykkyydestä.

Samaan tapaan yhtiö vältteli käyttämästä sanaa metaversumi esitellessään reipas vuosi sitten lisätyn todellisuuden Vision Pro -lasinsa.

LUE MYÖS:

Tekoälyominaisuudet tulevat iOS 18:n, iPadOS 18:n ja MacOS Sequoian mukana ensi syksynä. Apple Intelligence pystyy suoriutumaan laajasta tehtäväkavalkadista suorittaen osan tehtävistä suoraan laitteella itsellään ja turvautuen tarvittaessa Applen omiin palvelimiin.

Yhtiö itse vakuuttaa tekniikan suojelevan käyttäjän yksityisyyttä.

Käytännössä tekoälyavusteiset ominaisuudet pyrkivät tehostamaan laitteiden käyttöä useissa eri arjen tilanteissa. Apple Intelligence osaa hyödyntää käyttäjän tietoja eri sovellusten väillä. Samalla yhtiön parjattu ääniassistentti Siri on päivittymässä isolla harppauksella nykyaikaan.

LUE MYÖS:

Jatkossa Siri on leivottu entistä tiukemmaksi osaksi käyttökokemusta. Se ymmärtää luontevammin käyttäjän sille antamia ohjeita tai kysymyksiä, minkä lisäksi Siri kykenee ymmärtämään konteksteja, sanoissaan kompuroivaa käyttäjää ja jatkamaan käytyä keskustelua. Puheen lisäksi käyttäjä pystyy antamaan Sirille komentoja tai kysymyksiä kirjoittamalla.

Sirin ulkoinen olemus muuttuu. Jatkossa assistenttia ei esitetä ruudulla leijuvana pallona, vaan näytön reunat välkkyvät avustajan ollessa käytössä. Siri kykenee ymmärtämään ruudulla olevia sisältöjä, joten sitä voi entistä joustavammin käyttää arkisiin tehtäviin.

Käyttäjä pystyy antamaan assistentille sovellusten välisiä tehtäviä hoidettavaksi. Käyttäjä voi esimerkiksi välttyä viestien selaamiselta ja määrätä Sirin toistamaan suoraan kaverin suosittelemaa podcastia tai tarkistamaan vierailulle saapuvan äidin lentokoneen laskeutumisaika.

Laajemmin Apple Intelligence -tekoälytyökalujen avulla käyttäjä pystyy parantelemaan, korjaamaan ja muokkaamaan kirjoittamaansa tekstiä eri sovelluksissa. Samalla tekstin yleistä tunnelmaa on mahdollista hienosäätää tilanteeseen sopivaksi. Lisäksi työkalu osaa tiivistää pitkiä tekstimassoja.

Tekoäly kykenee nostamaan lukitusnäytölle kaikista sovelluksista saapuneet kiireellisimmät ja tärkeimmät ilmoitukset omaan näkymäänsä koottujen tiivistelmien kera.

Sähköpostisovelluksessa tekoäly kykenee nostamaan viestivirrasta kaikkein tärkeimmät viestit omalle prioriteettilistalle. Lisäksi viestien sisällöt koostetaan siten, että ne ovat nopeasti silmäiltävissä läpi. Eri sovellusten nauhoittamista äänitiedostoista on mahdollista luoda litteroituja tekstiversioita ja tiivistelmiä.

Samalla Apple esitteli uuden Image Playgroundin, joka mahdollistaa kuvien luomisen keinoälyn avustuksella. Yhtiön mukaan kuvat generoidaan laitteella itsellään. Kuvia pystyy luomaan erillisessä Image Playground -sovelluksessa, mutta ominaisuus on myös integroitu esimerkiksi Muistiinpanot-sovellukseen ja Viestit-sovellukseen.

Viestit-sovelluksessa ominaisuudella pystyy luomaan myös emoji-tyylisiä tarroja, joita Apple kutsuu nimellä ”Genmoji”.

Kuvat-sovelluksessa tekoälyä on mahdollista käyttää kuvien tehokkaaseen etsimiseen. Käyttäjä voi esimerkiksi hakea kuvia kuvailemalla kuvassa olevaa tilannetta ja henkilöitä. Samalla tavalla tiettyjen hetkien etsiminen videoilta sujuu tekoälyn kanssa tehokkaasti. Kuvat-sovelluksessa käyttäjän on mahdollista siivota kuvista tekoälyn avulla ympäristön häiriötekijöitä pois.

Lopuksi Apple on integroimassa omaan ekosysteemiinsä OpenAI:n kehittämän ChatGPT-tekoälybotin. Yhtiö vakuuttaa, että käyttäjältä kysytään aina varmistus ennen kuin tietoja lähetetään OpenAI:n palvelimille. Vastaukset puolestaan esitetään suoraan Sirin kautta. Botin pohjana toimii GPT-4o, jota on mahdollista käyttää ilman erillistä käyttäjätiliä. Tosin ChatGPT:n Plus-tilauksesta maksavat pääsevät hyödyntämään tilauksen mukana tulevia iloja.

Applen mukaan luvatut ominaisuudet ja työkalut tulevat toimimaan toistaiseksi ainoastaan englanniksi. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, milloin ne tulevat toimimaan suomeksi.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *