Avoimuuden potentiaalista

Avoimuuden potentiaalista

Montako projektia on vedetty jäihin tai jätetty edes aloittamatta, kun kaikki tuntuu liian hitaalta, vaikealta, liian kalliilta, vähän pelottavalta tai muuten vain epävarmalta?

Varmasti paljon useampia kuin uskallan edes kuvitella. Ja vahvasti kärjistäen: niillä joilla aikataulu ja budjetti eivät ole ongelma, ei välttämättä ole ideaa, jolla mullistettaisiin mitään. Kunhan saadaan aikaiseksi harjoitus, joka matkii kilpailijan tuotetta tai ehkä jopa tekee saman asian vähän paremmin.

Usein ideoidaan ja halutaan rakentaa fyysinen digitaalinen tuote, joka vaatisi elektroniikan ja ohjelmiston yhdistämistä. Tämä on monelle uudelle yrittäjälle melkoinen mörkö. Kotimaisilta kumppaniehdokkailta tarjouksia kysellessä hintalaput nousevat nopeasti pilviin. Pitäisi myös sitoutua kalliisiin suunnitteluprojekteihin, jotta saisi edes vastauksen kysymykseen siitä, voiko homma toimia.

Käytin avointa rautaa, avointa koodia ja avoimia ohjeita.

Itse olen enemmän konkretian mies. Se on varmasti huonokin puoli, koska en ole edes tietoinen kaikista mahdollisuuksia, joissa voitaisiin käyttää suunnittelu- ja simulointityökaluja.

Muutama kuukausi sitten toteutin erään projektin. Noin 20 eurolla sain itselleni testialustan. Sitten koodailin laitteeseeni ohjelmiston käyttäen avoi­mien kirjastojen koodia, jolla sain rautaani riittävän toteutuksen. Goog­letin elektroniset komponentit ja löysin keskustelufoorumeilta avoimia keskusteluja siitä, miten ne tulisi kolvata järkevästi.

Projektissa oli siis avointa rautaa, avointa koodia ja avoimia ohjeita. Lisäksi lähdin avoimin mielin kokeilemaan ideaani ja kertomaan siitä lähiverkostolleni saadakseni mahdollisimman nopeasti palautetta siitä, olenko oikeilla jäljillä.

Oma onnistumiseni oli mahtava palaute kokeilun voimasta. Koodi toimi, ja laite toimi käytännössäkin ajattelemallani tavalla, kunnes vein sen oikeaan toimintaympäristöön. Siellä laite ei kestänyt rasitusta vaan hajosi välittömästi.

Selvisi, että käyttämäni materiaali oli väärä, mutta seuraavan testikierroksen aikataulu ja tavoite olivat heti tiedossa: kokeillaan kahta muuta materiaalia, ja jos ne kestävät, annetaan laite laajempaan testiin.

En tiedä, miten muuten olisin voinut verifioida idean ja saada tietoa materiaalien kestossa alle kahdessa viikossa idean syntymisestä. Käyttämissäni komponenteissa on varmasti paljonkin erilaisia lisenssiongelmia eivätkä valitsemani ratkaisut ole todellakaan optimaalisia. Pääasia on silti se, että avoimien ratkaisujen avulla tiedän, että toteutus on mahdollinen. Voin osoittaa myös ideani kaupallisen potentiaalin, vähintäänkin itselleni.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *