Autoistaan tunnettu Henry Ford tehtaili myös pommikoneita – yksi valmistui

Kuten käytännössä kaikki suuret teollisuusyritykset, myös Ford Motor Company valjastettiin edistämään sotaponnisteluja toisen maailmansodan aikana. Yritystä johti tässä vaiheessa jo Henry Fordin ainoa lapsi Edsel, joskin naruja taustalla veteli isä Henry.

Vuonna 1941 USA:n liittovaltion hallitus aloitti ohjelman B-24 Liberator -pommikoneiden rakentamiseksi suurina sarjoina. Ford Motor Company liittyi tähän ohjelmaan.

Aikansa suurin tehdas. Willow Runin vieressä oli kätevästi lentokenttä. Henry Ford Museo

Willow Runiin noin tunnin päässä Detroitista nousi ennätysvauhdilla 330 000 m² halli. Se oli kaikkien aikojen suurin tehdas yhden katon alla, missään maailmassa.

Koska Ford oli liikemies henkeen ja vereen, tehdashalli teki L-mutkan niin, että pommikoneiden lopullinen kokoonpano tapahtui alhaisen verotuksen Washtenaw’n piirikunnan alueella, muu tehdas oli korkeamman veroasteen Waynen piirikunnan puolella.

Näin Ford pystyi maksamaan tehtaan koko tuotannosta matalampaa veroa.

Tehtaan rakennustyömaalla. Henry Ford Willow Runissa 1941. Henry Ford Museo

Henry Ford vastusti työntekijöiden järjestäytymistä

Aluksi Willow Runissa tehtiin vain osia Liberatoriin, lopullinen kokoaminen tehtiin muiden valmistajien tehtailla. Tämä osoittautui kuitenkin epäkäytännölliseksi ja Ford sai luvan rakentaa koneet alusta loppuun. Toki jonkin verran osia tuli alihankkijoilta.

Autojen valmistuksesta oli opittu liukuhihnan tehokkuus. Ford pisti Willow Runiin pystyyn 1 600 metriä pitkän tuotantolinjan, mutta ilman alkuvaikeuksia ei selvitty. Työntekijät olivat tottuneet pistämään kasaan autoja, eivät lentokoneita.

Moottoreita kasataan. Kuva on vuodelta 1942. Henry Ford Museo

Henry Ford vastusti jyrkästi ammattiyhdistyksiä, ja tehtaalla oli toistuvasti lakkoja, poissaoloja oli paljon ja työntekijöiden vaihtuvuus suuri.

Yhtenä tyytymättömyyden syynä oli se, että tehdas sijaitsi noin tunnin matkan päässä Detroitista, jossa suurin osa työntekijöistä asui. Koska bensa oli sota-aikana kortilla, työmatkat olivat hankalia.

Ford vastusti myös periaatteellisista syistä naisten palkkaamista. Koska suuri määrä miehiä oli kutsuttu sotapalvelukseen, tästä Ford joutui joustamaan. Enimmillään Willow Runissa oli 42 500 työntekijää.

Naisia niittaamassa. Ford ei olisi halunnut palkata naisia, mutta työvoimasta oli pula. Henry Ford Museo

Lähes puolet Liberatoreista tuli Willow Runista

Kun tuotanto saatiin täyteen vauhtiin, jälki olikin sitten vaikuttavaa. Willow Runin tehtaalta lähti valmis B-24 Liberator 63 minuutin välein.

Tuotantoennätys saavutettiin 24. –26. huhtikuuta 1944. Tuona aikana Willow Runin yhteydessä olevalta lentokentältä lähti 100 Liberatoria kohti taisteluita Eurooppaan ja Aasiaan.

Ford Motor Company rakensi kaikkiaan 8 685 B-24 Liberatoria. Konetyypin koko valmistusmäärä oli 18 188. Se on kaikkien aikojen eniten valmistettu raskas pommikone.

Valmis kone. Tässä B-24 Liberator näytöslennolla New Yorkin yläpuolella vuonna 1942. Henry Ford Museo
Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *