Avoimen lähdekoodin sovellusten tulevaisuus vaakalaudalla – EU:n suunnitelmille rajua ryöpytystä

Avoimen lähdekoodin sovellusten tulevaisuus vaakalaudalla – EU:n suunnitelmille rajua ryöpytystä

Euroopan unioni haluaa oman ”CE-merkinnän” myös ohjelmistoille. Tarkoituksena on, että sovellusten kehittäjien vastuu niiden toiminnasta lisätään kattamaan koko ohjelmiston suunnitellun elinkaaren.

Uusien kyberturvallisuusstandardien noudattamista myös valvottaisiin. Ehdotettu laki lisäisi merkittävällä tavalla laite- ja ohjelmistovalmistajien velvollisuuksia ja sitä myöten myös kustannuksia.

Kuluttajille lakiehdotus näkyisi voimaan tullessaan ohjelmistojen ja laitteiden kohonneina kustannuksina. Ja juuri tätä avoimen lähdekoodin kehittäjät pelkäävät.

Taloudellisen taakan lisääminen ohjelmistokehitysmalliin, joka jo nyt kärsii rahoituksen puutteesta, on omiaan ajamaan kehittäjät pinteeseen.

Näillä kehittäjillä ei yksinkertaisesti olisi varaa maksaa EU:n lakiehdotuksen aiheuttamia kustannuksia, sillä avoimen lähdekoodin sovellukset ovat usein jaossa täysin ilmaiseksi ja ilman minkäänlaista takuuta.

Eclipse Foundationin Mike Milinkovich on huolissaan EU:n suunnitelmista. Hänen mukaansa sillä on mahdollisesti vakavia vaikutuksia innovaatioihin.

CRA nimittäin pyrkii muun muassa vaikuttamaan ”ei-valmiisiin ohjelmistoihin”, eli sellaisiin sovelluksiin, joiden kehitystyö on kesken ja jotka ovat tarjolla vain testikäyttöön. Tällaiset sovellusten levitysmallit ovat erittäin yleisiä avoimen lähdekoodin maailmassa, Milinkovich muistuttaa.

Open Source Initiativellä (OSI) vaikuttava avoimen koodin puolestapuhuja Simon Phipps varoittaa EU:n suunnitelmien vahingoittavan avoimen lähdekoodin sovellusten kehitystä ja jakelua. Lainsäädäntöön toivotaankin jonkinlaista poikkeusta avoimen koodin osalta.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *