Eduskunta vahvisti: Työttömyysturvaan tulee porrastus – koskee myös it-alalla työttömäksi

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksen äänin 93-78.

Lakiehdotuksen mukaan ansiopäivärahan määrää porrastettaisiin niin, että ansiopäiväraha alenisi työttömyyden pitkittyessä.

Ansiopäivärahaa alennettaisiin ensimmäisen kerran, kun työttömyyspäivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivältä ja toisen kerran, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivältä.

Ensimmäisen portaan kohdalla ansiopäiväraha alenisi 20 prosenttia ja toisen kohdalla 25 prosenttia suhteessa siihen ansiopäivärahaan, joka perustuu työssäoloehdon ajalta kertyneeseen ansiopäivärahan perusteena olevaan palkkaan. Ansiopäivärahan leikkaus ei siis kertautuisi.

Arvio: Vaikuttaa 80 000 ihmisen tukiin

Hallituksen esityksestä ilmenee, että ansiopäivärahaa arvioidaan maksettavan lakimuutoksen seurauksena alennettuna vuositasolla noin 80 000 henkilölle – keskimäärin, vuoden 2022 lopun kaltaisessa työttömyystilanteessa. Heistä noin 45 000 etuudensaajan ansiopäivärahaa alennettaisiin 20 prosenttia ja noin 35 000 etuudensaajan ansio-päivärahaa alennettaisiin 25 prosenttia.

Petteri Orpon (kok) hallitus tavoittelee uudistuksella julkisen talouden vahvistamista arviolta 734 miljoonalla eurolla, joista työllisyyden kasvun osuuden arvioidaan olevan noin 458 miljoonaa euroa.

Eduskunnan äänestys noudatteli pitkälti hallituksen ja opposition jakolinjaa.

Muun muassa suurimman oppositiopuolueen SDP:n edustajat arvostelevat kovin sanoin hallituksen läpi ajamaa uudistusta. SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm katsoo tiedotteessaan, että ansiosidonnaisen päivärahan taso ”on ollut jo valmiiksi alhainen”.

Suurin osa ansioturvaa saavista on hänen mukaansa ansainnut ennen työttömyyttä noin 2000–2500 euroa kuukaudessa, jolloin ansiosidonnainen päiväraha on noin 1300–1500 euroa kuussa.

”Tästä summasta hallitus leikkaa porrastuksen myötä noin 300–400 euroa kuukaudessa samalla, kun ministeritason tuloluokalle annetut veronalennukset ovat edelleen voimassa. Tämä on kohtuutonta politiikkaa”, Malm sanoo.

Lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *