ChatGPT muuttaa opiskelua – Näin opettajat ja koululaiset uskovat

ChatGPT muuttaa opiskelua – Näin opettajat ja koululaiset uskovat

Tuoreen selvityksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Samaan aikaan 16–18-vuotiaat opiskelijat ovat opettajiaan vähemmän luottavaisia siihen, että heidän digitaitonsa ovat riittävän ajantasaiset työelämän vaatimuksiin nähden. Opiskelijat epäilevät perustaitojensa riittävyyttä erityisesti digitaalisen viestinnän ja datan hyödyntämisen osalta.

Opettajien suhtautuminen generatiiviseen tekoälyyn vaihtelee maittain: Suomessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Saksassa teknologian tärkeys ja mahdollisuudet tunnustetaan huomattavasti vahvemmin kuin esimerkiksi Singaporessa, Japanissa tai Ranskassa.

Tiedot käyvät ilmi Capgemini Research Instituten julkaisemasta “Future ready education: Empowering secondary school students with digital skills” -selvityksestä, johon vastasi kansainvälisesti sekä opettajia, vanhempia että 11-18-vuotiaita koululaisia ja opiskelijoita.

Lähes puolet eli 48 prosenttia vastanneista ensimmäisen ja toisen asteen koulun opettajista kertoo koulujensa kieltäneen tai rajoittaneen tekoälyn käyttöä tavalla tai toisella. Teknologian aikaisista omaksujista 19 prosenttia kertoi tekoälytyökalujen olevan sallittuja määriteltyä tarkoitusta varten, ja 18 prosenttia kertoo tekoälysovellusten olevan parhaillaan arvioitavana niiden käytettävyyden ja hyödyn osalta opetuskäytössä.

Yli puolet (56 prosenttia) tutkimukseen osallistuneista opettajista on sitä mieltä, että opetussuunnitelmia ja arviointia on mukautettava huomioimaan tekoälyn käyttö opetuksessa. Optimismiakin löytyi: lähes yhtä suuri osa opettajista (52 prosenttia) uskoo tekoälyratkaisujen muuttavan omaa ammattiaan parempaan suuntaan.

Peloista huolimatta puolet opettajista uskoo generatiivisen tekoälyn hyötyjen päihittävän sen riskit opetustyökaluna. 60 prosenttia opettajista pitää tekoälyratkaisujen soveltamista opetustyössä hyödyllisenä etenkin silloin, kun opiskelijoiden tekoälyyn kohdistuvaa vuorovaikutusosaamista ja tekoälymallien ymmärtämistä pyritään kehittämään. 56 prosenttia näkee tekoälyn olevan hyvä tuki opiskelijoiden kriittisen ajattelun harjoittamisessa. 52 % pitää tekoälyä hyödyllisenä apuna sen voidessa suositella esimerkiksi merkintöjä opiskelijoiden tehtäviin.

Huomattavaa raportissa on kuitenkin aikuisten ja teini-ikäisten erilainen luottamustaso taitoihin liittyen: 70 prosenttia opettajista ja 64 prosenttia huoltajista uskoo opiskelijoiden valmiuksien olevan riittävällä tasolla työelämän vaatimuksia ajatellen, mutta vain noin 55 prosenttia 16–18-vuotiaista opiskelijoista on samaa mieltä omista taidoistaan.

Suomessa korostui, että opettajien käsitys opiskelijoiden kiinnostuksesta luonnontieteiden ja tekniikan alan opintoja kohtaan on matalampi kuin opiskelijoiden itse ilmaisema kiinnostus näiden alojen opintoihin.

LUE MYÖS

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *